StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetpresedanska odluka

'Za dom spremni' kažnjiv i u pjesmi 'Čavoglave'!; Visoki prekršajni sud: Taj poklič korišten je kao službeni pozdrav ustaškog pokreta NDH koji je nastao od fašizma i koji je utemeljen na rasizmu

Piše Marina Karlović-Sabolić
14. kolovoza 2019. - 12:09

Pozdrav "Za dom spremni“ definitivno je stavljen van zakona. Ne samo kada ga se izvikuje na ulici, u kafićima, na proslavama, obljetnicama ili braniteljskim sijelima. Protuzakonit je i na početku pjesme "Bojna Čavoglave“ Marka Perkovića Thompsona. Tako je, naime, 13. lipnja pravomoćno presudio Visoki prekršajni sud, odbivši žalbu Maria Rose, pjevača iz Makarske koju je Thompsonovu pjesmu sa spornim pozdravom izveo u 2015. u Makarskoj na 20. obljetnici "Oluje“.

- Pozdrav “Za dom” i “Za dom spremni” korišten je kao službeni pozdrav ustaškog pokreta NDH koji je nastao od fašizma i koji je utemeljen na rasizmu i time simbolizira mržnju prema ljudima različite rase, vjerskog i etničkog identiteta. Bez obzira na žalbene navode da je otpjevao pjesmu na način kako je ista objavljena u izvornom tekstu pjesme "Bojna Čavoglave“ i koja je objavljena u Službi zaštite autorskih muzičkih prava Hrvatskog društva skladatelja, okrivljenik je mogao i trebao biti svjestan mogućeg negativnog utjecaja izvikivanja ovog izraza i trebao se suzdržati od takvog ponašanja – navodi se u obrazloženju presude Visokog prekršajnog suda koju objavljuje Jutarnji list.

- Činjenica da je navedeni pozdrav dio autorskog umjetničkog djela, ne mijenja činjenicu da simbolizira mržnju prema ljudima drugačije vjerske i etničke pripadnosti, manifestaciju rasističke ideologije kao i podcjenjivanje žrtava zločina protiv čovječnosti, te da je protivan odredbi članka 39 Ustava RH koji zabranjuje svako pozivanje ili poticanje na nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju, ili bilo koji oblik nesnošljivosti. Opisano ponašanje svakako doprinosi stvaranju atmosfere u kojoj se utječe na javni red i mir na način da se ohrabruje druge na izražavanje mržnje i na nasilje, odnosno stvara latentna opasnost, nelagoda i uznemirenost kod osoba koje na spadaju u većinsku etničku ili vjersku skupinu – ističe se u presudi koju je u ime tročlanog vijeća potpisao sudac Siniša Senjanović.

Zbog ustaškog usklika na početku pjesme Roso je kažnjen novčanom kaznom od 765 kuna, uvećanih za 200 kuna sudskih troškova.

Istih dana kada je Roso u Makarskoj pjevao "bojnu Čavoglave“ ovu je pjesmu u Kninu na koncertu izveo i Thompson. Prekršajni ga je sud 2018. oslobodio prekršajne odgovornosti. Šibenska policija na tu se odluku žalila, a Visoki prekršajni sud po toj žalbi još uvijek nije donio presudu.

Na protuustavnost i protuzakonitost pozdrava „Za dom spremni“ upozorava i pučka pravobraniteljica Lora Vidović. U svojim izjavama ona podsjeća na ustaljenu praksu Visokog prekršajnog suda te odluke Ustavnog suda u kojima je jasno i nedvosmisleno pozdrav koji je nastao u vrijeme Pavelićeve Nezavisne države Hrvatske stavljen van zakona.

Ostalo je neriješeno bilo samo pitanje Thompsonove pjesme. I dilema radi li se tu o slobodi umjetničkog izričaja, ili veličanju Nezavisne države Hrvatske i vrijeđanju osjećaja naroda koji su u nesretnoj Pavelićevoj državi teško stradali. Visoki prekršajni sud prednost je dao ovom drugome.

Sve ostalo vezano uz "Bojnu Čavoglave“ sada bi trebala biti samo formalnost.

16. travanj 2024 13:02