StoryEditorOCM
Crna kronikaLOPOVSKI PLINSKI BIZNIS

Velika pljačka Ine još i veća! Zasad otkriveno da je ukradeno milijardu kuna; Šibenčanin Damir Škugor danas na ispitivanju

Piše Šibenski.hr
28. kolovoza 2022. - 12:05

Uhićeni direktor trgovine prirodnog plina u Ini Damir Škugor danas bi trebao biti ispitan u Uskoku nakon čega će tužiteljstvo objaviti hoće li za njega i četvero uhićenih zbog malverzacija u trgovini plinom zatražiti istražni zatvor o čemu će odlučiti sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda - javlja HRT.

U akciji koju su u subotnjim jutarnjim satima pokrenuli Uskok i policija na meti istražitelja uz Škugora su se našli predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Josip Šurjak, njegov poslovni partner Goran Husić s kojim je suvlasnik tvrtke OMS Upravljanje, Škugorov otac Dane te predsjednica uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić.

Sve osim Damira Škugora već su ispitali Uskokovi istražitelji, a kod njega jučer nisu obavljene sve pretrage pa su nastavljene danas. Nakon što i njega ispitaju u sjedištu Uskoka tužitelji će objaviti što točno stavljaju na teret osumnjičenima, a očekuje se da će tražiti i određivanje jednomjesečnog istražnog zatvora.

Vijesti HRT-a objavile su da još uvijek traje pretres kod Damira Škugora, a nakon što te radnje budu dovršene, on će biti doveden u USKOK na ispitivanje. Jučer je ispitano još četvero osumnjičenika koji su potom vraćeni pritvorskom nadzorniku na Oranice. Očekuje se da će USKOK tražiti jednomjesečni istražni zatvor.

Jučer je objavljeno da je Ured za sprječavanje pranja novca blokirao određene iznose na bankovnim računima i udjele u investicijskim fondovima veće od 800 milijuna kuna. Danas se doznaje kako je ta šteta zapravo dosegnula - milijardu kuna.

Ministar gospodarstva Davor Filipović, koji je bio član nadzornog odbora INA-e sazvao je hitan sastanak s upravom Ine koji je odredio za ponedjeljak.

Osumnjičeni su, navodno, iskoristili stalni rast cijena plina na svjetskom tržištu. Tvrtka OMS Upravljanje navodno je kupovala plin po netržišno niskoj cijeni od Ine preko tvrtke Plinara istočne Slavonije, a onda ga u inozemstvu prodavala po višestruko većoj cijeni. Zarađeni novac navodno su trošili na nekretnine, a najveći dio novca, kako se doznaje, završio je na računu oca Damira Škugora koji kao umirovljenik živi u Šibeniku - podsjeća HRT.

26. studeni 2022 17:09