StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMladi lavovi desnice

'Hrvatsku želimo mijenjati jer je ne želimo napustiti': upoznajte Luku, Antoniju i Tvrtka, nova lica pokreta 'Narod odlučuje'

Piše Marina Karlović-Sabolić
27. siječnja 2019. - 17:55

Oni su mladi, elokventni, obrazovani i angažirani. I jako dobro znaju što žele.

Kada su ovih dana na zagrebačkom Trgu svetoga Marka polemizirali s predsjednikom Ustavnog suda Miroslavom Šeparovićem, nisu teatralizirali, vikali ili vrijeđali. Odmjerenim su tonom objasnili zašto se ne slažu s njegovim argumentima i pozvali Sabor da od Ustavnog suda zatraži mišljenje treba li se referendum o novom izbornom zakonodavstvu u Hrvatskoj održati ili ne.

Oni su – a riječ je o Luki Mlinariću, Antoniji Jonjić i Tvrtku Krpini - novo lice pokreta "Narod odlučuje". Umjesto široj javnosti prilično nesimpatičnije čelnice inicijative "U ime obitelji" Željke Markić, pod čijim je okriljem i nastala ideja o građanima koji na referendumu odlučuju o izbornim pravilima, u prvom su planu "neki novi klinci".

Luka Mlinarić pri kraju je studija prava. Rođeni je Zagrepčanin, živi u Dubravi, a u slobodno vrijeme rado se bavi sportom.

- Najviše volim biciklirati. Kad se okupi društvo, zasviram i gitaru - otkriva nam Mlinarić, koji se u građansku inicijativu "Narod odlučuje" uključio jer smatra da demokracija u Hrvatskoj ne smije živjeti samo jednom u četiri godine, kada se održavaju izbori.

- To bi političke elite voljele, no mi smo kao građani pozvani i dužni koristiti demokratske alate koji nam stoje na raspolaganju kako bismo utjecali na važna društvena pitanja i sudjelovali u izgradnji društva nabolje - uvjerava nas Mlinarić. Osobno ga, priznaje, boli što Hrvatska ne napreduje.

- Hrvatska, za koju su se generacije prije nas teškom mukom izborile, ne ostvaruje sve svoje potencijale. Toliko mojih vršnjaka napušta domovinu. Mislim da je jedan od glavnih razloga nepravedan politički sustav koji pogoduje političkom karijerizmu, osobnim interesima i političkoj trgovini. Korupcija i nepotizam koji provode političke strane i interesne grupe je glavni razlog stagniranja Hrvatske – poručuje Mlinarić, koji je uvjeren da priča s referendumom odbijenicom Ustavnog suda nije završila. To bi, prema njegovim riječima, značilo da su "vladajući uspjeli u ušutkavanju naroda koji jasno i glasno izražava svoju volju, kako bi zaštitili svoje interese".

- Smatram ovo nastavkom sazrijevanja svijesti nas, hrvatskih građana, da itekako imamo pravo glasa i u razdoblju između izbora. Potrebno je kontinuirano raditi i boriti se za dobro našeg društva i koristiti sve alate neposredne demokracije kako bi upravo narod koji daje mandat političkim predstavnicima bio i njihov korektiv - zaključuje na kraju Mlinarić.

Zagrepčanka Antonija Jonjić ima 25 godina i diplomirana je inženjerka agronomije, smjer Ekološka poljoprivreda i agroturizam. Završila je stručni staž i sada traži posao. Bila je županijska koordinatorica inicijative "Narod odlučuje" tijekom prikupljanja potpisa, aktivna je i sad... Sljedeći mjesec je na stažu u Europskom parlamentu, a onda će se opet, kad se vrati, uključiti u aktivnosti inicijative.

- Želim živjeti u državi u kojoj političari rade u interesu svih nas, a ne u svom osobnom interesu. Svi moji prijatelji iz inozemstva mi govore da je Hrvatska prekrasna i da je ovdje zasigurno divno živjeti. I to je istina. Hrvatska je prekrasna, ali nije prekrasno da ti za dobivanje posla treba veza - bilo stranačka bilo neka druga. I to je zapravo ono što demotivira mlade za ostanak u Hrvatskoj - uvjerena je ona. Ne slaže se kada joj dio prijatelja kaže da nema smisla uključivati se u aktivnosti civilnog društva, jer će "političari ionako sve napraviti po svom".

- Smatram da su mladi ključni pokretači koji svojim djelovanjem mogu dovesti do gospodarskog, ekonomskog i društvenog napretka. Zato očekujem promjene: da Sabor raspiše referendum i da onda mi, građani, odlučimo želimo li pravedniji izborni sustav u kojem su zastupnici odgovorni nama, a ne šefu svoje stranke – zaključuje Antonija Jonjić.

Na referendumski angažman Tvrtka Krpinu, rođenog Zagrepčanina dalmatinskih korijena, potaknulo je loše stanje u hrvatskoj poljoprivredi, ali i društvu. On je, naime, diplomirani agronom, zaposlen je na vlastitom OPG-u, a bavi se poljoprivredom i turizmom. Oženjen je i uskoro će postati otac svog prvog djeteta.

- Deprimirano stanje u društvu potiče me na društveni angažman kako bih pridonio nužnim promjenama. Također, iz odgovornosti i zahvalnosti prema žrtvi hrvatskih branitelja koji su za našu slobodu položili svoje živote, smatram da je moja dužnost biti uključen u aktivnosti za koje smatram da pridonose razvoju i općem dobru našega društva – ističe on.

Građansku inicijativu "Narod odlučuje" prepoznao je kao okupljanje građana koji doprinose pozitivnim društvenim promjenama. Način na koji političari upravljaju Hrvatskom, kaže nam Krpina, je loš, a korupcija i nesposobnost koče gospodarski oporavak.
- Moj angažman ovdje je moj način iskazivanja ljubavi prema domovini. Moje je očekivanje da svi zajedno Hrvatsku promijenimo nabolje - a prvi korak je promjena lošeg izbornog sustava: upravo on omogućuje političku trgovinu i vladavinu nesposobnih političkih struktura koje zastupaju svoje osobne interese umjesto volje svojih birača – zaključuje ovaj aktivist.

25. travanj 2024 05:37