StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPrijepori oko Bleiburga

Austrijske organizacije traže zabranu okupljanja zbog ustaških znakova

Piše Šibenski.hr
10. svibnja 2017. - 19:25


 
Klub Zelenih u koruškom pokrajinskom parlamentu od policije je zatražio zabranu okupljanja kod Bleiburga, koja je najavljena ovaj vikend, uz objašnjenje da je riječ o "najvećem okupljanju revizionista, neonacista i podržavatelja jedne fašističke države" u Austriji, dok sigurnosne službe smatraju da je riječ o "crkvenoj komemoraciji", piše tportal.
 
"Svake godine tisuće Hrvata hodočaste u koruški grad Bleiburg kako bi obilježili ‘bleiburški masakr’ iz 1945. godine. Na okupljanju u subotu očekuje se između 10 i 15 tisuća ljudi. Iz perspektive antifašističkih skupina, riječ je o najvećem okupljanju desnih ekstremista u ovom dijelu Europe, no skup je prijavljen kao crkvena komemoracija", pišea austrijski dnevnik Der Standard u članku pod naslovom "Traži se zabrana hrvatske komemoracije u Koruškoj", prenoseći vijest Austrijske press agencije (APA).
 
U članku  se navodi kako je "službeni razlog okupljanja komemoracija ubojstva tisuću ustaških vojnika nakon kapitulacije nacista 1945.": "Oko 40 tisuća pobjeglih vojnika, koji su se borili na strani Njemačke, izručeno je od britanske vojne sile s članovima obitelji Titovim komunističkim partizanima. Tisuće njih je nasilno izgubilo život na licu mjesta ili tijekom marša nazad u Jugoslaviju."
 
Niz antifašističkih organizacija u utorak je u koruškom parlamentu predalo apel za zabranu okupljanja, a danas im se pridružio i parlamentarni klub Zelenih koji je upozotrio kako se na okupljanju pojavljuju fašistički simboli koji su zabranjeni.  Sigurnosne službe Koruške smatraju kako se radi o pogrešnoj interpretaciji te da se radi o "crkvenoj manifestaciji koja se održava već 30 godina" i da su posjetitelji većinom rodbina ubijenih.
 
Kako piše tportal, načelnik okruga Völkermarkt Gert-Andre Klösch, u kojem se održava skup, kaže da se "po austrijskim zakonima ova manifestacija ne može zabraniti", ali i da se skup  "rigorozno nadgleda".
 
Na licu mjesta su uvijek jedan predstavnik državnog odvjetništva, ljudi iz službe za zaštitu ustavnog poretka i policija. Klösch priznaje da je prije nekoliko godina uhićen jedan čovjek koji je pozdravljao okupljene uzdignutom desnom rukom (tzv. "Hitlergruss" tj. "Hitlerov pozdrav", kako se to kaže u njemačkom govornom području), koji je kasnije i osuđen na sudu.
 
Klösch je istaknu kako se na Bleiburgu ne mogu vidjeti kukasti križevi i slične insignije, ali i dodaje da "protiv uniformi i znakovlja koje je zabranjeno u Hrvatskoj, ali ne i u Austriji, ne mogu ništa učiniti".

 

09. svibanj 2024 23:54