StoryEditorOCM
Crna kronikašto je bio okidač?

Zadarska sutkinja: ‘Koloper je na ročištu prošle srijede bio razuman i nimalo uzrujan. On i ubijena Radojka u sudnici su se dobro slagali‘

Piše Božana Sviličić/Zadarski.hr
1. veljače 2021. - 18:01
Ardena Bajlo: Strašno, ništa nije upućivalo na ovo. Nije bilo tenzija, što se moglo dogoditi ne znamCropix

– Nisam nikad vidjela da bi se netko tako dobro slagao u sudnici kao Koloper i stečajna upraviteljica Danek. Nešto se moralo dogoditi između srijede i subote – rekla je Ardena Bajlo, sutkinja Trgovačkog suda u Zadru koja je od 2018. godine vodila stečaj nad Koloperovom tvrtkom Matkol d.o.o. iz Šibenika.

Osim Koloperovog 15-minutnog kašnjenja na ročište u srijedu, 27. siječnja, na Trgovačkom sudu u Zadru ništa nije upućivalo na najcrnji mogući scenarij koji će se odigrati nekoliko dana kasnije.

– Strašno, ništa nije upućivalo na to. Nije bilo tenzija. što se moglo dogoditi ne znam – kazala je zadarska sutkinja.
Upravo u proizvodnoj hali na Ražinama, o kojoj se taj dan raspravljalo na ročištu, Koloper je ubio stečajnu upraviteljicu Radojku Danek (61), njezinog supruga Marija (62) i Tonija Šparadu (42). Tedija Slamića (47) likvidirao je u Mercedesu kraj njegovog supermarketa. Nakon toga je presudio sam sebi.

Hala nije bila dovoljna...

– Nije došao na ročište uzrujan kako se navodilo, već je kasnio. Uredno se legitimirao na ulazu i na ročištu je bio krajnje razuman. Nije bilo prijepora niti trzavica. Inače je bila riječ o vrlo razumnom čovjeku. Suradnja u sudnici je bila jako dobra, on bi nešto predlagao i to se prihvaćalo ili ne. Zato i mislim da se nešto moralo dogoditi u ta tri dana – opisala je sutkinja Bajlo situaciju u zadarskoj sudnici prije kobnog dana u subotu kada je Koloper počinio četverostruko ubojstvo, a potom i samoubojstvo.

Na tom se ročištu u srijedu u Zadru raspravljalo o nedavnoj prodaji proizvodne hale za koju se smatralo da će biti dovoljna za podmirenje Koloperovih vjerovnika, no novac dobiven prodajom nije bio dovoljan. Stečajna upraviteljica Danek je zbog namirenja vjerovnika predložila nastavljanje unovčenja preostalih šest Koloperovih nekretnina na kojima na jednoj postoji razlučno pravo OTP banke, a na ostalima RH. Također je rekla kako je potrebno donijeti odluku o ponudi za pokretnine koje se nalaze u hali koja je prodana, a koja iznosi 40 tisuća kuna. Naglasila je kako je hala u kojoj su nekretnine u međuvremenu unovčena i da bi bilo potrebno čim prije unovčiti pokretnine. Koloper se nije složio s tim, navodeći kako pokretnine vrijede između pola milijuna i milijun kuna.

– Nije ona dala pokretnine u bescijenjenje, kako se navodi. To potpuno krivo i protuzakonito. Ona je predložila kupca za pokretnine, Koloperu je bilo malo, a konačnu odluku donijela je skupština vjerovnika. Ne može ona sama donijeti odluku bez skupštine vjerovnika jer je bi to bilo protuzakonito. I to je kazneno djelo – rekla je Bajlo.

Otpočetka se protivio

Prema zapisniku s ročišta, punomoćnica banke je nakon Koloperovog protivljenja predložila da se u svrhu procjene nekretnina pribavi nekoliko ponuda i da se prihvati najpovoljnija te da se procjena izvrši i nakon toga krene u unovčenje.

Također je predložila da se prihvati Koloperov prijedlog i da se procjena izvrši samo u odnosu na pokretnine koje služe proizvodnji pekarskih proizvoda. Prijedlog punomoćnice banke dat je na glasovanje, nakon čega sud utvrđuje da je donijeta odluka o unovčenju pokretnina stečajnog dužnika prema prijedlogu punomoćnice stečajne banke.

Koloper se otpočetka protivio stečaju jer je njegova imovina bila daleko veća od dugova.

izvještaju Radojke Danek, ukupna vrijednost Koloperovih zemljišta, građevinskih objekata, postrojenja i opreme procijenjena je na 12,7 milijuna kuna. Zemljište je procijenjeno na 611 tisuća kuna, građevinski objekti na 11,5, a postrojenje i oprema na 1,9 milijuna kuna.

Navela je kako ga je do blokade žiro računa dovela pogrešna procjena investicijskog poslovanja odnosno nepodmirivanje obaveza prema banci.

Svi njegovi dugovi

Ukupni dug prema dobavljačima iznosi 1,2 milijuna kuna, kratkoročne obaveze 6,2 milijuna, 2,6 kuna duga Koloper je imao prema kreditnim institucijama, a nešto više od 280 tisuća kuna duguje Ministarstvu financija. Za ostale obaveze i javna davanja dugovao je nešto više od 32 tisuće kuna.

Hala od tri tisuće četvornih metara, za koju je Koloper navodio da vrijedi oko dva milijuna eura, prodana je prije nešto više od mjesec dana na elektronskoj dražbi za četvrtinu cijene, odnosno 1,5 milijuna kuna, zagrebačkoj tvrtki Boxkor. Hala je potom prodana "Sabiraču", odnosno ubijenom Toniju Šparadi, koji je sada upisan kao njezin vlasnik.

20. travanj 2024 03:38