StoryEditorOCM

Boca plina je od početka godine poskupjela 30 posto, pitali smo Inu što je uzrok tome

Piše Vedran Marjanović/JL
8. listopada 2021. - 10:36

Boca plina za kućanstva zapremine deset kilograma, prema podacima koje smo prikupili na tržištu plina, od početka godine dosad poskupjela je u ponudi lanaca benzinskih crpki za trideset do četrdeset posto, ovisno o lancu i crpki na kojoj se kupuje.

- Na početku godine prosječna cijena boce plina od 10 kilograma bila je 100 do 105 kuna, sada je najmanje 130 kuna, a kod nas je u ponudi za 134 kune, ispod toga jednostavno ne možemo ići - kaže nam jedan od "malih" trgovaca naftnim derivatima s istoka Hrvatske, upozoravajući da je u posljednjoj godini cijena plina na svjetskom tržištu skočila za 150 posto.

U prilog spomenutoj ocjeni o isplativosti cijene od 134 kune za bocu plina kod domaćih trgovaca svjedoče jučerašnji podaci o cijenama plina na benzinskim crpkama u Zagrebu koje smo prikupili, a koji govore o cijenama od 134, više od 140 i 145 kuna do čak 157 kuna. Isti lanac benzinskih crpki, podsjetimo, može imati različite cijene od trgovine do trgovine.

Na pitanje zašto je došlo do poskupljenja plina u maloprodaji ako su cijene plina za kućanstva u javnoj usluzi barem zasad izbjegle poskupljenja, naš nas je sugovornik uputio na Inu.

- Mi kupujemo plin od Ine koja je najveći trgovac na našem tržištu, a i jedini proizvođač u nas, oni formiraju cijenu - kaže naš sugovornik.

U Ini su nam potvrdili u javnosti raširene ocjene da tekući rast cijena nafte i plina na svjetskom tržištu diktira i cijene na našem tržištu. - Snažan rast cijena plina i nafte na svjetskim tržištima utječu i na rast međunarodne kotacije za ukapljene naftne plinove na osnovi koje se izračunava maloprodajna cijena plina u boci (UNP).

Kotacija je u kontinuiranom porastu od sredine 2020. i razlog je rasta maloprodajne cijene plina u boci - napominju u Ini. Na pitanje je li, osim nabavne cijene plina, bilo rasta ili pada cijena drugih "stavki" koje ulaze u cijenu boce u maloprodaji, u Ini kažu da se ostali troškovi u cijeni boce plina nisu osjetno mijenjali.

25. travanj 2024 23:04