StoryEditorOCM
Crna kronikaLanac prostitucije

Uhićen svodnik iz Perua koji je podvodio Brazilke i po Šibeniku: usluge su naplaćivali i do 3500 eura!

Piše Katarina Marić Banje/SD
29. listopada 2022. - 12:39
Peruanac je od Brazilki dobivao ili pola, ili 60 posto zarade, ovisno o dogovoru. Osim što bi im pronašao klijente, organizirao bi im smještaj u hotelima i apartmanimaShutterstock

Pritvorskom nadzorniku priveden je 32-godišnjak osumnjičen za organiziranje lanca prostitucije na području Hrvatske i Europske unije. Otkrili su ga inspektori Službe organiziranog kriminaliteta PU splitsko-dalmatinske, koji su tijekom duljeg vremena provodili opsežno kriminalističko istraživanje.

Od 100 do 3500 eura bila je tarifa seksualnih usluga koje je u Splitu pružalo pet Brazilki koje je podvodio 32-godišnji Peruanac na privremenom boravku u Hrvatskoj. Žene u dobi od 20 do 40 godina turistički su dolazile u Split po tjedan-dva, gdje su se susretale s klijentima koje im je nalazio 32-godišnjak. Klijente je nalazio preko internetskih stranica na kojima su se oglašavale usluge, od escorta do seksa, i objavljivale fotografije Brazilki. Osim po Splitu, žene su se susretale s klijentima u Šibeniku, Zadru, Rijeci, Puli i Zagrebu, a uvijek su dio zarade prebacivale na račun svodnika.

Mreža izvan Hrvatske

Peruanac je od njih dobivao ili pola, ili 60 posto zarade, ovisno o dogovoru. Osim što bi im pronašao klijente, organizirao bi im smještaj u hotelima i apartmanima. Uhićen je u Zagrebu, nakon što je služba Organiziranog kriminaliteta iz Splita javila kolegama da na svom području imaju stranog državljanina osumnjičenog za podvođenje. Pretražen mu je stan u kojem je nađena hrpa dokaz, kao i u mobitelu koji mu je oduzet. Prepraćen je u Split, gdje je ispitan o sumnjivom poslu zbog kojeg su ga nadzirali još od ljeta prošle godine, te su utvrdili da se radi o mreži koja se proteže i izvan Hrvatske.

image

Od 100 do 3500 eura bila je tarifa seksualnih usluga koje je pružalo pet Brazilki

Shutterstock

Peruanac, naime, ima još tri suradnika s kojima je razgranao ponudu usluga i u drugim europskim državama, a zbog toga su bile uključene i međunarodne policijske službe. Brazilke su im plaćale kriptovalutama, u bitcoinima, nakon zaprimanja koda neposredno prije uplate ili gotovinom direktno na osobni bankovni račun. U svakom gradu bi boravile kraće vrijeme, nakon čega bi odlazile u drugu destinaciju. Peruanac je prijavljen za kazneno djelo prostitucije koje je, prema prijavi, počinio na štetu pet Brazilki.

Iz PU splitsko-dalmatinske doznajemo kako se akcija provodila u koordinaciji s Ravnateljstvom policije i u suradnji s Policijskom upravom zagrebačkom. Utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je od kolovoza prošle do listopada ove godine 32-godišnji Peruanac ostvario obilježje kaznenog djela prostitucija (čl. 157. st. 1. Kaznenog zakona). Na području njihove države su vrbovali djevojke, kreirali internetski oglas, primali pozive klijenata i organizirali pružanje seksualnih usluga za novac.

Osobni računi

Žrtve su, sukladno prethodno postignutom dogovoru, dio novca uplaćivale preko internetske mreže na račune počinitelja, nakon zaprimanja koda neposredno prije uplate i na osobne bankovne račune počinitelja. U sklopu kriminalističkog istraživanja obavljene su dokazne radnje pretrage mobitela i stana na području Zagreba, kao i više međunarodnih policijskih provjera, s ciljem utvrđivanja drugih žrtava i počinitelja ovog kaznenog djela, te će se kriminalističko istraživanje i dalje nastaviti. Privedeni Peruanac bit će priveden na Državno odvjetništvo, gdje će iznijeti svoju obranu, nakon čega će se odlučiti o istražnom zatvoru.•

02. svibanj 2024 11:27