StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOTKRIO NOVE DETALJE

Banožić o padu drona: To nije bila izvidnička letjelica, našli smo fragmente aviobombe

Piše šibenski.hr
13. ožujka 2022. - 12:29
Ostaci besposadne letjelice na kamionu Hrvatske vojske nakon sto je izvadjena iz zemlje na Jarunu gdje se srusila prije tri dana.  Damir Krajač/Cropix

Ministar obrane Mario Banožić obratio se u nedjelju novinarima na mjestu pada sovjetskog drona te je iznio nove podatke o istrazi okolnosti u kojima je besposadna letjelica tipa Tu-141 pala u Zagrebu.

- Dobili smo saznanja da se na pojedinim fragmentima nalaze elementi eksploziva, rekao je Banožić potvrđujući da je pronađena i crna kutija.

- Letjelica nije bila izvidničkog tipa, na njoj smo našli dijelove aviobombe, također sovjetske proizvodnje, ona je odvezena i nakon dublje analize moći ćemo otkriti tip, zasad znamo da se koristila na avionima sovjetske proizvodnje, rekao je Banožić.

- Imamo i neka saznanja koja bi mogla u dilemu dovesti samu lokaciju odakle je došla letjelica u Hrvatsku, a imamo i elemente koji bi mogli ukazivati da može biti i s ruske i ukrajinske strane. Istraga će potrajati, rekao je.

- Područje je sada sigurno i to je najvažnije - naglasio je ministar.

- Jučer smo pri samom početku radova primijetili elemente bombe. To smo primijetili preko boje i mirisa. Zapovjednik krim policije bio je upućen koliko i ja, a cijela istraga je bila pod nadzorom. Što dalje ćemo ići u istragu, to će stvari biti jasnije. Avio bomba je sada prošlo svršeno vrijeme, a analiza će utvrditi kada je trebala imati reakciju. Nakon analize znat ćemo kakvo je bilo punjenje, upaljač... Ja ću biti na ovom mjestu dok ne otiđe i posljednji komad letjelice, iako to nije preporuka za štićene osobe. Isto je postupio i premijer. Nezgodno je kada izađe u javnost da se radi o eksplozivnoj napravi ovdje i to je trebalo izbjeći. Pirotehničari su ovdje i oni mogu držati stvari pod kontrolom. Inače, nije bager vadio bombu, nego otkopavao teren oko nje. Kada saznamo tip bombe, stvari će biti jasnije. Istražit će se i propusti koji su se dogodili i u Rumunjskoj i Mađarskoj i tražiti odgovore. Razgovarao sa s njihovim ministrima i oni rade istragu - potvrdio je ministar.

- Siguran sam da ćemo nakon određenih saznanja znati više. Crna kutija ima svoja oštećenja, ali mislim da ćemo izvući podatke. U kontaktu smo sa svim saveznicima pa i Amerikancima. Prvo jutro postojale su razne teorije, a ti 'stručnjaci' su, po meni, samo uznemirili javnost. Ponavljam, nismo zadovoljni kako su susjedne zemlje reagirale - poručio je za kraj obraćanja javnosti ministar Banožić.

25. travanj 2024 05:37