StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPredsjednik SDP-a

Bernardić: Restart koalicija svakim danom sve jača, a HDZ-ov program je uvijek isti - desna ruka na srcu, lijeva u tuđem džepu

Piše Hina
10. lipnja 2020. - 13:25

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u srijedu je, uoči potpisivanja saveza s reformistom Darinkom Dumbovićem, najavio da Restart koalicija svakim danom jača dok je HDZ ostao sam s osumnjičenicima u aferama i uvijek istim programom – desna ruka na srcu, lijeva ruka u tuđem džepu.

"Restart koalicija okuplja, svakim danom jača, pobjeđuje, a HDZ je ostao sam, kao i oni koji su pisali njihov predizborni program, osumnjičenici u aferama, oni koji su nosili crne torbe za Sanadera, preko vikenda upisivali brojne nekretnine u imovinske kartice, različiti osumnjičenici koji su morali otići iz ministarstava zbog sumnji na korupciju", rekao je Bernardić nakon predstavljanja politike zelenog razvoja Restart koalicije.

"To je HDZ. Od njih ne očekujemo ništa dobro i ništa novo. Njihov program je uvijek isti - desna ruka na srcu, a lijeva ruka u tuđem džepu“, dodao je.

Bernardić je rekao da danas ne potpisuju koaliciju s Reformistima Radimira Čačića nego su dogovorili točkastu koaliciju s gradonačelnikom Petrinje Darinkom Dumbovićem u šestoj izbornoj jedinici.

Čačić u trećoj izbornoj jedinici ide u svom aranžmanu, ima svoju viziju, a SDP i Restart koalicija svoju, najbolji plan i najbolji tim za Hrvatsku, a suradnja u šestoj izbornoj jedinici je dokaz da možemo funkcionirati i u budućnosti, pojasnio je Bernardić savez koji će potpisati danas poslijepodne.

S obzirom na to da su Čačićevi Reformisti veći dio mandata podržavali Vladu Andreja Plenkovića. Bernardić je, odgovarajući na novinarsko pitanje, kazao da oni nisu u koaliciji s Radimirom Čačićem nego će potpisati suradnju samo s Dumbovićem. 

Čačićeva stranka je podržala Zorana Milanovića za predsjednika Republike i na taj način su i formalno izašli iz vladajuće koalicije. SDP će sastaviti stabilnu i sigurnu vladu koja će imati dovoljno ruku da bez bilo kakvih 'žetončića' formira stabilnu većinu, poručio je čelnik SDP-a.

S međimurskim županom Matijom Posavcem realizirat ćemo suradnju ovaj petak, kazao je.

Rekao je da su za sada potvrdili dva televizijska sučeljavanja u finišu kampanje početkom srpnja, istaknuvši da im sučeljavanja odgovaraju i da ih jedva čeka.

Bernardić je rekao da je Plenkovićeva Vlada još za Badnjak 2016. najavila otkup INA-e i četiri godine nisu napravili ništa, osim što su zatvorili sisačku rafineriju, izdali nacionalne interese i trenutačno naftu iz hrvatskih naftnih bušotina šalju u Mađarsku, direktno Orbanu, valjda za nagradu što svojata hrvatski teritorij.

To je izdajnička politika Plenkovića i HDZ-a, ustvrdio je.

„Nakon 5. srpnja ćemo poduzeti sve korake kako bismo zaštitili hrvatske nacionalne interese u INA-i i iskoristili mogućnost koju Hrvatska ima, a to je pola vlasništva nad INA-om“, najavio je poteze svoje vlade.

Istaknuo je da je neprihvatljivo da se sisačka rafinerija zatvara, da se hrvatska nafta transportira u Budimpeštu kao nagradu Orbanu što je napisao 'Rijeka, mađarsko more'.  

Šef SDP-a je rekao da sigurno neću doći na Hod za život.

"Ne podržavam nikakvo korištenje javnih manifestacija za potrebe kampanje, ali pravo na javno okupljanje je normalna građanska stvar. No, nije normalna građanska stvar da se ženama onemogući pravo na izbor i mi u SDP-u to nikada nećemo podržati i protiv toga ćemo se boriti", rekao je Bernardić

Pravo žene na izbor i da sama odlučuje o svom reproduktivnom zdravlju treba ostati u domeni njenog osobnog integriteta, kkomentirao je Bernardić najavu da će se Hod za život održavati 20. i 27. lipnja te 4. srpnja u nekoliko gradova.

Dodao je da HDZ nije zabranio pobačaj i zajedno je sa SDP-om donio Istanbulsku konvenciju i to je, kaže, jedina stvar oko koje smo se složili u zadnje četiri godine.
 

16. travanj 2024 19:32