StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetkongres EPP-a

Angela Merkel stigla u Zagreb, pogledajte kako je srdačno Plenković pozdravio najmoćniju ženu Europe

Piše Jutarnji list, Hina
20. studenog 2019. - 17:58

U srijedu oko 15:40 sati premijer Andrej Plenković ispred zgrade Vlade dočekao je njemačku kancelarku Angelu Merkel s kojom će održati sastanak u Banskim dvorima. 

Merkel je u Zagreb stigla ranije tijekom dana, a u Hrvatsku je došla na Kongres Europske pučke stranke, dio čio političke obitelji je njezin CDU, kao i Plenkovićev HDZ, piše Jutarnji list.

Nakon sastanka s Plenkovićem Merkel ide u Arenu, gdje će oko 19 sati održati govor, a očekuju se i govori nove predsjednice EK Ursule von der Leyen te predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Završno će se sudionicima Kongresa obratiti i Donald Tusk. Slijedi svečana večera u MSU-u i EPP summit, a iste večeri Merkel odlazi iz Zagreba.

Ranije tijekom dana su Plenković, predsjednik Europske pučke stranke Joseph Daul i glavni tajnik EPP-a Antonio Lopez-Isturiz White održali zajedničku konferenciju za novinare uoči početka Izbornog kongresa EPP-a.

Plenković je za N1 između ostalog prokomentirao i samu činjenicu da se Kongres EPP-a održava u Zagrebu.

- Jedan od kolega rekao mi je da sam doveo finale Lige prvaka u Hrvatsku te da bi bilo dobro da ljudi to bolje poprate, jer se ovaj Kongres mogao dogoditi u bilo kojoj članici ove naše političke obitelji i nije slučajno da se dogodio upravo u Zagrebu i na 30. godišnjicu HDZ-a - rekao je Plenković.

Premijer je također komentirao izjave francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koji je upozoravao na opasnost raspada Europske unije.

- Ja ideje predsjednika Macrona prije svega vidim u kontekstu njegovih želja za općim poboljšanjem funkcioniranja Europske unije. Što se tiče procesa proširenja, on ima jasan i precizan pravni temelj, a on je članak 49 Ugovora o Europskoj uniji koji kaže da svaka država, ako zatraži, može postati članica Europske unije. Nijedan članak ne može derogirati pravo koje zemlje imaju na članstvo u Europskoj uniji - rekao je Plenković.

24. travanj 2024 05:14