StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetosobenjak s planine

'Dobri duh Velebita' pronađen mrtav u šumi: Prpa je živio robinzonskim životom u kućici između dvije stijene, vjerujući da u prirodi može izliječiti tešku bolest koja mu je dijagnosticirana prije šest godina

1. studenog 2019. - 21:13

Oko kilometar i pol od planinarskog doma na rubu oštarijskog polja, pripadnici HGSS-a pronašli su u petak ujutro tijelo 74-godišnjeg Vladimira Prpića Prpe, legendarnog travara, geologa i domara s Baških Oštarija. Tijelo ovog nadaleko poznatog velebitskog gorštaka koji je zagrebački asfalt zamijenio životom na planini, pronađeno je u šumi, na mjestu oko kilometar udaljenom od kućice, "jatari" sagrađenoj između dvije stijene, piše Zadarski.hr.

Njegov nestanak prijavio je sin u četvrtak navečer, a zasad je poznato da je Prpa umro prirodnom smrću.

Ovaj "dobri duh" Velebita zadnjih godina živio je robinzonskim životom u kućici između dvije stijene u kojoj je struju i vodu dobivao iz solarnih panela. Vjerovao je da će u prirodi uspjeti izliječiti karcinom prostate kojeg je otkrio prije šest godina.

U 68. godini obolio je od raka i to je već bilo poodmaklo stanje. Odbio je operaciju i liječenje, te se odlučio izliječiti prirodom. Pješačio je i po 150 i 120 kilometra, korsitio je ulje od marihane i držao se stroge dijete. Jeo bi samo ono što bi mu tijelo govorilo da mu treba. Prije jela bi osluškivao, a onda bi odlučio hoće li to jesti. Znao bi govoriti da je sebi produžio život za pet godina.

Rekao je da će on sam riješiti situaciju kada mu dođe kraj. Zbog toga je znao planinom hodati s pištoljem. Govorio bi da će sam sebi presuditi ako bude potrebno. Svi su ga obožavali, iako je on više volio biti sam - ispričao je poznati velebitski planinar i dugogodišnji Prpin prijatelj. Među planinarima je bila omiljena "Prpina izuvača", Prpićeva rakija čija bi ih jačina doslovce izula iz planinarskih cipela.

"Prpina izuvača" stajala je odmah na ulazu njegove jatare. Morao bi je popiti u znak dobrodošlice, ali nakon što bi je trgnuli, od njezine jačine bi se tresli još satima - ispričali su Prpini posjetioci koji su svakodnevno svraćali u njegov dom.

Iako je Prpa kada je prije više od deset godina došao iz Zagreba na rubu oštarijskog polja podigao i uredio Planinarski dom Prpa, naselje od nekoliko bungalova, od kojih je jedan uređen i kao kapelica Gospe od Velebita, prepustio ga je sinu, a on se povukao u svoju nastambu gdje je godinama živio.

- Nakon višednevnog nestanka pronađeno je beživotno tijelo našeg velikog prijatelja Vlade Prpića – Prpe - objavljeno je na Facebook profilu Planinarske udruge Dinaridi, čiji su članovi Prpinoj obitelji i prijateljima izrazili sućut i tugu zbog odlaska jednog od zaštitnih znakova Velebita.

- Netko je poznavao Prpu dugo, netko kratko, netko se susreo s njime možda samo jedamput, a netko nikada, ali svi su znali za Prpu, njegov Velebit, poskoke, rakijice...tako će sjećanje ostati trajno, a Prpa će biti u svim razgovorima i pričama o Velebitu i mnoge priče će prerasti u bajku. Hvala ti Prpa za ono nekoliko susreta i boravka kod tebe, i to je bilo puno za sjećanje i početak bajke o Tebi - samo je jedan od komentara koje su na društevnim mrežama ostavili Prpini obožavatelji s Velebita.

Još prije 13 godina Vlado Prpić je sa tadašnjom suprugom Marijom iz Zagreba pobjegao živjeti na Velebit. Udomili su se sjeverno od Oštarijskih Vrata, pod brdom Basača, nakon što su u Zagrebu živjeli više od od tri desetljeća.

- Živjeli smo 34 godine u Zagrebu. Dugo smo planirali pobjeći u planinu i našli smo ovdje zadovoljstvo, posebno žena koja je rođena Zagrepčanka - istaknuo je tada Vlado Prpić koji je tamo napisao dvije knjige o flori Velebita i njezinim zmijama otrovnicama.

19. travanj 2024 06:33