StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSve se snima

Bleiburg pun policije: na skup stigla i poznata lica, a Radnička fronta razvila jugoslavensku zastavu; Organizatori traže milodare

Piše Portal SD, JL, Hina
18. svibnja 2019. - 16:04

13:48 - Skup na Bleiburgu je završio, sudionici se razilaze, a u policiji kažu da nije zabilježen nijedan incident.

Na kraju komemoracije intonirana je hrvatska himna, a tek na kraju su pročitana imena visokih izaslanika, no to je od strane okupljenih dočekano prilično ravnodušno, uz tek pokoji aplauz. Slijedi još polaganje vijenaca.

13:18 - Misa se bliži kraju, ia predstavnici organizatora obilaze sudionike noseći bijele platnene vreće u koje skupljaju milodare. Očekuje se još i islamski obred, ali dio sudionika polako se počeo razilaziti.

Propovijed je na svetoj misi, inače, održao krčki biskup Ivica Petanjek, no to navodno nije predstavljalo problem lokalnoj biskupiji koja je, kao što je poznato, zabranila biskupima služenje mise, s obzirom da je misu formalno služio mons. Fabijan Svalina.

Među okupljenima su, piše Jutarnji list, viđeni i Milijan Brkić te Miro Kovač.

12:07 - Sudionici još uvijek ulaze na prostor komemoracije, uskoro bi trebala započeti sveta misa. Voditeljica službenog programa najavila je okupljenima da će se nakon mise prikupljati milodari koji bi trebali biti iskorišteni za pokrivanje troškova organizacije, 's obzirom da su iz dobro nam znanih razloge ove godine jako povećani'.

Na skup je došla i eurozastupnica Ruža Tomašić koja je zaradila glasan aplauz okupljenih.

Sve i dalje, kako javlja Jutarnji list, protječe bez ikakvih incidenata.

11:47 - Procesija je s Loibacha došla na samo Blajburško polje, koje je potpuno ispunjeno sudionicima komemoracije. Stigla je i štićena kolona koja je dovezla najavljene izaslanike Hrvatskog sabora, Vlade i predsjednice Republike. U ime Sabora došao je Ante Sanader, u ime Vlade Lovro Kuščević i Tomo Medved, a iz Ureda predsjednice Anamarija Kirinić.

Među poznatim licima, naš reporter uočio je predsjednicu stranke Neovisni za Hrvatsku Brunu Esih, nezavisnog saborskog zastupnika Željka Glasnovića, Mostovog zastupnika Miru BuljaVladimira Šeksa... Viđeni su i predsjednik HSP-a Karlo Starčević i televizijski voditelj Velimir Bujanec.

Prostor komemoracije svako malo nadlijeće policijski helikopter, sigurnosne mjere su snažne, ali zasad nema ni najmanjeg incidenta. Nije uočeno nijedno zabranjeno obilježje, sudionici uglavnom nose hrvatske zastave, slike Gospe i križeve.

Policija na više punktova sve snima, a na nekoliko je lokacija postavljena i obavijest da je prostor pod video nadzorom.

11:19 - Komemoracija u povodu 74. godišnjice Bleiburške tragedije, koja je proteklih tjedana bila pod velikim pritiskom javnosti, počela je po uobičajenom programu na Loibaškom polju pored Bleiburga, piše Jutarnji list.

Komemoracija je počela molitvom kod hrvatskoga groba na mjesnom groblju u Unterloibachu nakon čega će krenuti procesije prema Bleiburškom polju, gdje će se održati misa i potom molitva za  islamske vjernike, a završit će polaganje vijenaca kod Spomen-obilježja.

Manifestacija se odvija po neizmjenjenom programu u odnosu na prethodne godine, i potrajati će tri sata, ali prvi put neće uključivati političke govore, pa čak ni nazočnost najviših predstavnika vlasti.

Komemoracija je okupila velik broj sudionika, ali i policije, a prostor je označen upozorenjima da je pod video-nadzorom. Nije uočeno da sudionici imaju nedopuštene simbole, nose samo hrvatske zastave.

RANIJE

Danas se održava središnja komemoracija u povodu 74. godišnjice bleiburške tragedije koju organizira Počasni bleiburški vod, a pokrovitelj komemoracije je Hrvatski sabor. 

Prvi put otkad je Sabor pokrovitelj, kao što smo pisali, na Bleiburhg neće doći nitko od troje najviših državnih dužnosnika. Dosad je naime, uvijek predsjednik Sabora dolazio na samu komemoraciju, a ovaj je put odlučio poslati izaslanika, saborskog zastupnika Antu Sanadera (HDZ). U ime Vlade RH na središnjoj komemoraciji nazočit će ministar uprave Lovro Kuščević te ministar branitelja Tomo Medved, a izaslanica predsjednice Republike na komemoraciji bit će predstojnica njezinog ureda Anamarija Kirinić.

U Bleiburg prvi put ne ide državni vrh: Počasni vod je razočaran, nadali su se Janrokoviću, no on šalje izaslanika, kaštelanskog HDZ-ovca

Na komemoraciji ove godine osim svete mise, neće biti političkih govora, a sve osigurava oko 450 policajaca.

U isto vrijeme kad i komemoracija, održat će se i dva protuprosvjeda. Tamo će biti i predstavnici Radničke fronte koji su na svom Facebooku objavili fotografiju.

20. travanj 2024 16:30