StoryEditorOCM
Crna kronikaNOVO SUĐENJE

Zašto je ukinuta presuda za brutalnu likvidaciju na Jadranskoj magistrali za koju se sumnjiči Stipe Ringwald?

Piše Katarina Marić Banje/SD
2. studenog 2022. - 18:49

Mjesec dana nakon što je ukinuo osuđujuću presudu trojici za ubojstvo Karmelina Fistanića (38) sa šest hitaca u glavu i vrat na Jadranskoj magistrali kraj Omiša, Visoki kazneni sud objavio je razloge svoje odluke. Navedenim rješenjem je naloženo da se na Županijskom sudu u Splitu ponovno provede glavna rasprava Stjepanu Ringwaldu (49), Jerku Piriću (36) i Vladi Zoloti (48) i to pred novim sudskim vijećem koje neće biti opterećeno prethodnom osuđujućom odlukom.

Prije godinu dana su sva trojica proglašena krivima da su postupali zajednički i prema prethodnom dogovoru s ciljem da usmrte Karmelina Fistanića te je Ringwald dobio 19 godina zatvora, Pirić 18, a Zolota 17 godina, sukladno procjeni sudskog vijeća o njihovim ulogama u zločinu.

Smaknuće je izvršeno početkom studenog 2019. godine oko 13.55 sati, neposredno kraj skretanja za Brzet. Trojica su uhićena početkom prosinca, nakon što je na Pazdigradu u Splitu nađen motocikl marke Yamaha T-Max crne boje na kojem je ubojica došao do parkiranog automobila VW Polo u kojem je Karmelino Fistanić sjedio s djevojkom i jeo hranu iz obližnjeg fast fooda.

Visoki kazneni sud smatra kako u presudi splitskog suda nije jasno navedeno na temelju čega je zaključeno da su trojica postupala kao supočinitelji. Žele da se na novom suđenju razjasni da li iz dokaza proizlazi supočiniteljstvo ili proizlazi različitost uloga optuženika (počinitelj, pomagatelj, poticatelj…).

Upravo taj problem mučio je i policijske istražitelje prilikom prikupljanja dokaza o međusobnom dogovoru trojice jer ih jednostavno nisu našli, unatoč tome što su zaplijenili oko 12 mobitela. Tako se još jednom u praksi potvrdila stara narodna kako je “lanac jak koliko je jaka najslabija karika” jer se najslabija točka kriminalističkog istraživanja nepovratno odrazila na presudu.

image

Jerko Pirić; Stjepan Ringwald; Vlado Zolota

Cropix

Također je Visoki kazneni sud naložio da se  mora razjasniti zaključak iz ukinute presude koji navodi da  u slučaju zločina iz Omiša nije odlučno koji je od optuženika ispalio šest hitaca u glavu i vrat žrtve. Osim toga, zamjeraju Županijskom sudu u Splitu što je proširio optužnicu u presude, jer to nije u nadležnosti suda nego državnog odvjetnika.

Trojica su se teretila da su postupali zajednički i prema prethodnom dogovoru s ciljem da usmrte Karmelina Fistanića. Ringwald se dovezao iz Šibenika do gradskog groblja Lovrinac u Splitu gdje su ga pričekali Pirić i Zolota, navodi optužnica.

U prostoru apartmana u Omišu, u vlasništvu Vlade Zolote, Ringwald se presvukao u tamnu motorističku opremu i stavio tamnu kacigu na glavu, tvrdi tužiteljstvo. Nakon izlaska iz apartmana Stipe Ringwald je, navodi optužnica, uzeo motocikl marke Yamaha T-Max crne boje te je pratio osobno vozilo VW Polo kojim je upravljao Karmelino Fistanić u čijem je društvu bila i njegova djevojka.

Na predjelu Slavinj kod skretanja s državne ceste u smjeru mjesta Brzet, Fistanić je zaustavio svoje vozilo pa je mu je Ringwald prišao na motociklu s njegove lijeve strane i kroz poluotvoreni prozor vozačevih vrata ispalio šest hitaca u glavu i vrat.

Nakon što je na predjelu Pazdigrada nađen motocikl na kojem je iz traga krvi izoliran DNK ubijenog Fistanića, policija je prvo došla do Pirića i Zolote te do počinitelja Stipe Ringwalda, kojem je u dodatni dokaz krivnje uzeto što je nekad bio motociklistički prvak.

image

Ubojstvo se dogodilo kraj Omiša na Jadranskoj magistrali

Nikola Vilić/Cropix

Osvrnuli su se i na probleme s boravkom optuženog Jerka Pirića u istražnom zatvoru. On je, naime, u svojoj žalbi na presudu naveo kako na raspravi sredinom studenog prošle godine nije bio sposoban iznijeti obranu zbog zdravstvenog stanja.

Noć prije rasprave proveo je u bolnici na psihijatriji, a poslije toga da je bio vezan u samici u Zatvoru u Splitu. Te njegove razloge iz žalbe za koje je smatrao da mu je povrijeđeno pravo na pravičnu obranu Visoki kazneni sud nije uvažio jer je splitski sud nakon toga bio naložio njegovo vještačenje.

Sudski vještaci su tada utvrdili kako je sam sebi nanio plitke rezne rane vrata koje pojedinačno i u svojem zbroju predstavljaju laku tjelesnu ozljedu, dok je prilikom obrade kod psihijatra istakao da ne zna što mu je bilo da se izreže žiletom, ali da se nije mislio ubiti.

Zaključeno je da je raspravno sposoban te je suđenje tada nastavljeno i okončano. Inače, optuženi Pirić se i prije 15-ak dana ponovno izrezao u ćeliji Zatvora u Splitu nakon čega ga je Hitna pomoć odvela u bolnicu. nanio je sam sebi ozljede po trbuhu, a

27. travanj 2024 01:50