StoryEditorOCM
Crna kronikaČak 38 prometnih u tjedan dana

Vozio pijan i bez položenog vozačkog ispita. Udario u parkirani auto i pobjegao: policija ga je brzo pronašla - imao je 2, 48 g/kg alkohola u krvi

Piše Šibenski.hr
7. kolovoza 2023. - 10:18

 

Prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu u proteklom tjednu, odnosno u vremenu od 31. srpnja do 6. kolovoza 2023.g., na području Policijske uprave šibensko-kninske dogodilo se 38 prometnih nesreća od kojih 12 s pet s teže i devet s lakše ozlijeđenim osobama i 26 s materijalnom štetom.

 

Šibenska policija izdvojila je i dva događaja gdje su vozači privedeni na Prekršajni odjel Općinskog suda u Šibeniku:

-  5. kolovoza  oko 19,45 sati u Kninu 26-godišnjak, upravljajući osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, izazvao prometnu nesreću udarivši u parkirano osobno vozilo nakon čega se udaljio s mjesta događaja. Ubrzo je zaustavljen, izmjerena mu je koncentracija od 2,48 g/kg alkohola u organizmu, a upravljao je automobilom prije stjecanja prava na upravljanje. Vozaču je Rješenjem suda određena novčana kazna od 3.000 eura i dvije godine zabrane upravljanja motornim vozilima nakon što položi vozački ispit.

- 4. kolovoza policijski službenici su oko 23,10 sati u Vodicama zaustavili osobni automobil srpskih registarskih oznaka kojim je upravljao 41- godišnji srpski državljanin kojem je izmjerena koncentracija od 1,58 g/kg alkohola u organizmu. Vozaču je Rješenjem suda određena novčana kazna od 1.000 eura i dva mjeseca zabrane upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije,

 

Od ukupnog broja prometnih nesreća njih 32 se dogodilo na području Šibenika i Vodica od kojih 11 sa 4 teže i 9 lakše ozlijeđenih osoba i 21 s materijalnom štetom. Na području Drniša dogodile su se 3 prometne nesreće s materijalnom štetom dok su se na području Knina dogodile 3 prometne nesreće u kojima je 1 osoba teže ozlijeđena, izvijestili su iz PU šibensko-kninske.

 

Analizom uzroka ovih prometnih nesreća utvrdili smo da su dominantni uzroci nepropisna i neprilagođena brzina kretanja – 6, oduzimanje prednosti prolaza – 10, vožnja na nepropisnoj udaljenosti – 3, nepropisna vožnja unatrag – 6 i dr.

 

U proteklom tjednu utvrđeno je i sankcionirano ukupno 558 prekršaja, od kojih je za istaknuti nepropisnu brzinu (279), nekorištenje sigurnosnog pojasa (69), nepropisno uključivanje/isključivanje iz prometa (10), upravljanje pod utjecajem alkohola (21) i dr., a ujedno su iz prometa isključena 24 vozača i 12 vozila.

 

Napominjemo da je u prvih šest mjeseci 2023.g. povećan broj kako prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama za 29,3% tako i broj prekršaja u prometu za 44,2% u odnosu na isto razdoblje prošle godine i to povećanje prekršaja brze vožnje za 105,5% (5575 u odnosu na 2713) kao i nekorištenje sigurnosnog pojasa za 21% (1715 u odnosu na 1417).

 

Obzirom na povećan broj prometnih prekršaja, prvenstveno brze vožnje i nekorištenja sigurnosnog pojasa, ali i pojačane gustoće prometa na cestama, policija će u narednom razdoblju dodatno pojačati postupanje po prometnoj problematici, fokusirati će se na nekorištenje sigurnosnog pojasa, te će kako najavljenim tako i izvanrednim akcijama u prometu djelovati preventivno i represivno budući da velik broj recidivista, bez obzira na prethodna zaustavljanja, privođenja i kazne, nastavljaju upravljati vozilima svih vrsta i svjesno krše propise te su opasnost na cestama.

05. svibanj 2024 09:52