StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNOVA VARIJANTA

Bolest sada uzrokuje osam neobičnih simptoma, možda ih nećete povezati sa tipičnom infekcijom koronavirusom

Piše MOZAIK SD
3. siječnja 2024. - 15:05

I posljednje informacije o širenju koronavirusa zabrinjavaju, jer bolest je i dalje prikovala za krevete mnogobrojne osobe. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u prosincu je objavio da prati novu varijantu koronavirusa JN.1 koja izaziva povećan broj zaraženih. Kako navodi CDC, povećanje broja zaraženih sugerira da se nova varijanta ili lakše prenosi ili je bolja u izbjegavanju imuniteta, piše N1.

Kako prenosi BestLife, ovih osam simptoma povezuje se s novom varijantom koronavirusa JN.1.

1. Problemi sa spavanjem

Prema novim informacijama, jedan od neobičnijih simptoma povezanih s najnovijim infekcijama jesu problemi sa spavanjem. Podaci pokazuju da je otprilike 10,8 posto ispitanih stanovnika Ujedinjenog Kraljevstva prijavilo probleme sa spavanjem.

2. Zabrinutost ili anksioznost

Određene bolesti mogu utjecati i na naše mentalno zdravlje, a prema podacima  10,5 posto ispitanika navelo je zabrinutost ili tjeskobu/anskioznost kao simptom covida.

3. Upala grla

Upala grla je jedan od uobičajenih simptoma koronavirusa, a 13,2 posto ispitanika u Ujedinjenom Kraljevstvu prijavilo je ovaj simptom. Slični podaci stižu i iz SAD-a: u posljednjih nekoliko mjeseci, liječnici u SAD-u također su naveli upalu grla kao jedan od prvih simptoma koji se pojavljuju kod infekcije koronavirusom.

4. Bolovi u mišićima

Kao i drugi virusi, covid može uzrokovati bolove u mišićima kod mnogih pacijenata. Prema podacima iz Ujedinjenog Kraljevstva, 15,8 posto pacijenata imalo je bolove u mišićima zbog virusa ove zime.

5. Slabost ili umor

Covid također uzrokuje slabost ili umor, a 19,6 posto ispitanika prijavilo je ove simptome ove zime.

image
Shutterstock

6. Glavobolja

Glavobolja je jedan od simptoma koji se i dalje povezuje s koronavirusom, a posljednji podaci pokazuju da se 20,1 posto ispitanika borilo s ovim problemom.

7. Kašalj

Kašalj je jedan od najpoznatijih i najučestalijih simptoma covida, a prema posljednjim podacima iz Ujedinjenog Kraljevstva, prijavilo ga je 22,9 posto ispitanika. Liječnik i profesor zaraznih bolesti William Schaffner kazao je da se suhi kašalj povezuje s covidom i obično je jedan od simptoma koji dulje traju, između jednog i dva tjedna.

8. Curenje iz nosa

Curenje iz nosa je simptom koji su ispitanici najviše prijavljivali, čak njih 31,1 posto. Ovaj se simptom najčešće javlja nakon upale grla.

image
Shutterstock
26. travanj 2024 14:53