StoryEditorOCM
Crna kronikaPomorska nesreća kod Zlarina

Zapalio se i potonuo gliser s hrvatskom zastavom: Vlasnik plovila I.J. spasio se skokom u more

Piše Šibenski.hr
8. srpnja 2018. - 13:10

U tijeku je očevid o uzrocima pomorske nesreće kao posljedice izbijanja požara na gliseru, koji je nedugo potom i potonuo u Zlarinskom arhipelagu.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestila je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o poduzetim spasilačkim aktivnostima u arhipelagu otoka Zlarin, odakle je jučer, 7. srpnja u 18.20h posredstvom Županijskog dojavnog centra ŽC 112 Šibenik zaprimljen poziv pogibelji od strane očevidca, a koji je dojavio o požaru na gliseru, na poziciji otočića Vela Sestrica.

Službenici MRCC Rijeka slijedom zaprimljenih informacija odmah su pokrenuli spasilačku akciju u koordinaciji sa Lučkom kapetanijom Šibenik, dok su, na poziciju nesreće slijedom obavijesti ŽC 112 prvi doplovili službenici Pomorske policije Šibenik, koji su se u trenutku dojave nalazili najbliže mjestu nesreće.

U akciju su angažirani i pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Zlarin i Javne vatrogasne postrojbne Šibenik, koji su po dolasku na poziciju odmah započeli sa gašenjem požara, no gliser je u 19.15h u potpunosti izgorio te je i potonuo na poziciji nesreće, srećom, bez žrtava i ozlijeđenih, budući da je u trenutku izbijanja požara na gliseru boravio samo voditelj, ujedno i vlasnik plovila, I.J., državljanin Republike Hrvatske, koji se spasio iskakanjem u more i plivanjem do obližnje obale.

Temeljem podataka prikupljenih tijekom trajanja spasilačke akcije utvrđeno je kako je stradao gliser dužine 9 metara, hrvatske zastave koji je u trenutku potonuća u spremniku sadržavao oko 70 litara pogonskog goriva tipa benzin i koji trenutno nije iscurio u more.

Na mjestu potonuća nije zabilježeno onečišćenje mora i morskog okoliša, a potonula olupina ne predstavlja opasnost za odvijanje pomorskog prometa, dok vlasnik ima poduzeti komercijalno izvlačenje olupine sa morskoga dna i tegalj na sigurno.

Lučka kapetanija Šibenik provodi očevid o uzrocima ove pomorske nesreće,.

20. travanj 2024 12:08