StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKorona se ne predaje

Austrija prelazi na djelomičnu karantenu, Grčka uvela strože mjere, a Ukrajina i Poljska oborili rekorde ovoljelih i umrlih

Piše Marija Lončar
14. studenog 2020. - 14:30

Austrija planira od trenutačnog noćnog policijskog sata prijeći na djelomičnu karantenu od sljedećeg utorka pa sve do nedjelje 6. prosinca, rečeno je u nacrtu i sažetku vladine uredbe u subotu, dok Grčka također najavljuje pooštrenje mjera borbe protiv epidemije covida-19.

Policijski sat od 8 navečer do 6 ujutro pretvorit će se u cjelodnevnu karantenu te će se zatvoriti sve trgovine koje ne prodaju esencijalne potrepštine. Srednje škole već su se prebacile na učenje na daljinu, no škole za mlađe uzraste koje su i dalje otvorene napravit će to isto.

Kancelar Sebastian Kurz trebao bi održati konferenciju za medije u 16 sati na kojoj će iznijeti pojedinosti o novim mjerama u jeku porasta broja zaraženih.

Grčka postrožila mjere

Grčke vlasti u subotu su najavile zatvaranje vrtića i osnovnih škola do kraja studenog, postroživši nacionalnu karantenu nakon porasta slučajeva covida-19.

U borbi s koronavirusom Grčka je prošla bolje nego druge europske zemlje, uglavnom zbog rane nacionalne karantene koja je uvedena samo nekoliko tjedana nakon što je pandemija izbila u veljači.

Postupni porast zaraženih od ranog listopada prisilio je vlasti da ponovno uvedu mjere i narede drugu nacionalnu karantenu, koja istječe krajem studenog i uključuje i noćni policijski sat od 9 navečer do 5 ujutro.

U subotu je vlada dodatno pooštrila mjere, zatvorivši osnovne škole i vrtiće od ponedjeljka na dva tjedna do kraja karantene. Učenje na daljinu već je uvedeno u srednje škole i na sveučilišta.

Grčka je u petak zabilježila novih 3038 slučajeva koronavirusa. U četvrtak je zabilježeno 3316 novih slučajeva zaraze i 50 smrti, što je najveći dnevni broj zaraženih od početka pandemije.

'Virus odnosi živote Ukrajinaca'

Ukrajina je u subotu imala rekordan broj novozaraženih koronavirusom, a Poljska najviši broj umrlih od početka pandemije.

Ukrajina, država s gotovo 42 milijuna stanovnika, u petak ima rekordnih 12.524 slučaja zaraze koronavirusom, što je rast s 11.787 koliko ih je bilo dan ranije.

Sveukupan broj zaraženih od početka pandemije u Ukrajini iznosi 525.176, a umrlo je 9508 ljudi. „Ovo je rat, virus svakog dana odnosi živote Ukrajinaca“, rekao je ministar zdravstva Maksim Stepanov.

Ukrajina visoke brojke ima od rujna, zbog čega je vlada uvela potpuno zatvaranje tijekom vikenda koje stupa na snagu od subote i trajat će do kraja mjeseca. Vlasti nekih gradova najavile su da će ignorirati vladinu odredbu kako bi izbjegli pogoršanje ekonomske situacije.

Susjedna Poljska u subotu je pak imala najviši broj smrtnih slučajeva s koronavirusom, njih 548. Ukupno je u toj državi s 38 milijuna stanovnika s covidom-19 umrlo više od 10 tisuća ljudi.

Poljska u subotu ima 25.571 novi slučaj, nešto niže od rekordnog broja od 7. studenog kad je bilo 27.875 novih zaraza.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki je prije dva dana kazao kako nema potrebe za karantenom na razini cijele države, dodavši kako su brojevi po prvi put u dva mjeseca počeli padati.

 
 
20. travanj 2024 07:50