StoryEditorOCM
Crna kronikapresuda u petak

Završne riječi na suđenju bivšem vatrogasnom zapovjedniku optuženom za Kornatsku tragediju; Tužitelj: Na sve dojave s Kornata Dražen Slavica nije prstom maknuo! Obrana: Optužba je u zabludi

26. travnja 2018. - 16:36

– Na sve dojave s Kornata Dražen Slavica nije prstom maknuo.
Rekao je to tužitelj Zvonko Ivić u srijedu na Županijskom sudu u Zadru, gdje su izneseni završni govori obrane i optužbe kao uvod u drugu presudu ovom bivšem šibensko-kninskom vatrogasnom zapovjedniku, koju će sudac Boris Radman donijeti u petak.

Optužba je, nakon tragedije koja je potresla Hrvatsku, za stradavanje vatrogasaca optužila Slavicu. Suđenje traje od 2010. i saslušano je više od sto svjedoka i vještaka. Ivić je ponovio kako Slavica "nije poduzeo apsolutno ništa, niti jednu jedinu radnju", unatoč tome što je primio niz poziva za pomoć s Kornata.

– Ne samo da nije poslao dodatne snage, već je s Kornata povukao i kanader te ga preusmjerio u Vodice. Bio je svjestan svega, no nije poslao dodatne snage. Vidio je sve vatrogasce na helidromu, a znakovito je da je Frani Lučiću, dok je prije polaska slagao vatrootpornu odjeću, rekao: "Što će ti to, ne ideš na skijanje." Kada mu je, s druge strane, zapovjednik požarišta na Kornatu Dino Klarić rekao da "požar na Kornatu iđe kao metak", poslao je drugi zahtjev za premještanje kanadera, a nije vatrogascima rekao da se sklone – naglasio je Ivić, dodavši kako je Slavica svojim nepostupanjem ubrzao smrt vatrogasaca.

– Nije Vuki dao pravu informaciju, već je samo zatražio helikopter za izviđanje. Krivnjom optuženog stradalo je 12 mladih ljudi, među kojima i dva maloljetnika, a o patnjama i kakva ih je smrt zadesila, bolje da ne govorimo – rekao je Ivić.

Slavičin odvjetnik Čedo Prodanović sve to drži nerelevantnim činjenicama koje ne podupiru nevaljanu optužnicu.
– Cijela optužba je u zabludi jer nema uzročno-posljedične veze između propusta koji su se dogodili i stradavanja vatrogasaca od nenadane prirodne pojave sagorijevanja nehomogene plinske smjese. Tragična okolnost nastupila je znatno ranije nego što je Slavica za nju saznao – rekao je Prodanović.

Da nije tajio informacije, već da je o svemu pravodobno obavijestio Tomislava Vuku, pomoćnika glavnog vatrogasnog zapovjednika za priobalje, Prodanović je naveo 19 snimljenih razgovora između Slavice i Vuke.

– Pa o čemu su razgovarali, o nogometu? – ironično se zapitao, dodajući kako Vuko cijelo vrijeme laže te je uz to i "zmotan".
Slavica je, kako je rekao, tražio kanader i helikopter, te drugi helikopter za gašenje.

– Jedan helikopter nikada nije došao i nitko se ne pita zašto, a to treba pitati Vuku, a ne Slavicu. No, Vuko se cijelo vrijeme ponaša kao određeni autist, pa ništa ne zna. Ako Slavica nije informirao Vuku, kako to da je Miroslav Kovač iz HRZ-a u 16.30 izrekao zapovijed za spašavanje vatrogasaca – naglasio je Prodanović.

Dodao je kako je Slavici od početka dodijeljena uloga krivca za sve u lancu nikakvog vatrogasnog sustava.
– On je izabran kao čovjek koji je kriv, međutim nije jasno da se nakon jedanaest godina i svega što smo ovdje čuli, i dalje inzistira na njegovoj kaznenoj odgovornosti. Tijekom svih tih godina obitelji nisu dobile konačni smiraj. Slavica vodi prividno normalan život, izoliran je na poslu i obilježen javnosti, obitelj mu pati. Iako ta pravda mora jednom doći, taj gorak okus pravde, odnosno nepravde, ostaje svima nama u ustima – zaključio je.

24. travanj 2024 04:33