StoryEditor
Hrvatska i svijetneobičan potez

'Tražite prevoditelja, čuvajte odjeću u kojoj ste napadnuti, ne tuširajte se...': britanska vlada objavila opsežan vodič za turiste koji postanu žrtve silovanja u - Hrvatskoj!?

20. travnja 2019. - 10:54

Proteklih su se godina na hrvatskoj obali i otocima događali seksualni napadi na državljanke Velike Britanije. Kako bi upozorili turiste i upoznali ih s njihovim pravima, britansko Ministarstvo vanjskih poslova (Foreign & Commonwealth Office), tj. njihovo veleposlanstvo u Zagrebu, izdalo je publikaciju "Rape and Sexual Assault Information for Croatia", a u opisu se navodi da je to "information for British nationals who are victims of rape and sexual assault in Croatia" ili, u slobodnom prijevodu, "Vodič za osobe koje su silovane ili seksualno napadnute" i "informacije za Britance koji su žrtve silovanja i seksualnih zločina u Hrvatskoj".

Vodič sadrži kako incident prijaviti hrvatskoj policiji, opis medicinskog pregleda, specijalni PEP tretman protiv zaraze HIV-om nakon rizičnog seksualnog odnosa, objašnjenje legalne procedure u Hrvatskoj, traženje odštete...

Smatraju li britanski dužnosnici da je u Hrvatskoj povećan rizik od seksualnog napada za njihove državljane?
Što je ponukalo Britance da izdaju specijalni vodič? Možda baš ovi slučajevi koji su punili medije proteklih godina:

"U Policijskoj postaji Šibenik dovršeno je kriminalističko istraživanje nad mladićem osumnjičenim za silovanje 25-godišnje britanske državljanke. Sumnjiči ga se da je u ugostiteljskom objektu uporabom sile, bez pristanka oštećene, izvršio spolnu radnju..."; "Splitska policija je tijekom srijede lišila slobode dvojicu muškaraca zbog sumnje da su na Paklenim otocima pokraj Hvara silovali državljanku Velike Britanije"; "Petorica sportaša, osumnjičena za silovanje Britanke na Hvaru, pušteni su na slobodu"; "Turistkinja iz Velike Britanije prijavila je kako ju je u blizini Zadra pokušao silovati zaposlenik hotela u kojemu je boravila"...

To je samo neki od napada na britanske državljanke koji su se dogodili proteklih godina. A evo što se, među ostalim, navodi u iscrpnom vodiču veleposlanstva žrtvama koje su silovane ili seksualno napadnute:

"Naši konzularni radnici mogu vas otpratiti do policijske postaje. Ako želite ići direktno na policiju, možete nazvati broj 112 te zamoliti policiju da obavijesti britansko veleposlanstvo. Ako želite prijaviti zločin, to učinite što prije kako bi se osigurali forenzički dokazi. Tuširanje i pranje tijela i odjeće nakon zločina otežava policiji da pronađe dokaze. Ako idete u policiju, a presvučete odjeću u kojoj ste napadnuti, ponesite tu odjeću na policiju. Razmislite o tome da sačuvate dokaze – kondome, četkicu za zube, tekstualne poruke i druge. Prvi iskaz policiji može biti dan u prisutnosti policajca koji nije specijalno obučen za ovakve slučajeve prije nego što specijalno obučen policajac preuzme slučaj. U manjim gradovima možda i ne bude specijalno obučenih policajaca koji se bave tom vrstom zločina", navodi se u vodiču, te se kaže da je policija dužna naći i prevoditelja.

"Konzularnom predstavniku možda će se dopustiti da prati ispitivanje. Ako se zahtijeva prevoditelj, to može oduljiti proces. Imajte na umu da ne postoji rizik za žrtvu ako prijavi incident. Policija će tražiti detalje o napadaču, te će izuzeti odjeću u kojoj ste bili kad se dogodio napad. U Hrvatskoj postoji lista prava koja se osiguravaju žrtvama silovanja, a koja uključuju i medicinsku pomoć. Homoseksualnost i pijenje alkohola nisu kriminalna djela u Hrvatskoj. Policiji recite ako mislite da ste drogirani. Nakon početne verbalne izjave, od vas će se zahtijevati i pismena izjava", navodi se u vodiču.

No, britanska vlada uvijeno kritizira i hrvatsku policiju.
"Britansko veleposlanstvo primilo je povratnu informaciju od nekih žrtava silovanja koje navode da je proces prijavljivanja napada povremeno bio otežan i dosta različit od onoga što bi očekivali od policajaca u Velikoj Britaniji", navodi vodič, te se opisuju detalji medicinskog postupka.

