StoryEditorOCM
Crna kronikaAkcija u Zagrebu

Uhićeno devetero Bad Blue Boysa, počinje borba protiv izručenja: ‘Nemaju dokaza, priveli su ga zbog jedne stvari‘

Piše Dušan Miljuš/JL
23. rujna 2023. - 14:31

Od deset "Bad Blue Boysa" čije uhićenje Europskim uhidbenim nalogom traži grčko pravosuđe, hrvatska policija uhitila je njih devet, dok se za jednom osobom sa popisa u subotu popodne još tragalo.

Petero njih uhićeno je tijekom petka i prvo dovedeno u sjedište krim policije PU Zagrebačke u Heinzelovu ulicu, a nakon toga su odvezeni pritvorskom nadzorniku na Oranice. Policija prema njima nije imala nikakvo krim istraživanje već je samo postupala po Europskom uhidbenom nalogu i obavljala formalnosti koje su tražile grčke vlasti.

Kako smo neslužbeno doznali u Europskom uhidbenom nalogu, grčke vlasti traže da im se hrvatski državljani predaju radi osiguranja procesuiranja kaznenog djela udruživanja u zločinačku organizaciju radi počinjenja kaznenih djela. Desetorica "boysa" targetirana su tako da su njihova imena nađena na popisu putnika koji su putovali u Grčku i koji su registrirani prilikom prelaska više graničnih prijelaza.

Međutim, nisu navedeni nikakvi konkretni dokazi koji bi ukazivali da su oni sudjelovali u neredima i tučnjavi koja je izbila 7. kolovoza, večer uoči 2. pretkola Lige prvaka koja se trebala odigrati večer kasnije između AEK-a i Dinama. Sve to, podsjećamo događalo se u zoni oko OPAP Arene u atenskoj četvrti Nova Filadelfija, a u neredima u kojima je sudjelovalo više stotina navijača jednog i drugog kluba, kao i navijači Panathinaikosa smrtno je ranjen 29-godišnji navijač AEK-a Mikalis Katsouris (29), koji je iskrvario od rane koja mu je zadana nožem.

 

- Postupanje po Europskom uhidbenom nalogu (EUN) nije samo puka formalnost, kako se to prikazuje jer od 2016. godine Hrvatska je odbila više od 300 EUN-a a najčešće iz razloga što nije bilo zajamčeno da će se u zemlji u kojoj će se voditi postupak poštivati ljudska prava osobe čije se izručenje traži. Protivit ću se izručenju svoga branjenika Grčkoj jer prema onome što mi je dosad poznato jedino na temelju čega se traži njegovo izručenje radi vođenja postupka je to što je njegovo ime nađeno na popisu osoba u vozilu rent-a-cara. Bez ikakvog drugog dokaza da je sudjelovao u počinjenju kaznenog djela - rekao nam je odvjetnik Hrvoje Lukavec, koji je angažiran od strane B. S., a još nekoliko kolega koji zastupaju udrugu "Bad blue Boysa" angažirano je za obranu uhićenih čije izručenje traži Grčka.

- Mog branjenika ispitat će prvo u tužiteljstvu u Velikoj Gorici, a zatim će biti prepraćen sucu istrage tamošnjeg suda. Prema Zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije sud može odbiti zahtjev, može odgoditi predaju našeg državljanina, tražiti dodatna jamstva od zemlje koja traži njegovo izručenje, a može uvjetovati i postupanje pod EUN da će osoba ako bude osuđena biti vraćena u matičnu državu na izdržavanje kazne - kaže odvjetnik Lukavec.

Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova prošle subote izjavio je:

- Što se tiče istrage, mislim da je ona pri završetku. Očekujemo u narednom razdoblju da će to biti riješeno. Neće se odvijati predugo - mjesecima, nego će biti nekoliko tjedana, kao što su rekle i grčke vlasti - rekao je ministar i naglasio da je fokus na tome da se utvrdi identitet počinitelja ubojstva, dodajući da 90 posto uhićenih ima čisti dosje.

- Trebamo biti još malo strpljivi - dodao je Grlić Radman.

01. svibanj 2024 02:58