StoryEditorOCM

Amerikanci ponudili pomoć u istrazi pada helikoptera između Zlarina i Zablaća: 'Našli smo crnu kutiju, istraga bi mogla potrajati i do godinu dana'

Piše jutarnji.hr
28. siječnja 2020. - 18:52

Glavni vojni zrakoplovni istražitelj Mario Počinok i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Michael Križanec obratili su se javnosti u utorak poslijepodne iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku povodom jučerašnje nesreće helikoptera Kiowa Warrior između Zlarina i Zablaća u kojem su živote izgubili piloti Marin Klarin i Tomislav Baturina.

- Jučer poslijepodne poduzete su intenzivne mjere traganja za pilotom. Provođena su iz zraka, na kopnu i u podmorju. Iza sedam sati danas ujutro ronici su detektirali olupinu helikoptera i uočili mrtvo tijelo natporučnika Tomislava Baturine. Prerano je prejudicirati ikakve zaključke, pronađena je 'crna kutija', rekao je Počinok i dodao da bi istraga mogla trajati i do godinu dana.

- Temeljna zadaća povjerenstva je utvrđivanje svih okolnosti koje su dovele do pada zrakoplova, kazao je pukovnik Počinok i istaknuo da je cilj da se ovakve nesreće ne dogode u budućnosti, prenosi Dnevnik.hr.

Objašnjava da će se koristiti svi resursi domovinske sigurnosti te da je američka strana ponudila pomoć i nije isključeno da će Hrvatska ponudu i prihvatiti.

- Nemam nekih konkretnih odgovora i činjenica, s obzirom na okolnosti, molim za dozu strpljenja, kazao je pukovnik, prenosi Dnevnik.hr.

Zapovjednik HRZ-a Križanec kaže da su danas bili koncentrirani na pružanje pomoći obiteljima stradalih i organizaciju komemoracije koja će biti u četvrtak u Zadru. Ispraćaj Marina Klarina bit će u četvrtak, a Tomislava Baturine u petak.

Križanec kaže da su od Amerikanaca dobili savjete kako sačuvati određene dokaze i iz njih izvući maksimum.

- Nađeni su svi materijalni dokazi u smislu digitalnih medija. Nađeni su u moru, ali postoje određene analize za izvlačenje, američka vojska ima vjerojatno mogućnost da spasi podatke, kaže Križanec.

- Drugi helikoper je bio u svojstvu pratitelja, 200 metara iza ovog koji je pao, kazao je istražitelj, prenosi Dnevnik.hr.

25. travanj 2024 18:48