StoryEditor
Hrvatska i svijetNe zna se uzrok

Beroš: Nije izvjesno da je osoba u Istri umrla od koronavirusa

Piše Hina
18. ožujka 2020. - 17:30
Marko Todorov/Cropix

Ministar zdravstva Vili Beroš u srijedu je potvrdio da je osoba koja je umrla u Istri bila u samoizolaciji, ali nije imala značajnije simptome ni značajniju temperaturu pa nije izvjesno da je umrla od posljedica korona infekcije, no, ogradio se jer su to, rekao je, informacije od prije nekoliko sati.

Izvijestio je to ministar na konferenciji za novinare nakon višesatne sjednice Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku na temu "Spremnost hrvatskog zdravstvenog sustava na pandemiju koronavirusom" na kojoj novinari nisu mogli biti prisutni zbog mjera predostrožnosti.

Predsjednica Odbora Ines Strenja kazala je kako je zaključak Odbora da su jako zadovoljni trenutačnom situacijom i načinom na koji se do sada s velikom zdravstvenom ugrozom nosilo naše Ministarstvo zdravstva i nadležni ministar - pravodobno, transparentno i točno.

Ministar je vrlo jasno vodio, koordinirao i prezentirao javnosti sve relevantne činjenice pa je javnost umirena. Nije se dizala prevelika panika. Jasno je rečeno što je ugroza i što trebamo poduzimati kako bi se s tom opasnošću dobro nosili. Ta opasnost dolazi, ali način na koji je naše Ministarstvo reagiralo i podizalo sve stupnjeve zdravstvene zaštite dosad jasno pokazuje da se za kormilom nalazi pravi čovjek. I ministar je dobio svu našu podršku i za ubuduće, poručilaje Strenja. 

„Ministru smo skrenuli pažnju da je enormno porasla cijena zaštitne opreme, recimo, zaštitnih maski i rukavica, i sukladno odluci Vlade sve cijene za to trebaju biti vraćene na 30. siječnja. Danas je izdan račun na 1200 kuna što je katastrofa, pravo ratno profiterstvo i to nećemo dozvoliti“, naglasila je Strenja.

Vili Beroš je kazao da je Odboru detaljno predočio mjere strategije koju provode i ustvrdio da rezultati pokazuju da su mjere bile dobro promišljene, u pravom trenutku aktivirane i do sada su polučile određene rezultate te najavio da nastoje mobilizirati i prilagoditi ugrozi čitav zdravstveni sustav.

Na novinarsko pitanje pojasnio je da su bolnicama dali jasnu uputu da se hladni program smanji, hitna medicinska djelatnost neometano odvija i jasno uputili da sve onkološke bolesti i nadalje moraju biti tretirane na isti način. Kazao je i da se bolnica u Dubravi sprema kad to bude potrebno za prijem najtežih bolesnika te se nada da takvih neće biti previše.
Potvrdio je da se sustav ventilacije bolnice Dubrava nije mijenjao i postoji problem povrata zagađenog zraka, o čemu, kaže, zadnjih 15 dana razmišljaju.

"Bolnica je stara, ali spada u mlađe objekte zdravstvene zaštite i daje znatan broj priključaka za određene uređaje. U toj bolnici liječili bi se najteži bolesnici koji zahtijevaju respiratornu potporu, uz njih će morati postojati respiratori i ventilatori koji moraju biti spojeni na dovod kisika i zraka. Druge zdravstvene ustanove imaju limitiran taj broj priključaka, samo u okviru svojih intenzivnih jedinica."

Stoga smo se, rekao je Beroš, usuglasili da je potrebno naći jedan centar s određenim znatnim brojem respiratora i kreveta i nigdje u području ove regije nismo našli bolji zdravstveni objekt od KB Dubrava, koji ima brojne prednosti i neke mane. Jedna od mana je i taj ventilacijski sustav, ali on se može anulirati, pojasnio je.
Najavio je i da se priprema stopiranje sms poruka s terminima naručivanja.

Predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić izvijestio je da hrvatski zdravstveni sustav ima 15 tisuća aktivnih liječnika, ali se javljaju i umirovljeni liječnici i studenti završnih godina medicine i sve su spremni mobilizirati se u borbi protiv epidemije.

Izdvojeno

23. siječanj 2021 23:53