StoryEditorOCM

Božinović nakon sastanka Znanstvenog savjeta: Produžit ćemo mjere koje su trenutno na snazi

Piše šibenski.hr
15. travnja 2021. - 12:27

U 9:30 sati počela je sjednica Znanstvenog savjeta Vlade. Posljednja sjednica Znanstvenog savjeta vlade održana je 10. veljače, prije više od 2 mjeseca. 

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović dao je izjavu nakon sastanka. 

- Upravo je završio sastanak Znansvenog savjeta RH. S članovima uz predsjednika Vlade smo bili ministar Beroš, Capak, profesorica Markotić, kolega Frka Petešić i moja malenkost. To je bio jedan sadržajan i konstruktivan sastanak gdje se ukazalo na ozbiljnost situacije s koronom u EU i Hrvatskoj. Razgovarali smo o trendu ove bolesti danas u svijetu gdje vidimo različite rezultate i različite podatke koji dolaze iz raznih dijelova svijeta. Važno je za cjelokupnu javnost da shvati, ovo je pandemija, ne samo po značenju te riječi, nego doslovno jer je zahvatila svaki kutak svijeta. Danas je istek mjera na nacionalnoj razini i produžit ćemo ih u izričaju u kojem jesu na snazi. Postoji mogućnost dodatnog angažiranja s nacionalne razine. Članovi savjeta su danas i pohvalili taj pristup prema županijama - kazao je Božinović, prenosi Jutarnji list

Dakle, zasad ozbiljnih pooštravanja neće biti. Naravno, sve odluke su sklone promjenama u posljednji čas, no eventualno nove mjere će biti lokalne, kao i do sada. Terase se sigurno neće zatvarati, a odluku o školama, kažu iz Stožera, ionako ne donose oni.

Ministar je kazao da je Vlada angažirana od prvog dana kroz razne modele pomoći te da se situacija nastavlja pratiti. 

- Čuli smo dosta zanimljivih podataka s obzirom na područja njihova rada i ekspertize, pa i zemalja iz kojih dolaze. U nekoliko riječi sam, nadam se, uspio sažeti ono što je bila rasprava na Savjetu, način na koji smo razgovarali i zaključili o situaciji u ovom trenutku - kazao je Božinović.

Kazao je i da je sutra sastanak Stožera. Na pitanje da daljnja strategija nije pooštravanje mjera i postoji li još nešto na stolu, Božinović je kazao da već imamo u nekoliko županija stroge mjere. 

- Županijski stožeri s Nacionalnim će pratiti situaciju po županijama. Ovisno o situaciji će se donositi strože mjere. Opcija strožih mjera nije isključena, ona je možda u ovom trenutku isključena na nacionalnoj razini. Imate županije koje imaju nisku incidenciju, županije koje su krenule s oštrijim mjerama i već se vide rezultati postupanja i nema puno logike donositi nacionalnu mjeru koja će biti stroža i primjenjivat se u županijama koje su krenule sa zahtjevima prema Nacionalnom stožeru da im se uvedu restriktivnije mjere. Te mjere se donose uz suglasnost Stožera i odluku donosi Nacionalni stožer - kazao je. 

- Nakon što je premijer osigurao 740 tisuća dodatnih doza Pfizera, čuli ste dobri vijesti iz Bruxellesa o dodatnih 50 milijuna na razini EU za 2. tromjesečje, broj cjepiva neće biti upitan kad govorimo o procjepljivanju stanovništva - dodao je Božinović. 

26. rujan 2023 22:21