StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKakvi bogataši

Aladrović najavio povećanje mirovina za 68 kuna u prosjeku; evo na što umirovljenici mogu potrošiti to silno "bogatstvo"

Piše Sanja Stapić
23. kolovoza 2021. - 20:03
Sibenik, 040520. Guzva ispred ulaza u banku na trznici. Pocetkom mjeseca umiurovljenici podizu mirovineNiksa Stipanicev/Cropix

Najavljeno povećanje mirovina od prosječnih 68 kuna neće umirovljenike natjerati na rastrošnost i uplate ljetovanja, kruzerskih putovanja i slično.

Ma kakvi, naši su umirovljenici naučeni na spartanski život i da je njih poslati u one reality show emisije što se bave preživljavanjem, nema šanse da ne bi odnijeli sve pobjede.

Nisu umirovljenici otporni sami od sebe, za to su zaslužne sve hrvatske vlade, nijedna nije odjednom podignula mirovine da se ljudi ne bi šokirali nego im fino, sustavno malo-pomalo, na kapaljku podiže mirovine tako da nisu ni svjesni poboljšanja koje im se događa.

Na internetskim stranicama Vlade sve je lijepo objašnjeno i piše kako je Josip Aladrović, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike najavio da će se prosječna mirovina povećati od 1. srpnja za 68 kuna i još je kazao da je to najveći porast mirovine temeljem usklađenja od 2018. godine.

Uvećane mirovine će biti isplaćene u rujnu, s mirovinom za kolovoz i razlikom za srpanj.

 

U proteklih pet godina najniža mirovina povećana je za više od 23 posto, prosječna za 18 posto, a u posljednjih godinu dana porast mirovina iznosi gotovo pet posto.

Ministrova je ocjena da s tim usklađivanjem mirovina možemo biti zadovoljni i to je rezultat mirovinske reforme iz 2019. te rada vlada jer su svi ovi pokazatelji povezani s gospodarskim kretanjima u Hrvatskoj.

Nitko ljepše nije opisao kakva su nam gospodarska kretanja i reforme. Imamo najveći rast mirovina i on iznosi 68 kuna. Vlada je usporedila mirovinu iz 2016. od 2433 kune s 2871 kunom mirovine koliko će prosječna mirovine za sve korisnike iznositi od rujna i konstatirala da je to 18 posto povećanja.

Mi bismo dodali da je tih 433 kune porasta u pet godina mrvicu više od 86 kuna na godinu ili 7,2 kune mjesečnog porasta u pet godina.

Kad sve ovo znate, jasno je da su umirovljenici jednostavno morali postati majstori preživljavanja. Mađioničari koji će od jednog ručka napraviti dva.

Sad znate zašto nećete vidjeti kruzere s kojih izlaze umirovljenici koji govore hrvatski: naše su mirovine tolike da bi prosječni umirovljenik mogao platiti samo minutu boravka na kruzeru.

Evo, da naš umirovljenik nije željan kruzera nego sanja da sebi jednom u životu plati tjedan dana ljetovanja u nekom apartmanu na našoj obali koji se iznajmljuju po 30 eura po danu, trebao bi mnogo više od 68 kuna aktualnog povećanja mirovine da plati samo jedan jedini dan.

To povećanje mu plaća samo sedam sati boravka u apartmanu koji se iznajmljuje po 30 eura po danu.

Ruku na srce, mnogo je jeftinije izrezati sliku željene destinacije i nalijepiti je doma na zid, tako da se čovjek kad god poželi samo jednim pogledom može podsjetiti da mu je tako blizu a tako daleko. Tako se može proputovati cijeli svijet.

Lako je potrošiti 68 kuna, čovjek treba biti maštovit da nešto napravi s njima. Umirovljenici za te pare mogu dobiti frizuru, umirovljenice nisu te sreće, ženske su frizure skuplje od vladina usklađivanja mirovina.

Netko će odmah sve sprčkati na 20 dekagrama boljeg pršuta i 20 dekagrama skupljeg sira, a ekonomični će reći da se s tim parama može lijepo jesti, recimo punjene paprike. Kilo paprika je oko 13 kuna, mljeveno 25 kuna i eto veselja.

Kupiš li pet kila krumpira za 15 kuna, imaš nekoliko obroka s prilogom koje ti je omogućila Vlada. Ili, ako čovjek baš nije tip za punjene paprike, može kupiti jedno pilence od kilo i pol za 42 kune i još mu ostane 18 kuna, taman za jedan lijepi sladoled ili za kilogram breskvi, nema dovoljno i za voće i za sladoled.

Ako sa 68 kuna čovjek želi počastiti unuke i još ih ima četvero, može se "slikati" jer nema za četiri mliječne čokolade od 250 grama nego samo za tri.

No, u tom slučaju može kupiti lubenicu od 12 kilograma za 48 kuna i lijepo počastiti cijelu familiju, a ne samo unučad.

Apoteke je bolje zaobilaziti. Sa 68 kuna nemate ni za jednu kremu za noge ako ih morate mazati heparinskim kremama, nemate ni za kvalitetnije kapi za oči ako patite od sindroma suhih očiju, jedino za što imate su maske - 50 komada možete dobiti za 42 kune, ali onda nemate punjene paprike.

Tako je to s našim povećanjem mirovina, najvećim usklađivanjem u pet godina, što iznosi 68 kuna. Imaš za maske, nemaš za punjene paprike.

 
02. veljača 2023 00:11