StoryEditor
Hrvatska i svijetlijepe vijesti

Analiza Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo: povratak u škole nije doveo do širenja zaraze, u tri tjedna na koronavirus pozitivno ukupno 414 djece

Piše Marijana Cvrtila
29. rujna 2020. - 18:29

Prve analize Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) pokazuju kako povratak u školske klupe i vrtiće u novoj školskoj godini nije doveo do povećanja broja djece zaražene koronavirusom.

Prema usporednoj analizi podataka za posljednja tri tjedna prije početka nove školske godine te prva tri tjedna nakon povratka u školske klupe, ni u dnevnom prosjeku zaražene djece, ni u ukupnom broju slučajeva u ta dva promatrana razdoblja nema drastičnih oscilacija.

Tako je u tri tjedna prije početka škole, u razdoblju od 17. kolovoza do 6. rujna, zabilježeno ukupno 530 novih slučajeva zaraze koronavirusom djece u dobi od 0 do 18 godina, s tim da je u dobnoj skupini od 0 do 6 godina bilo njih 129, a u dobnoj skupini od 7 do 18 godina ukupno 401 dijete. Prosječan dnevni broj novih slučajeva u ta tri tjedna bio je 25,24.
Najviše novozaraženih zabilježeno je upravo u tjednu prije početka nove školske godine, od 31. kolovoza do 6. rujna, ukupno 212 u dobi od 0 do 18 godina, odnosno 55 djece u dobi od 0 do 6 godina te 157 u dobnoj skupini od 7 do 18 godina. Prosječan dnevni broj slučajeva u tome tjednu bio je 30,29.

Nakon što je škola počela, u tri tjedna od 7. do 27. rujna ukupan broj novih slučajeva djece pozitivne na koronavirus od 0 do 18 godina iznosio je 499, od kojih 85 najmlađih u dobi od 0 do 6 godina te 414 u dobnoj skupini od 6 do 18 godina. Prosječan dnevni broj novih slučajeva u ta tri tjedna bio je 23,76.

Važan podatak

Najveći broj novozaraženih u tome razdoblju bio je u drugom tjednu od početka škole, onome od 14. do 20. rujna, kada je ukupno zabilježeno 192 nova slučaja pozitivne djece u dobi od 0 do 18 godina, uz dnevni prosjek 27,43.
Ukupno je tako, pokazuju podaci HZJZ-a, od 17. kolovoza do 27. rujna evidentirano 1029 djece u dobi od 0 do 18 godina pozitivnih na koronavirus – 214 najmlađe djece u dobi od 0 do 6 godina te 815 onih od 7 do 18 godina.

– Važan je podatak da se povratkom u škole nije povećao broj zaražene djece. To pokazuje da se mjere koje smo donijeli efikasno provode u školama – ističe prim. dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a, koju smo zamolili za komentar rezultata.

S druge strane, dodaje, dok se broj novih slučajeva zaraze bitno ne povećava, povratkom u škole ipak je porastao broj djece kojima je izrečena mjera samoizolacije. Njihova je brojka na početku školske godine iznosila 2111, a danas ih je oko četiri tisuće, od čega oko tri tisuće djece školske dobi.

Konkretno, prema posljednjim podacima u tjednu od 21. do 27. rujna, zabilježeno je 113 novih slučajeva korona-pozitivne djece školske dobi te njih 3270 u samoizolaciji.

– To smo i očekivali jer se povratkom u školu povećao broj kontakata, odnosno veći broj djece dolazi u kontakt s jednim pozitivnim učenikom. Uz to, mi ne možemo utjecati na to s kim ta djeca izvan škole dolaze u kontakt. Međutim, ono što je važno jest da, unatoč tome, nije došlo do širenja zaraze – kaže prim. dr. Pavić Šimetin, dodajući kako se u odnosu na ukupan broj školske djece svega njih 0,7 posto trenutačno nalazi u samoizolaciji.

Najvažnija mjera

Na upit hoće li to utjecati na revidiranje postojećih protuepidemijskih mjera u školama, ona odgovara:

– Mi smo od 24. kolovoza, otkada su donesene osnovne upute, u više navrata dopunjavali mjere jer osluškujemo što pitaju učitelji, roditelji i ostala javnost. To su dopune vezane za organizaciju odmora i prehranu, pojašnjenje o nošenju vizira, upute za prozvođače maski do uvjeta korištenja školskih sportskih dvorana. Također, već u prvim uputama naveli smo kako lokalni stožeri u suradnji sa školama i osnivačima mogu, u slučaju povoljne epidemiološke situacije na svome području, zatražiti od nacionalnog stožera izmjenu nekih mjera, kako su to učinile neke županije vezano za nošenje maski na nastavi. Sada je najvažnije da se postojeće upute provode – ističe prim. dr. Pavić Šimetin.

Kaže i kako se osobito djelotvornom pokazala mjera odvajanja razrednih odjeljenja, na kojoj će inzistirati i dalje. Što se tiče mjere samoizolacije, dodaje kako se ona i dalje izriče na 14 dana, a treba li u samoizolaciju ići dio učenika ili cijeli razred djeteta pozitivnog na koronavirus, to ostaje u nadležnosti lokalnog epidemiologa.

25. siječanj 2022 10:01