StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetministar odlučan

Aladrović nakon sastanka sa sindikatima i poduzetnicima: Potpore idu samo za zaposlenike koji imaju covid potvrde, to nije diskriminacija

Piše Šibenski.hr
7. srpnja 2021. - 17:57

Ministar rada Josip Aladrović danas u 15 sati sastao s predstavnicima sindikatima i poduzetnika - na sastanku se raspravljalo o najavi premijera Plenkovića da će cijepljenje biti uvjet za dobivanje potpora koje traže poslodavci pogođeni koronakrizom

- Uvodimo dodatni kriterij covid potvrda koje bi trebali imati zaposlenici za poslodavce koji očekuju potpore, rekao je ministar i objasnio kako će uvjet za dobivanje potpora biti covid potvrde radnika, piše dnevnik.hr.

Aladrović je također istaknuo da potpore nisu pravo već podrška poslodavcima. Na pitanje novinara kako će novi model funkcionirati, ministar je rekao:

- Naš prvi prijedlog je uveo dodatan kriterij. Do sad je bio kriterij sektora i pada prihoda, ali uvodimo do razine broja zaposlenika koji imaju covid potvrde. Tvrdi da se ovim potezom želi zaštititi zdravlje.

Ako poslodavac ima 100 zaposlenik, ima 99 potvrda, a jedan nema, što se događa? - bilo je pitanje novinara ministru.

- Dobivate potporu za 99 zaposlenika - rekao je Aladrović pa poručio da tu nema diskriminacije:

- Nitko ne vidi elemente diskriminacije ili dijelove protuustavnih mjera, kazao je Aladrović, dodajući da su razgovarali s ustavnopravnim stručnjacima.

- Pitanje ustavnosti je promašeno, rekao je ministar.

Ministar je rekao i da će Hrvatski zavod za zapošljavanje kontrolirati tko će dobivati potporu.

Aladrović kaže da očekuje kako će se 50 i nešto tisuća ljudi iz sektora ugostiteljstva i prijevoza, koji imaju visoku interakciju s gostima, pokazati odgovornost i cijepiti se.

- Javni sektor nije korisnik potpora za očuvanje radnih mjesta na način na koji je to privatni sektor, kaže ministar i dodaje kako se razgovara o tome i na koji način izjednačiti prava i obveze javnog i privatnog sektora. Dodaje kako će idućih dana o tome intenzivnije razgovarati.

Aladrović je rekao kako se više od više od 1,5 milijuna građana se cijepilo i pozvao sve koji nisu da to učine. Dodao je i kako je na sastanku ministrica Brnjac pokazala podatke koji pokazuju da imamo što očekivati od ove turističke sezone i još jednom pozvao građane na odgovornost.

01. veljača 2023 03:04