StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetShizofreni zakoni

'Bio je ovo zadnji čavao u lijes za mene kao ženu': priča o mladoj Dalmatinki slomit će vam srce i pokazati koliko je vladajućima zapravo stalo do obitelji

2. listopada 2017. - 10:57

Sve do jučer sam mislila kako imam obitelj, a zapravo sam bila u velikoj zabludi, jer ono što sam smatrala svojom obitelji to nije.

Prijedlog novog Obiteljskog zakona mi je napokon otvorio oči, jer sam sada svjesna da mi moj suprug nije obitelj, kao ni moj brat kojeg sam udomila prije 10 godina. Ja sam zapravo slobodna mlada žena, koja živi sa sustanarima i spava u krevetu s čovjekom koji joj nije obitelj, a tko zna, po nekom budućem Obiteljskom zakonu možda mi neće biti ni suprug, jer je to netko odlučio – kazuje nam Karmela Šegvić (30) iz Splita, koja je u braku već pet godina, a sa svojim suprugom još uvijek nema djece, barem ne one biološke.

Da bi ova cijela priča bila još bizarnija, u državi u kojoj se donose ili barem planiraju donijeti što shizofreniji zakoni, pokazat će i nastavak priče o Karmeli Šegvić i njezinoj "nepostojećoj" obitelji.

– Kao da se hrvatski političari natječu tko će donijeti gluplji i nenormalniji zakon. Svakodnevno nas bombardiraju nebulozama, ali ova neboluza o novom Obiteljskom zakonu prelila mi je čašu. Najranije sam jučer svom suprugu koji mi je najbliža obitelj, uz moga brata, poslala SMS poruku da mi nismo više obitelj i da smo sada "slobodni" ljudi. To je prestrašno što sve hrvatskim političarima pada na pamet. Kao da su ljudi u ovoj zemlji cijepljeni protiv logike i logičnog prosuđivanja. Evo, ovim putem ja postavljam pitanje tom umu koji je izmislio ovaj prijedlog zakona da mi pojasni što bi moj suprug s kojim nemam djece meni trebao biti. Možda sustanar, ili "djelitelj kreveta", ili neki novi hrvatski naziv za koji još nisam čula – pita se Karmela.

Posebna je priča vezana uz Karmelu i njezina brata.

– Imam brata kojeg sam, budući da sam tada sa sadašnjim suprugom živjela u izvanbračnoj zajednici, udomila na svoje ime prije 10 godina, kada je on imao pet godina. Majka nam je preminula, a naš otac se nije mogao brinuti za njega. I on je već 10 godina udomljena osoba, koja živi u istom kućanstvu sa mnom i suprugom. No, ova država i hrvatski zakoni koji su mi omogućili da udomim brata, sada mi rade samo probleme.

Naime, gdje god dođem da bratu napravim neki dokument, budem odbijena ili me "sataru" raznim glupim pitanjima. Tako imam problema na policiji bratu izvaditi osobnu ili putovnicu, ne mogu mu otvoriti žiroračun u banci... Mnoge institucije u Hrvatskoj ne razumiju da smo ja i moj suprug obitelj mome bratu i da je on udomljen.

Njima jednostavno nije jasno kako mi to funkcioniramo, odnosno vjerojatno im nije jasno kako ja mogu voljeti svoga brata, brinuti se o njemu, odnosno ponašati se obiteljski, kako se ponašaju sve normalne obitelji – kazuje Karmela.

Hrvatski zakoni dovode Karmelu do "ludila", ali ona vrlo vjerojatno nije jedina koja prolazi "bespućima zakonske zbiljnosti".
– Što sam ja trebala? Možda svoga brata dati u dom ili na posvojenje nekoj obitelji. Bi li onda državni birokrati i uhljebi bili sretniji i bi li im onda bilo prihvatljivo da moga rođenog brata netko drugi voli i da se brine o njemu, umjesto njegove sestre.

Frustrirajuće je da ništa ne mogu za svoga brata napraviti sama, a istodobno imam sve moguće dokumente o tome da je moj brat udomljena osoba i da sam mu ja udomiteljica. Svi uhljebi za šalterima jednostavno kažu "ali niste mu vi roditelji" i traže njegova, odnosno našeg oca, kojemu je s razlogom oduzeta skrb nad mojim bratom, da se pojavi na šalteru. A mi, suprug i ja, imamo rješenje koje se zove pravo na življenje i odgoj djeteta i rješenje o udomiteljstvu. Moj još uvijek maloljetni brat je sportaš i sada treba dobivati neku malu stipendiju, ali ja mu ne mogu otvoriti žiroračun jer mu nisam roditelj – govori Karmela.

No, država ipak nešto dopušta Karmeli.

– Dopušta mi da grlim, ljubim, volim svoga brata, da mu kupujem obuću i odjeću, da se brinem o njegovoj prehrani, da mu osiguram obrazovanje, da od njega napravim dobrog i poštenog čovjeka, ali mi ta ista država ne da da mu budem obitelj, jer mi stalno stvara probleme kada je u pitanju briga o mom bratu. Zanimljivo je da ni u jednoj ustanovi u Hrvatskoj, ni u kakvoj službenoj knjizi gdje je upisan pojam roditelj, ne postoji pojam skrbnik ili udomitelj, što su također zakonski pojmovi – žali se Karmela.

Jučerašnji dan Karmela što prije želi zaboraviti i misli kako bi se ipak netko u ovoj zemlji trebao trgnuti i u svakodnevni život unijeti malo "zdrave seljačke logike", jer ovi koji donose ovakve prijedloge zakona od logike nisu vidjeli ni "l".

– Ovo je bio zadnji "čavao u lijes" za mene kao ženu i osobu. Ja imam svoju obitelj, svoga supruga i svoga brata, i nitko mi je neće oduzeti, iako netko to pokušava – zaključuje.

25. travanj 2024 01:18