StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOPET ISTI PROBLEM

BiH zabranila uvoz dvije tone mandarina iz RH zbog zabranjenog pesticida

Piše HINA
29. studenog 2023. - 16:38


 Vlasti Bosne i Hercegovine zabranile su uvoz dvije tone mandarina iz Republike Hrvatske jer je provjerama uzoraka voća na granici utvrđeno prisustvo pesticida čija je uporaba u EU zabranjena od 2020.  
Sanitarna inspekcija Federacije BiH uzela je na graničnom prijelazu Bijača, nedaleko Metkovića, uzorke iz pošiljke mandarina, čijom je laboratorijskom analizom utvrđena nedopuštena količina pesticida klorpirifos (chlorpyrifos), priopćeno je u srijedu iz ove inspekcijske službe. 
Prisustvo toga pesticida je u suprotnosti s tamošnjim pravilnikom o maksimalnim razinama ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porijekla, te Zakonom o zdravstvenoj ispravnosti živežnih namirnica i predmeta opće uporabe, pojasnili su iz iste institucije.  
Zbog toga su inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove zabranili uvoz pošiljke ukupne težine dvije tone, te je naloženo njezino uništavanje. 
Službenici ove institucije su početkom studenog dobili nalog za pojačani nadzor uvoznih agruma na preporuku Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine. 
Ranije ovoga mjeseca u još jednoj pošiljki s voćem iz Hrvatske otkriveno je korištenje istoga pesticida. 
Uporaba pesticida klorpirifosa i klorpirifos-metila u zemljama članicama EU, kao i u Bosni i Hercegovini zabranjena je od  proljeća 2020.  
 

02. ožujak 2024 04:00