StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetprosvjed liječnika

Anesteziologinja iz Šibenika: ‘Moja kolegica pred penziju radi za 75 do 85 kuna po satu. Spremačica koja joj pomaže jer je bole leđa dobije 100‘

Piše Šibenski.hr
18. ožujka 2023. - 12:26

U 15-ak autobusa na Trg dr. Franje Tuđmana stigli su liječnici iz cijele Hrvatske koji će u povorci proći središtem Zagreba te doći do Trga sv. Marka gdje će u 12 sati i pet minuta održati prosvjed protiv zdravstvene politike Vlade, za spas hrvatskog zdravstva.   

Liječnici, nezadovoljni svojim statusom i uvjetima rada, očekuju da će njihove zahtjeve čuti oni koji donose odluke, s premijerom Andrejem Plenkovićem na čelu.

Stigli su odjeveni u bijele kute s balonima i bedževima na kojima piše "S.O.S. za zdravstvo" i transparentima "Rane nastale zbog nerada, liječnici ne mogu sanirati", "Nema odmora dok traje obmana", "Zadovoljni liječnici - zadovoljni pacijenti".

Ban Toskić: Ministar Beroš više nema vizije

"Ministar Vili Beroš više nema vizije što raditi s vojskom koju treba voditi", izjavila je uoči prosvjeda Nataša Ban Toskić, predsjednica Hrvatske koordinacije obiteljske medicine (KoHOM), koja je jedan od organizatora prosvjeda.

"Mi Beroša nismo birali, pa ga nećemo ni smjenjivati, ali ovaj prosvjed će pokazati koliko su liječnici nezadovoljni", ističe Ban Toskić te dodaje da je Beroš putem medija dao do znanja da se danas neće pojaviti na Trgu sv. Marka. 

Predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) Renata  Čulinović Čaić izjavila je kako organizatori očekuju da će ispuniti Trg sv. Marka i okolne ulice liječnicima svih generacije, i svih onima koji ih podržavaju.

Odbila je izlaziti s prognozama, te poručila da su rokovi za ispunjenje njihov zahtjeva jasno definirani i da je na Vladi potez.

Liječnici na prosvjedu očekuju i drugo medicinsko osoblje i građane

U 11,30 sati okupit će se na Trgu sv. Marka ispred Banskih dvora i Hrvatskog sabora, a organizatori očekuju da će im se pridružiti i drugo medicinsko osoblje i hrvatski građani.

Pod geslom "SOS za zdravstvo" prosvjed organizira pet krovnih liječničkih udruga - Hrvatska liječnička komora (HLK), Hrvatski liječnički sindikat (HLS), Hrvatska koordinacija obiteljske medicine (KoHOM), Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) i Inicijativa mladih liječnika.    

Ističu loše stanje u zdravstvenom sustavu, lošu pokrivenosti zemlje liječničkim timovima i ordinacijama, mlade liječnike koji odlaze u inozemstvo kao i brojne prekovremene sate, no i da Ministarstvo zdravstva nije počelo rješavati brojne probleme već da se bavilo lošim izgovorima.

Među prosvjednicima je i njih 30-ak iz Šibensko-kninske županije

Anesteziologinja iz Šibenika Darija Jandić Bečić u razgovoru za N1 televiziju rekla je da je ponosna što je stigla na prosvjed u Zagreb.

– Ponosna sam što sam ovdje. Želimo napraviti zaokret trenda odlaska mladih, visokoškolovanih. Podcijenjeni smo i financijski i ugledom u društvu. Preopterećeni smo kao i ostale liječničke struke. Puno je pacijenata, populacija sve starija, posla sve više. Ovo ne funkcionira, sustav se urušava, bit će sve gore. Kolegica pred mirovinu, anesteziologinja, ima 75 do 85 kuna po satu, a spremačica koja joj dođe pomoći jer je bole leđa, nju plaća 100 kuna po satu da joj pomogne čistiti. Kakve to logike ima – pita se.

image
Vanesa Pandžić/Cropix
28. svibanj 2023 18:40