StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetministrov vapaj

Beroš komentirao broj novooboljelih: Imamo niz mikrožarišta. Ljudi, u borbi protiv epidemije najviše možete napraviti vi sami

Piše Ivica Marković, Anita Belak-Krile
9. rujna 2020. - 18:15

Ministar zdravstva dr. Vili Beroš komentirao je za Slobodnu Dalmaciju najnovije brojke oboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj.

– Imamo niz mikrožarišta i manje-više sve nam je jasno. Prva dva dana u tjednu, u pravilu imamo manji broj zaraženih jer preko vikenda laboratoriji rade smanjenim intenzitetom, a liječnici obiteljske medicine ne rade, pa je i testiranja manje, a onda sredinom tjedna brojke počinju rasti.

Mi poduzimamo mjere, ali je potrebno i da se tih mjera pridržavaju svi stanovnici. Trebaju održavati osobnu higijenu, prati ruke, nositi maske, držati fizičku distancu...

Imali smo turističku sezonu i sve je to doprinijelo širenju koronavirusa. Izuzetno je važan broj novozaraženih, no meni je kudikamo važniji broj hospitaliziranih, koji pokazuje kolika je opterećenost hrvatskog zdravstvenog sustava. Tako u srijedu imamo 299 hospitaliziranih, ali smo u utorak imali 33 novoprimljenih u bolnicu i 38 otpuštenih iz bolnice. Važno je da tu brojku otpuštenih i novoprimljenih na liječenje držimo "na vagi", jer na taj način čuvamo i zdravstveni sustav – istaknuo je ministar Beroš.

Zanimalo nas je ministrovo mišljenje zašto se Hrvati baš i ne pridržavaju donesenih epidemioloških mjera, jer se na svakom koraku može vidjeti kako ima podosta onih kojih ne nose zaštitne maskice, ne drže rastojanje...

– U lipnju i srpnju smo imali vrlo dobre brojke novooboljelih od koronavirusa. Došlo je ljeto i mislim da su se ljudi opustili, a među populacijom postoje i određeni oprečni stavovi vezani uz koronavirus, koji minoriziraju i negiraju postojanje bolesti i virusa.

Mislim da moramo biti racionalni, znam da ljudima nije lako, ali moramo izdržati svi skupa ovu po ljudsku civilizaciju jedinstvenu situaciju. Eto Hrvatska je stigla na peto mjesto po broju smrtnih slučajeva na 100 tisuća stanovnika i to je stvar koju zasigurno treba promijeniti. Znamo kako se treba boriti protiv ove epidemije i najviše možemo napraviti upravo sami – zaključio je ministar.

– To nije dobro, ali analizirajući te podatke s epidemiolozima i infektolozima zaključili smo da je to u vezi s velikim brojem novooboljelih u posljednje vrijeme, s brojem hospitaliziranih i onih koji su na respiratoru – veli Beroš.

– Na respiratoru su 24 osobe, dva nova pacijenta od jučer, i to je ono što nije dobro, jer ti koji su na respiratoru, upitno je hoće li se oporaviti ili neće – naglasio je Beroš.

Što je s ostalim bolestima i pregledima u vrijeme epidemije?

– Covid moramo imati u fokusu, ali ne smijemo zanemariti ostale zdravstvene potrebe. Radi se u okolnostima "novog normalnog", što definira način prijema u bolnicu, naručivanja i pokušavamo iz dana u dan slati upute i promišljati kako adekvatno odgovoriti.

Nije lako, nije jednostavno jer znate i sami što znači unos virusa u bolnički sustav, to ne ugrožava samo zdravstvene djelatnike nego i druge bolesnike. Tako da je to veliki problem, ali ne samo u Hrvatskoj nego svima – komentirao je ministar zdravstva.

25. travanj 2024 04:04