StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetŠIBENČANIN U SABORU

Boris Milošević o posljedicama popisa stanovništva: Srbi ne gube automatski pravo na dvojezične ploče. To bi bila loša poruka

Piše Šibenski.hr
23. rujna 2022. - 15:36

Srbi u Hrvatskoj ne gube automatski pravo na dvojezične ploče u Vukovaru i drugim mjestima gdje, po rezultatima novog Popisa stanovništva, više ne čine najmanje 33 posto stanovništva, kaže Boris Milošević, saborski zastupnik SDSS-a i predstavnik Srpskog narodnog vijeća.

Kako je za N1 objasnio Boris Milošević, lokalne samouprave koje su svojevremeno morale uvesti ulične ploče na dva pisma, mogle bi ih ostaviti u statutima i tako poslati dobru poruku.

“Mislim da bi dobra poruka bila ostaviti ta prava, a svakako bi bila loša poruka reći svojim sugrađanima – više nemate prava po zakonu pa je brišemo i mi iz lokalnih statuta“, rekao je Milošević.

Komentirajući izjavu gradonačelnika Vukovara Ivana Penave da je popis od prije 10 godina bio lažan i da nijedno pravo koje je iskamčeno neće biti ostvareno, Milošević ističe da nijedno pravo nije iskamčeno, nego zagarantirano Ustavom i zakonom.

“Nisu Srbi sami sebi izglasali prava, nego je to napravio parlament dvotrećinskom većinom”, kaže Milošević.

Dodao je da prošli popis svakako nije lažan i da je Vukovar izgubio skoro pet tisuća stanovnika – Hrvata i Srba i svih drugih – a gradonačelnik je zadovoljan s takvim popisom jer mu je samo važno da je pao postotak Srba.

On i dalje mora voditi računa o svim građanima, uključujući i te Srbe kojih je skoro trećina, kazao je Milošević.

Naveo je i da ta prava “nisu uperena protiv nikoga, nego su vrlo afirmativna”.

16. travanj 2024 08:16