StoryEditor
Hrvatska i svijetOštro pismo

'Talijanska Dalmacija' stigla je s batinama, ricinusovim uljem, logorima, strijeljanjima i vješanjima': Šibenčanin uputio kritiku Tajaniju, ali i hrvatskoj Vladi

Piše PSD
11. veljače 2019. - 19:03

Povodom sramotnih izjava predsjednika Europskog parlamenta o 'talijanskoj' Dalmaciji Slobodnoj Dalmaciji javio se Šibenčanin Kamilo Emerički. Kako podsjeća u svom pismu, 'talijanska Dalmacija' u njegovom se gradu pamti po teroru i ubojstvima pa od hrvatske vlade zahtijeva kritiku takvog istupa. 

'Živjela talijanska Dalmacija!': predsjednik Europskog parlamenta u Trstu šokirao neprimjerenim izjavama, što se krije iza otvoreno iredentističkog incidenta?

'Kao bivši učenik gimnazije koju su talijanski okupatori dvaput zatvarali i u kojoj su zabranjivali hrvatsku nastavu, te stanovnik grada koji je pretrpio dvije mučne talijanske okupacije u 20. stoljeću, u koji je “talijanska Dalmacija” stigla batinama, ricinusovim uljem, logorima, zatvorima, strijeljanjima, vješanjima i protjerivanjima; u kojemu je 729 stanovnika strijeljano uglavnom od Talijana i čijih je 4572 građana poginulo u partizanima ili od fašističkog terora, zahtijevam odgovarajuću reakciju Vlade na sramotan govor predsjednika Europskog parlamenta, očito nedostojnog svoje dužnosti – stoji u pismu Kamila Emeričkog.

'Umjesto poticanja međusobnog razumijevanja i priznanja vlastitih zločina, grešaka i grijeha, Tajani je podlegao najnižim nacionalističkim i iredentističkim strastima, a nasuprot međusobnom obogaćivanju hrvatske i talijanske kulture koje su prožele i oblikovale identitete Dalmacije i Istre', poručio je Emerički. 

Izdvojeno

12. kolovoz 2020 20:50