StoryEditorOCM
Crna kronikaOdluka šibenskog suda

Zadarski sudac Željko Rogić oslobođen optužbe za klevetanje kolegice Klišmanić

Piše Ante Talijaš
25. listopada 2018. - 16:03

Nepravomoćnom presudom objavljenom u srijedu na Općinskom sudu u Šibeniku, sutkinja Alenka Skubić odbacila je građansko-pravnu tuđbu koju je zbog klevete protiv suca i bivšeg predsjednika zadarskog Općinskog suda podnijela njegova kolegica sa zadarskog suda sutkinja Ivana Klišmanić. Ovom presudom, kazala je sutkinja Skubić, odbačen je i zahtjev tužiteljice Klišmanić za novčanom odštetom od deset tisuća kuna.

Inače, na objavi presudi nisu se pojavili ni suđenik Željko Rogić, a ni tužiteljica Ivana Klišmanić i odvjetnički tim koji ju je zastupao u ovoj parnici.

-Tužba je odbačena kao neosnovana, jer ovaj sud tijekom dokaznog postupka nije utvrdio da je suđenik svojim izjavama u medijima povrijedio pravo na osobnost, ugled i čast tužiteljice Ivane Klišmanić. Sud je utvrdio da je suđenik jedan dio svojih izjava objavljenih u novinama demantirao, a za druge dijelove njegovih istupa utvrđeno je da je riječ o blagih i lakšim povredama prava na osobnost tužiteljice – kazala je, među ostalim, u obrazloženju presude sutkinja šibenskog Općinskog suda Alenkla Skubić.

Ona je dodala kako tijekom sudskom postupka tužiteljica Klišmanić nije dokazala da joj je postupcima Željka Rogića nanesena neimovinska šteta.

Za podsjetnik je da je sutkinja Klišmanić podnijela tužbu protiv kolege Rogića, da bi stala, kako je kazala na suđenju, na kraj njegovim medijskim istupima u kojima joj je klevetama povrijedio pravo na osobnost, ugled i čast. Tužila ga da ju je dok je bio predsjednik Općinskog suda u Zadru u medijima prikazao kao lošu osobu koja nije dostojna sudskog posla, da ju je lažno optužio da je opstruirala rad suda dok je Rogić bio predsjednik, te da ju neistinama javno prozvao zbog nepotizma.

Objavi presude nazočili su aktivisti Udruge 'Sudstvom ogorčeni građani' iz Splita, Udruge za pomoć i zaštitu žrtava hrvatskog pravosuđa, načelnik općine Primošten Stipe Petrina te Ivan Tomić iz Živog zida.

-Tužba je odbačena kao neosnovana, jer ovaj sud tijekom dokaznog postupka nije utvrdio da je suđenik svojim izjavama u medijima povrijedio pravo na osobnost, ugled i čast tužiteljice Ivane Klišmanić. Sud je utvrdio da je suđenik jedan dio svojih izjava objavljenih u novinama demantirao, a za druge dijelove njegovih istupa utvrđeno je da je riječ o blagim i lakšim povredama prava na osobnost tužiteljice. One nisu bile tolikog intenziteta da bi tužba bila osnovana – kazala je, među ostalim, u obrazloženju presude sutkinja šibenskog Općinskog suda Alenka Skubić.

Ona je dodala kako tijekom sudskom postupka tužiteljica Klišmanić nije dokazala da joj je postupcima Željka Rogića nanesena neimovinska šteta.

Za podsjetnik je da je sutkinja Klišmanić podnijela tužbu protiv kolege Rogića, da bi stala, kako je kazala na suđenju, na kraj njegovim medijskim istupima u kojima joj je klevetama povrijedio pravo na osobnost, ugled i čast. Tužila ga je jer da ju je, dok je bio predsjednik Općinskog suda u Zadru, u medijima prikazao kao lošu osobu koja nije dostojna sudskog posla, da ju je lažno optužio da je opstruirala rad suda dok je Rogić bio predsjednik, te da ju neistinama javno prozvao zbog nepotizma.

Zanimljivo je da je i tijekom ovog sudskog ročišta Željko Rogić ponovio optužbe o nepotizmu na račun svoje kolegice Ivane Klišmanić.

-U svojoj tužbi protiv mene Ivana Klišmanić navodi da su svi iz njezini obitelji na svoje pozicije na sudu izabrani na zakonski način. A ja smatram da nije ni po Ustavu, ni po zakonu, da je Ivana Klišmanić prvostupanjski sudac zadarskog suda, njezin otac drugostupanjski sudac, suprug odvjetnik, njezin brat sudski vještak, a bratova supruga sudska zapisničarka. A što je to nego nepotizam. To je tipična privatizacija jedne sudske institucije. To je samo jedan primjer nepotizma u hrvatskom pravosuđu – kazao je na jednom od ročišta Željko Rogić.

Na drugom ročištu Rogić je kazao da je tužba kolegice Klišmanić i ovo suđenje svjetonazorski sukob jer ga, dodao je, interesna skupina sudaca iz bivšeg sustava želi maknuti sa Općinskog suda u Zadru.

– Iza ove tužbe, kao i iza tužbe još nekih mojih kolega koje su podnijeli protiv mene zbog medijskih istupa, stoji organizirana hajka da me se makne s pozicije suca zadarskog suda, kao što su me prethodno uspjeli izgurati s mjesta predsjednika tog suda. I to nakon što sam broj neriješenih predmeta s 37 tisuća sveo na 11 tisuća. A hajka se vodi jer sam javno progovorio o tome kako se na zadarskom sudu sudske pozicije dijele po obiteljskim, rodbinskim i prijateljskim vezama, odnosno u sklopu jedne interesne skupine koju ja nazivam partijskom grupom –rekao je tada Željko Rogić.

 


 


 

Rogić izgubio spor sa sucem Antunom Klišmanić, Ivaninin ocem!

Za podsjetnik je da je sucu Željku Rogiću Državno sudbeno vijeće ukinulo sudački imunitet nakon što je protiv njega tužbe podnijelo šest kolega sa zadarskog suda, koje je on u svojim medijskim istupima optužio za nepotizam. Prije godinu dana Općinski sud Šibeniku donio je protiv Rogića nepravomoćnu presudu kojom mora platiti novčanu odštetu u iznosu od 15 tisuća kuna (bez kamata) sucu Županijskog suda u Zadru Antunu Klišmaniću, ocu Ivane Klišmanić, a koji je Rogića također tužio zbog klevete o nepotizmu.

22. rujan 2023 11:14