StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPRESICA STOŽERA

Božinović detaljno objasnio nove mjere za trgovine: ‘Vrijede od subote pa do 10. siječnja‘

Piše šibenski.hr
9. prosinca 2020. - 11:39

Nacionalni stožer civilne zaštite održava konferenciju za novinare na kojoj su iznijeli službene podatke o broju zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj u posljednja 24 sata i govoriti o mjerama koje za cilj imaju suzbijanje epidemije.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 4.520 novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestili su na konferenciji Stožera. Preminulo je 69 osoba.

Krunoslav Capak se osvrnuo na aktualnu epidemiološku situaciju.

- Tjedni prosjek nam je porastao za 3,7 posto u zadnjih tjedan dana, a u proteklom tjednu je bilo 17,3 postotno povećanje, a u tjednu prije 15-postotno povećanje. Incidencija nam je i dalje visoka. Govorim o sedmodnevnoj incidenciji na 100.000 stanovnika, koja trenutno iznosi 582,1. Najvišu ima Međimurska županija, zatim Varaždinska i onda Krapinsko-zagorska. Najbolje stoje Dubrovačko-neretvanska, Istarska i Požeško-slavonska županija. Kada pogledamo ljestvicu EU, Hrvatska je na 26. mjestu i višu incidenciju trenutno ima samo Luksemburg. Mortalitet - Hrvatska je na 15. mjestu zemalja EU, sa stopom mortaliteta od 547,8 na milijun stanovnika. Udio pozitivnih testova je u 14 dana 35,6 posto. Od nas su lošije Bugarska i Poljska, a ostale zemlje imaju niži udio pozitivnih, rekao je Capak.

Novinarima se obratio i ministar zdravstva Vili Beroš.

- Važna je briga i o zdravstvenim djelatnicima koji su izloženi određenim iskustvima koja nadilaze sva dosadašnja s obzirom na težinu bolesti i broj umrlih. Naglasio bih aktivnosti u KB Dubrava gdje je zbog velikog broja bolesnika ustrojena stalna psihološko-psihijatrijska pomoć zdravstvenim djelatnicima. Hvala djelatnicima psihijatrije i psihologije na tome. Tu je aktivnost i u Vrapču, gdje imamo dva programa psihološke pomoći u svrhu sprečavanja burnout sindroma. Omogućava se nekoliko razina skrbi, organiziraju se radionice s idejom psihološke pomoći. Razvijen je debriefing gdje se ciljanim skupinama pokušava kroz razne načine pomoći. Tu je i Hrvatska psihološka komora. Uspostavljena je mreža hitnih telefona, 5 u Zagrebu. Psiholozi dežuraju i pružaju građanima psihološku pomoć. Odgovaramo na sve izazove na koje nailazimo. Činilo nam se da će ova ugroza proći, ali sada se moramo prilagoditi i dati i psihološke odgovore na tu situaciju, rekao je Beroš.

- Razgovarali smo generalno o kriterijima za pojačavanje ili smanjenje mjera. Mi ćemo 21. razmatrati situaciju. Ako se u međuvremenu dogodi pogoršanje, razmotrit ćemo i pojačanje mjera. U svim ovim mjerama postoji mogućnost dodatnog smanjenja broja okupljanja, dodatnog smanjenja aktivnosti itd. Razmišljamo da, ako bude potrebno, gospodarske, društvene aktivnosti ćemo dodatno ograničavati. 21. je datum kada ove mjere prestanu važiti, a kad uočimo dodatnu potrebu da se mjere postrože, radit ćemo na tome - poručio je pak Capak.

Ministar Davor Božinović detaljno je objasnio nove mjere za trgovine:

- Pripremili smo odluku koja će vjerojatno tijekom dana biti potpisana, a odnosi se na posebnu organizaciju djelatnosti trgovina u razdoblju od 12. prosinca do 10. siječnja. Razvrstane su prodavaonice i trgovački centri tako da se određuju grupacije prema površini prodajnog prostora. Ukupna površna trgovine umanjena za skladište i sanitarne čvorove, stubišta, tehničke prostore i sl. Broj kupaca koji istovremeno mogu biti u prodavaonici ili centru ograničit će se tako da u prod koje imaju do 10 kvadrata neto površine prodajnog prostora istovremeno može biti samo jedan kupac. Za one 11-100 kvadrata najveći dopušteni broj kupaca određuje se tako da za svakog kupca mora biti najmanje 10 kvadratnih metara. Od 101 do 200 m2 neto površine mogu imati broj kupaca koji se određuje tako da za svakog mora biti osigurano najmanje 12 četvornih metara. Za prodavaonice od 201 do 2000 kvadrata mora biti najmanje 16 metara kvadratnih za kupca, a za one s više od 2000 kvadrata određuje se da za svakog kupca mora biti osigurano najmanje 20 m2.

Za trgovačke centre najveći dopušteni broj kupaca koji istovremeno može biti, za svakog kupca mora biti najmanje 16 četvornih metara. Prodavaonice i trgovački centri moraju istaknuti obavijest o najvećem mogućem broju kupaca i strogo se moraju pridržavati tog ograničenja. Sve prodavaonice i centri su obavezni za vrijeme dolaska većeg broja kupaca poduzeti dodatne mjere kako ne bi istovremeno bilo više ljudi od dopuštenog. Za prodavaonice s više od 2000 m2 površine i trgovačke centre uvode se i dodatne epidemiološke mjere: obustava organiziranog prijevoza za kupce, sprečavanje ulaska prekomjernog broja kupaca, uvođenje redara koji će spriječiti ulazak kada je broj više od 90% maksimalno dopuštenog broja. Obveza fizičkog sjedenja na zajedničkim dijelovima, uklanjanje namještaja za sjedenje, onemogućenje korištenja aparata za zabavu... Obveza organiziranog upozorenja kupaca na mjere, a nadležnoj službi civilne zaštite moraju se dati podaci evidencije ventilacije, prozračivanja i izmjene zraka.

19. travanj 2024 17:53