StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDosad neviđeni zločin

Bivši kirurg osumnjičen za zlostavljanje 349 maloljetnika

Piše Hina/AFP
20. prosinca 2019. - 17:57

Francusko pravosuđe, izvjestila je Hina/AFP, identificiralo je 349 potencijalnih žrtava umirovljenog kirurga
Joela Le Scouarneca (68)  osumnjičenog za silovanje i druge spolne napade na maloljetne pacijente u gotovo trideset godina svoje karijere.
- Saslušano je 229 osoba, od kojih je 197 podnijelo tužbu- rekla je državna odvjetnica Laureline Peyrefitte te dodala kako je
riječ o dosad neviđenom postupku, kako po načinu na koji su činjenice otkrivene pravosuđu - tako i po broju osoba koje su oštećene. Do sada je, po njezinim riječima, 250 potencijalnih žrtava.

- Nakon analize zaplijenjenih različitih podataka, izrađeno je gotovo 300 tisuća fotografskih datoteka i 650 video datoteka kao i velik broja pisanih podataka, svi su popisani kronološkim redoslijedom i provedena je temeljita analiza - rekla je Peyrefitte.

Joel Le Scouarnec, u zatvoru je otkako je prije dvije godine protiv njega podignuta optužnica i morat će od 13. do 17. ožujka odgovarati na optužbe za silovanje i druge spolne napade na četiri žrtve koje su bile maloljetne u vrijeme počinjenja djela.

Ti su se događaji zbili između 1989. i 2017. godine, a zaplijenjena dokumentacija pokazala je da je vodio opsežne intimne dnevnike. Le Scouarnec je živio razdvojeno od supruge od 2004. godine, kada je bio priveden zbog posjedovanja fotografija pedopornografskog sadržaja. Bio je tada osuđen na četiri mjeseca zatvora uvjetno, no nastavio je bez zapreka obavljati svoju profesiju.

Francuski mediji prenose da je supruga sredinom 90-ih bila obaviještena da je liječnik spolno zlostavljao njezine nećakinje, kćeri njezine sestre.

02. listopad 2023 12:40