StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetIDE PRIČA KRAJU

Ako kod kuće imate još kuna, u kovanicama ili novčanicama, uputite se u banku jer će kasnije sve biti teže

Piše Sanja Stapić
10. prosinca 2023. - 17:11

Malo je vremena ostalo za zamjenu kuna u eure jer rok ističe posljednjeg dana ove godine, kada završava i dvojno iskazivanje cijena!

A zaista se isplati, ako vam je još ostalo kuna, kovanih ili u novčanicama, odraditi zamjenu do kraja ovog mjeseca, jer... Od prvog dana iduće godine zamjena novca moći će se obaviti samo u Hrvatskoj narodnoj banci koja će bez naknade mijenjati kune u eure po fiksnom tečaju konverzije, i to kovanice dvije godine, sve do kraja 2025., a nakon toga nastavit će novčanice kune mijenjati za eure bez vremenskog ograničenja jer ne postoji krajnji rok za zamjenu novčanica kune.

Posljednji dan ove godine bit će i posljednji dan u kojem ćemo imati cijene, plaće, obračune računa... istaknute u eurima i kunama.

Iz Vlade su u nekoliko navrata poručili da nema ništa od produljenja dvojnog iskazivanja cijena onima koji zazivaju da potraje još iduću godinu jer smatraju da su građani imali dovoljno vremena za upoznavanje s novom valutom. Kažu da je Zakonom o euru rok za dvojno iskazivanje cijena posljednji dan ove godine, a počelo je u rujnu 2022. godine pa su u tom razdoblju od 16 mjeseci građani imali dovoljno vremena za prilagodbu.

image

Tko ne zamijeni do Nove godine, morat će u HNB

Nera Šimić/Cropix

Hrvatska udruga za zaštitu potrošača tražila je da se dogodine cijene iskazuju u kunama i eurima jer snalaženje s novom valutom nije lako, a nova je valuta uz inflaciju pojela osjećaj o tome koliko je nešto skupo pa se obvezno pogleda i cijena u kunama.

Iz te udruge navode da su zahtjev argumentirali činjenicom da niti jedna zemlja nije uvodila euro uz stalno divljanje cijena i tako visoku inflaciju, jer je prema statističkim podacima hrana u Hrvatskoj u zadnje dvije godine poskupjela 30 posto i osim ograničenih cijena, sve druge cijene stalno rastu.

Ističu da im se stalno javljaju potrošači s upitima hoće li se dvojno iskazivanje cijena nastaviti, jer se nisu navikli na euro, sve preračunavaju u kune i dvojno iskazane cijene im jako pomažu u tome, te iskazuju bojazan kako će to raditi kada cijene budu samo u eurima.

No, sada je jasno, od tog zahtjeva nema ništa. Još dvadesetak dana i zbogom kuno!

28. travanj 2024 09:38