StoryEditor
Hrvatska i svijetŠto na ovo kažu u Gradu Šibeniku?

Bologna ne želi automobile u središtu grada i svatko tko dođe pješke ili biciklom nagrađen je pivom, sladoledom... Rezultati su facinantni

Piše Šibenski.hr
30. prosinca 2018. - 17:20

 

Ovo sigurno neće zanimati šibensku gradsku upravu, jer gradi podzemne graže ispod Poljane, u središtu grada, ali sve više gradova želi se riješiti osobnih vozila u najužem centru pa obično pribjegavaju rješenjima poput naplate ulaska u grad ili zabrane prometa automobilima, prenosi Jutarnji list.

No talijanski grad Bologna smislio je zanimljivije i ukusnije rješenje.
Inicijativa pod nazivom Bella Mossa (Dobar posao) koja se zalaže za smanjenje gradskog prometa, počela je sve one koji se po centru grada voze biciklom, romobilom ili nekim drugim ekološkim prijevoznim sredstvom, nagraditi pivom, sladoledom ili ulaznicama za kino.


Program ove inicijative traje od travnja do rujna i nastoji smanjiti zagađenje u središtu Bologne te korisnicima ponuditi druge oblike transporta poput hodanja, bicikliranja ili javnog prijevoza.


Oni koji žele sudjelovati, jednostavno skinu Better Points aplikaciju pomoću koje mogu naći popis i točne lokacije svih kafića, restorana ili drugih djelatnosti koje sudjeluju u programu i gdje mogu dobiti besplatan poklon kao nagradu za to što su auto ostavili doma.


Za ovaj se projekt prijavilo već više od stotinu manjih tvrtki i obrta iz Bologne, a korisnici koji žele sudjelovati moraju znati da se nagradni bodovi dobivaju za svako poduzeto putovanje, a ne za prevaljenu udaljenost. To znači da će broj bodova biti isti putovali vi jedan ili deset kilometara.


Kako bi se spriječile eventualne zloporabe, GPS sustav provjerava jesu li ljudi iskreni u pogledu duljine i načina putovanja koje su napravili. Aplikacija također obavještava korisnike koliko je CO2 ušteđeno tijekom njihovog ekološkog putovanja.
Na ovu je ideju prvi došao urbani planer Marco Amdori u 2017., a financirala ga je Europska unija i Grad Bologna.
U prvih šest mjeseci otkako je projekt pušten u promet, korisnici su po gradu prešli 3,7 milijuna kilometara i to na ekološki prihvatljiv način.


No ovo nije prvi put da je Bologna predvodnik u ekološkom načinu života. Godine 2008. je tako pokrenut Festival odgovornog putovanja koji se otada održava svake godine. Festival nastoji potaknuti stanovnike grada i turiste na društveno i ekološko odgovorno ponašanje te da razmisle koliko je njihov način putovanja dobar za prirodu i okoliš.
 

Izdvojeno

13. srpanj 2020 05:10