"U forenzičkom pregledu traže se tragovi ljudskog podrijetla (dlake, kosa, sperma, sekreti...), a pregled obavlja liječnik. Brisevi će biti uzeti s odjeće, usne šupljine, kose, a kod žena će specijalno obučene osobe obaviti i ginekološki pregled. Fotografirat će se i moguće ozljede", navodi se, među ostalim, u vodiču, u kojem osobu upućuju i da, ako smatra da je bila pod rizikom od zaraze HIV-om, što hitnije zatraži u nekoj od hrvatskih bolnica posebnu PEP tabletu (Post-Exposure Prophylaxis - PEP) koja može pouzdano spriječiti zarazu HIV-om i množenje virusa, ali je važno da se terapija uzme što prije, a najkasnije 72 sata nakon što se dogodio incident. Također, navodi se da se može zatražiti i hitna kontracepcija u ljekarnama, koja se također mora popiti u roku od 72 sata kako bi djelovala.

"Definicija silovanja u Hrvatskoj malo je različita od definicije u Ujedinjenom Kraljevstvu. Postoje dva slučaja seksualnog zločina u Hrvatskoj: seksualni odnos bez pristanka i silovanje. Seksualni odnos bez pristanka je kad se s drugom osobom bez njezina pristanka izvrši spolni odnošaj ili s njim izjednačenu spolnu radnju ili se navede drugu osobu da bez svojeg pristanka s trećom osobom izvrši spolni odnošaj ili s njim izjednačenu spolnu radnju. Silovanje je pak u hrvatskom zakonodavstvu opisano da se čini uporabom sile ili prijetnje... U prvom slučaju kazna je do pet godina, a u drugom do 10 godina", navodi se u vodiču, te se dalje objašnjava postupak na policiji, odvjetništvu i sudu.

Poslali smo upit i britanskom veleposlanstvu, ali odgovor nam još nije stigao. 

Isto vrijedi i za Španjolsku

Iako možda izgleda da su Britanci napravili vodič specijalno za Hrvatsku, iskusni diplomati uvjeravaju nas da slične vodiče Britanci imaju i za druge zemlje.

Međutim, pretragom nismo našli takav specijalni vodič za zemlje u okruženju, ali i za neke turističke zemlje u kojima su brojni britanski turisti.

Doduše, za te zemlje postoje uopćene informacije za britanske turiste koji se nađu u nevolji. No, sličan vodič kao za britanske žrtve mogućih silovanja u Hrvatskoj izrađen je i za Španjolsku.

U njemu se nalaze informacije za žrtve, opisuje se policijski postupak, te se navode prava i dužnosti osobe koja prijavi seksualni napad.

Priručnik za britanske zatvorenike u Hrvatskoj

Britansko Ministarstvo vanjskih poslova (Foreign & Commonwealth Office) izdalo je i informativni priručnik za sadašnje i sve buduće britanske pritvorenike i zatvorenike u Hrvatskoj, o čemu smo već pisali.

"Nismo ovdje da bismo vas osuđivali. Naš je cilj da se pobrinemo da vas tretiraju sukladno zakonu. Ne možemo vas izvući iz zatvora, kao ni platiti kaznu ili položiti jamčevinu, ne možemo se ni miješati u sudski postupak ili vam osigurati ranije suđenje. Također, nismo u mogućnosti istraživati kazneno djelo", stoji, među ostalim, u uvodu opsežnog priručnika koji je izdalo britansko veleposlanstvo u Hrvatskoj, te je priložilo i popis odvjetnika koji govore engleski jezik u Zagrebu, Splitu, Dubrovniku, Šibeniku, Zadru...

U priručniku se navodi koja prava imaju pritvorenici i zatvorenici, zatim se opisuje naš pravosudni sustav, ali i uvjeti u zatvorima.

"Prenapučenost zatvora je problem u Hrvatskoj, stoga ne možete očekivati da budete sami u ćeliji. Morate biti svjesni stanja u toaletima i tuševima...", navodi se u priručniku, te se detaljno poučava moguće optuženike i zatvorenike što će im se događati ako ih uhite, optuže i otpreme u pritvor, odnosno zatvor na odsluženje kazne.

"Kad je netko uhićen, na početku ga se vodi u policijsku postaju. Potom izlazi pred suca, koji razmatra dokaze i odlučuje hoće li se osobu pritvoriti. Vlasništvo zatvorenika šalje se u zatvor, ako u njemu ima mjesta. Nažalost, nije neuobičajeno da se stvari izgube nakon uhićenja ili tijekom transfera u zatvor. Britansko veleposlanstvo i konzulati ne mogu se pobrinuti za vaše vlasništvo i čuvati vaše stvari. Policajac koji vas je uhitio možda će htjeti uzeti izjavu od vas.

To mora biti u prisutnosti sudskog tumača za engleski jezik, kako biste razumjeli što policajac govori. Ako vas u nekom trenutku pitaju da potpišete dokumente koje ne razumijete, imate pravo tražiti da ih se prevede na engleski jezik. Ovo će produljiti postupak, ali tada ćete biti sigurni što potpisujete", piše u priručniku.

U priručniku se navodi tko će javiti obitelji u Britaniji o uhićenju njihova člana, objašnjava se kakav je postupak ulaska kaznenog djela u krim-dosje u Hrvatskoj i Britaniji, zatim prava na odlazak stomatologu i liječniku, potom prava žalbe, vrste prehrane, koliko se često može telefonirati, na koji način djeluje hrvatski pravosudni sustav...

Izdvojeno

11. srpanj 2020 20:18