StoryEditorOCM
Hrvatska i svijettjedan svjesnosti o raku

Alarm u jednoj od najvećih hrvatskih bolnica: više od polovice građana, koji su došli na rutinski pregled, upućeno na daljnju dijagnostiku zbog sumnje na zloćudnu bolest!

Piše JL
13. travnja 2019. - 13:39

Rano otkrivanje bilo koje zloćudne bolesti jedino može osigurati izlječenje. Upravo završen tjedan svjesnosti o raku glave i vrata te dan prevencije tih bolesti pokazali su da je problem veći negoli se pretpostavlja.

Naime, u KB-u Dubrava organiziran je besplatni pregled za građane za koji nije trebala liječnička uputnica, pa ne čudi da je zainteresiranih bilo prilično mnogo. Liječnici su u jednom danu pregledali 137 građana, a njih čak 75, kako javlja Jutarnji list, upućeno je na dodatnu dijagnostiku pod sumnjom zloćudne bolesti.

- Posebnost je ovogodišnje akcije da znatno veći broj pregledanih građana treba dodatni medicinski tretman zbog sumnje na moguću zloćudnu bolest premda je ukupno bilo manje pacijenata nego proteklih godina, što pokazuje da su građani dolazili ciljano, sa stvarnim problemom. Najstarija je među pregledanima bila jedna 97-godišnjakinja.

Zanimljivost je i to da je među pregledanima bilo mladih. Inače, u KB-u Dubrava u proteklih je deset godina, otkako se provodi ovaj dan prevencije, obavljeno 3500 pregleda - objašnjava prof. dr. Ivica Lukšić, predstojnik Klinike za maksilofacijalnu kirurgiju KB-a Dubrava. Dodaje da je građane volonterski pregledavalo 20 liječničkih timova te se pokazalo da su ove akcije vrlo korisne u ranom otkrivanju bolesti, a onda i spašavanju života.

Inače, rak glave i vrata jedna je od najčešćih zloćudnih bolesti u Europi i u svijetu te je na popisu deset najčešćih. Za većinu tih tumora glavni su čimbenici rizika pušenje i konzumacija alkohola te infekcija humanim papiloma virusom (HPV). Procjenjuje se da u Europi ima godišnje 140.000 novih slučajeva raka glave i vrata (bez tumora kože), a 65.000 oboljelih godišnje umire.

Liječnici upozoravaju da neke simptome ne bismo smjeli zanemariti - primjerice, pojave poput neobičnih bijelih ili crvenih mrlja u ustima ili teškoće u žvakanju i gutanju, odnosno dulju promuklost, kao i čvorove ili otekline vrata. Provjeriti treba i trajno začepljen nos, kao i često krvarenje iz nosa, ali i otekline na licu, gubitak osjeta u dijelu lica, ranice ili pigmentaciju na koži...

Premda su zloćudne bolesti glave i vrata relativno česte, o njima se malo govori. Jedna od češćih je i rak usne šupljine, a i jedan je od karcinoma s najlošijom prognozom. Potvrda toga je i podatak da se u Hrvatskoj godišnje zabilježi oko 450 novih slučajeva karcinoma usne šupljine te da je godišnja smrtnost od tog oboljenja oko 350 osoba, što znači da je veća negoli zbroj umrlih od melanoma i vrata maternice. Stručnjaci naglašavaju da se prognoza bolesti može značajno popraviti ranim otkrivanjem.

Radi se o jednostavnom postupku, odnosno pregledu sluznice usne šupljine koji se može provoditi u sklopu rutinske stomatološke kontrole. U svakom slučaju, liječnici naglašavaju, piše Jutarnji list, da je samo rano otkriven rak glave i vrata izlječiv.

25. travanj 2024 10:08