StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetteška južina

Apokalipsa, milenijsko nevrijeme, biblijski potop... Jesu li prognoze i meteorolozi podbacili sa svojim računicama? Vakula: Nismo pogriješili, sve što smo prognozirali s vremenom se i dogodilo!

31. listopada 2018. - 12:58

Jugovina koja se sredinom ovog tjedna obrušila na jadranske obale i dovaljala se duboko u zaleđe ipak ni izdaleka, barem u Srednjoj Dalmaciji, nije bila tako apokaliptična kao što se najavljivalo.

Jest da je puhalo, da su se valovi propinjali uz rive, jedne večeri nisu vozili trajekti, no upozorenja o milenijskom nevremenu, valovima visine peterokatnica, kršu i lomu nije bilo. Split je ponajbolje prošao, nekoliko sati puhalo je olujno jugo, a kiša je sipila baš onako lagano, jesenski. Premda je grad bio spreman za iščupane drvorede i poplave. Uglavnom zapamtili smo i jače nevere tipične za ovo doba godine.

Na ovu temu razgovarali smo s najpoznatijim licem vremenskih prognoza u Hrvatskoj, Zoranom Vakulom, glavnim meteorologom Hrvatske televizije, a zanimalo nas je jesu li u posljednje vrijeme službene prognoze za naše područje "podbacile" i ne ispunjavaju se najave iz medija.

 

 

– Prognoze DHMZ-a, koji je dugogodišnji partner HRT-a su prilično pouzdane i provjerene. Nije zahvalno komentirati rad i prezentaciju vijesti u drugim medijima, no ako se pozornije prate prognoze i upozorenja HRT-a na našim različitim medijskim platformama – radio, televizija, teletekst, web, HRT METEO aplikacija, društvene mreže – nema mjesta panici.

Ono čega ima su prilično pouzdane prognoze po područjima i mjestima za više dana unaprijed, te upozorenja na opasne vremenske pojave. Prognoze HRT-a temelje se na podacima DHMZ-a i velikih europskih meteo-središta u kojima se izračunavaju numeričke prognoze za više dana, čak i mjeseci unaprijed – pojašnjava meteorolog Vakula, koji odbija tvrdnju kako je DHMZ, a onda i HRT najavljivao povijesni meteorološki sudnji dan.

– Ne znam tko je, gdje i kada prognozirao "neviđenu kišu" i "apokalipsu", takvo se što nije moglo ni čuti ni pročitati u emisijama i prilozima s meteorološkim sadržajem na mnogobrojnim medijskim platformama HRT-a. Ali prognozirali smo ponegdje obilnu kišu, uz mogućnost i mjestimičnih rekordnih količina, kao i olujno, pa i orkansko jugo. Ne znam jeste li provjeravali podatke i vrijeme po Hrvatskoj, ali sve se to i dogodilo – kaže Zoran Vakula te navodi primjere Delnica i Imotskog, gdje su u ponedjeljak ujutro izmjerene najveće dnevne količine oborine u listopadu od kada postoje mjerenja.

– U Delnicama je riječ o rekordu za bilo koji mjesec, čak je i autocesta bila jedno vrijeme neprohodna zbog poplave. Obilnije je kiše bilo i drugdje, kao i poplavljenih riva. Uostalom, ne povremeni udari nego srednja brzina vjetra u Splitu je, primjerice, tijekom ponedjeljka bila 15 metara u sekundi pa i viša, u Dubrovniku čak i veća od 18 metara u sekundi uz olujni vjetar...

Držim kako su prognoze i upozorenja koje je još sredinom tjedna počeo objavljivati HRT bile iznimno dobre i da je javnost na vrijeme upozorena na nepovoljne vremenske uvjete – zaključio je meteorolog Vakula.

09. svibanj 2024 17:58