StoryEditorOCM
Crna kronikapoznata lica

Uz Maju Šupe uhićeni su i kontroverzni zagrebački poduzetnik te šibenski odvjetnik koji je izašao iz redova HDZ-a

Piše Vladimir Urukalo/SD
7. rujna 2022. - 09:16

Nakon što je Državno sudbeno vijeće u utorak iza 14 sati skinulo sudački imunitet šibenskoj sutkinji Maji Šupe, djelatnici PNUSKOK-a krenuli su u već pripremljenu akciju njezina uhićenja zbog sumnje da je primila 15 tisuća eura mita kako bi donijela oslobađajuću presudu u slučaju kontroverznog zagrebačkog poduzetnika Blaža Petrovića.

Osim uhićenja zamjenice predsjednika Kaznenog odjela Općinskog suda u Šibeniku (kako joj je navedena funkcija na službenim internetskim stranicama suda – op.a.) koja je najpoznatija široj javnosti po donošenju oslobađajuće presude u slučaju Tomislava Horvatinčića zbog izazivanja pomorske nesreće u kojoj je smrtno stradalo dvoje Talijana, a kada je prihvatila njegovu obranu da se ničeg ne sjeća zbog sinkope, policijski su istražitelji po nalogu USKOK-a uhitili i Petrovića te još jednu poznatu šibensku facu – bivšeg vijećnika HDZ-a i odvjetnika Branimira Zmijanovića.

Maja Šupe - poznata po oslobađanju Horvatinčića

Maja Šupe, aktualna zamjenica predsjednika Kaznenog odjela Općinskog suda u Šibeniku je, po javno objavljenim podacima, diplomirala na Pravnom fakultetu u Splitu 22. prosinca 1992. godine, a pravosudni ispit je položila 1. srpnja 1995. godine. Dvije godine poslije, 25. veljače 1997. godine imenovana je na dužnost sutkinje.

Široj je javnosti postala poznata nakon suđenja Tomislavu Horvatinčiću, kojem je sudila za pomorsku nesreću u kojoj su 2011. godine kod otočića Maslovnik poginuli Francesco i Marinella Salpietro iz Padove. Na njih je tada svojim gliserom naletio Horvatinčić s kojim je u trenutku nesreće bila njegova partnerica Anica Đerđe. Od siline udarca jedrilica se raspolovila, a talijanski supružnici na mjestu su ostali mrtvi. Na prvom suđenju Šupe je Horvatinčića u studenome 2015. osudila uvjetno na godinu i osam mjeseci zatvora, a smrt dvoje Talijana okvalificirana je kao njegov nehat. Na drugom suđenju, nakon što je prva presuda pala, sutkinja Šupe donijela je već "slavnu" oslobađajuću presudu kojom je Horvatinčić oslobođen krivnje zbog sinkope - iznenadnog kratkotrajnog gubitka svijesti. Ta je odluka ražestila javnost i mnogi su tada govorili kako je sutkinja potkupljena.

Moje suđenje nije cirkus, nestručnost ni korumpiranost. Ja nisam, dragi novinari, bijesna sutkinja, kao što ste zadnji put naveli. Ja sam profesionalac, ja sam sudac hrvatske države - poručivala je tada tužiteljici, novinarima i sinu poginulih Talijana tijekom suđenja. No, i ta je presuda pala, a Horvatinčić je poslije pravomoćno osuđen na četiri godine i 10 mjeseci zatvora.

Blaž Petrović - često lice na stranicama crnih kronika

U mnogim objavljenim tekstovima u kojima se spominjalo njegovo ime označavan kao kontroverzan, zagrebački je poduzetnik čije se ime nerijetko spominjalo na stranicama crnih kronika. Protiv njega se vodilo više postupaka zbog navodnih iznuda, prijevara, prijetnji, nevođenja poslovnih knjiga i raznih oblika gospodarskog kriminala, no ni u jednom predmetu nije pravomoćno osuđen. Prije šest godina bio je uhićen i neko je vrijeme proveo u istražnom zatvoru zbog sumnji da nije platio 15-ak milijuna kuna poreza na dobit koji su zaradile njegove tvrtke. Mediji su 2009. godine pisali da je Blaž Petrović nadmudrio i najveće hrvatske banke jer su njegove tvrtke "Retag" i "AGM" uspjele naplatiti ogromna potraživanja.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, "Retag" je dobio spor protiv Zagrebačke banke vrijedan 162 milijuna kuna, a Privredna banka Zagreb pristala je na nagodbu s "AGM-om", i prema nekim informacijama isplatila 15 milijuna eura u gotovini i nekretninama iz portfelja banke. Nedugo prije toga direktor PBZ-a Božo Prka bio je pretučen ispred zgrade u kojoj stanuje.

Petrović je prije nekoliko godina na ODO-u Split bio optužen za prijetnju, skidanje i povredu službenog pečata te protupravnu gradnju. Taj je postupak još uvijek, kako doznajemo, u tijeku. Naknadno je optužen i za prijetnju jednom djelatniku komunalnog poduzeća u Makarskoj, gdje je na jednoj od najelitnijih lokacija izgradio kompleks vila.

Branimir Zmijanović - zbog supruge napustio HDZ

Branimir Zmijanović, šibenski odvjetnik, nije bio posebno poznat široj javnosti sve do prije koju godinu, kada je istupio iz šibenskog HDZ-a čiji je bio gradski vijećnik. Tada se odlučio na taj korak jer je njegova supruga Ljiljana, nekadašnja pripadnica elitnih postrojbi HV-a i doktorica znanosti, pokrenula "medijski rat" tvrdeći da je nezakonito to što nije izabrana na čelno mjesto NP "Krka", a u kojoj joj je borbi on bio pravna podrška.

U lokalnim se medijima pisalo i o tome da je kao član HDZ-a u lipnju 2019. godine nije poslušao upute svoje stranke prigodom glasovanja o tome da se ugasi festival klasične glazbe "Musica Apassionata".

13. srpanj 2024 11:19