StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetšpijunske igre

Amerikanci tvrde: Kina je prikrivala razmjere epidemije kako bi se za to vrijeme opskrbila medicinskim potrepštinama

Piše D.K.
5. svibnja 2020. - 11:47

Američki dužnosnici vjeruju da je Kina prikrivala razmjere izbijanja koronavirusa kako bi se nagomilala medicinskim potrepštinama potrebnim za odgovor na epidemiju, pokazuju obavještajni dokumenti na koje se poziva Associated Press.

Kineski čelnici "namjerno su prikrili ozbiljnost" pandemije od svijeta početkom siječnja, navodi se na četverostranom izvješću američkog obavještajnog Odjela za domovinsku sigurnost. Otkriće dolazi nakon što je Trumpova administracija pojačala kritike prema Kini, a državni tajnik Mike Pompeo izjavio kako je ta zemlja odgovorna za širenje bolesti. Politički protivnici Donalda Trumpa su optužili da je nasrnuo na Kinu, geopolitičkog neprijatelja i američkog trgovinskog konkurenta, u pokušaju odvraćanja sve snažnijih kritika kod kuće.

Premda nije klasificirana nego tek označena „samo za službenu uporabu“, obavještajna analiza kojom raspolaže Associated Press kaže da je Kina skrivajući ozbiljnost epidemije istodobno povećavala uvoz i smanjivala izvoz vlastite medicinske robe. „Peking je poricao da su postojala ograničenja izvoza i obmanjivao i odgađao pružati svoje podatke o trgovini", navodi se u analizi. U izvještaju se također kaže da je Kina odugovlačila informiranje Svjetske zdravstvene organizacije kako se koronavirus proširio veći dio siječnja kako bi mogla povećati uvoz maski za lice, kirurških odijela i rukavica.

Kineski dužnosnici prigušili su glasove liječnika koji su rano upozoravali na virus i više puta umanjivali opasnost od epidemije. Međutim, vjerojatnije je kako su mnogi pogrešni postupci kineske vlade na početku epidemije nastali zbog birokratskih prepreka, stroge kontrole informacija i dužnosnika koji su oklijevali iznositi loše vijesti, nego radi strateškog cilja. Ne postoje nikakvi javni dokazi koji bi sugerirali da je kineska zavjera šutnje bila programirana radi gomilanja medicinskih zaliha.

Zanimljivo je da su „obavještajna otkrića“ o kineskoj uroti potencirana nedavnim Trumpovim optužbama američkih obavještajnih službi da mu nisu dovoljno pojasnile koliko je zapravo opasan koronavirus. Domaćin Bijele kuće je ranije nagađao i da je Kina možda oslobodila koronavirus zbog neke svoje grozne "pogreške" u laboratoriju, a američke obavještajne agencije još uvijek istražuju stajalište koje je iznio predsjednik. Glasnik vladajuće kineske Komunističke partije People's Daily objavio je kako su sve američke tvrdnje politički motivirani pokušaj da se sačuva rejting Donalda Trumpa i odvrati pažnja od neuspjeha američke administracije u rješavanju pandemije.

Nedavno je i australski Daily Telegraph u vlasništvu Ruperta Murdocha objavio navodni obavještajni dosje mreže Five Eyes na petnaest stranica, u kojem se tvrdi kako je koronavirus slučajno procurio iz kineskog istraživačkog laboratorija. Savez špijuna Velike Britanije, SAD-a, Australije, Novog Zelanda i Kanade opovrgao je, međutim, autentičnost takvih tvrdnji. U izjavi londonskom Guardianu obavještajni izvori iz skupine Five Eyes zaključili su kako ne postoje trenutni dokazi za tezu o bijegu virusa iz kineskog laboratorija. Također su utvrdili da dosje na 15 stranica koji je Kinu optužio za smrtonosno prikrivanje sigurno nije procurio iz njihove mreže, nego najvjerojatnije potječe iz SAD-a.

„Moj instinkt mi govori kako taj alat služi za formiranje kontra-narativa i vršenja pritiska na Kinu“ – izjavio je za Guardian obavještajni izvor. Britanske i druge agencije skupine Five Eyes vjeruju da Peking nije nužno otvoren oko inicijalnog širenja koronavirusa u Wuhanu, ali ih pseudoobavještajne igre na tu temu još više nerviraju, zbog nepotrebnog zagrijavanja ionako eskalirajuće međunarodne situacije.

24. travanj 2024 14:19