StoryEditorOCM
Crna kronikaDIVLJAČKI ISPAD

Udruge traže godinu dana zatvora za nogometaša koji je šutnuo kokoš: 'Nije zastao da provjeri kako je, niti pokazao žaljenje'

Piše Tomislav Kukec/JL
6. studenog 2019. - 14:02

Iako se odmah ispričao i vlasnici nadoknadio gubitak, čini se da niželigaški nogometaš Ivan Gazdek, koji je na utakmici nogom šutnuo i ubio kokoš koja je utrčala na teren, neće proći bez ozbiljnijih sankcija.

Udruga Prijatelji životinja podnijela je protiv njega kaznenu prijavu za mučenje i ubijanje životinja, zbog čega mu prijeti kazna zatvora i do godinu dana.

- Udruga Prijatelji životinja zgrožena je nesportskim i nehumanim ponašanjem nogometaša Ivana Gazdeka koji je tijekom utakmice u sklopu 2. županijske lige Sisačko-moslavačke namjerno ubio kokoš! Gazdek se  zatrčao prema kokošima koje su ušle na travnjak, a zatim posljednju kokoš, koja nije stigla pobjeći s terena, udario zamahom noge i dok je s nje letjelo perje, bacio ju najprije jednom u zrak, nakon čega je pala na prostor terena, pa ju je razjareni nogometaš još jednom dignuo i bacio u zrak kako bi pala daleko od ograde. Divljačko ponašanje nogometaša sankcionirao je jedino sudac crvenim kartonom, no razočaravajuće je što su iz njegova kluba izjavili da ga neće kazniti - poručili su iz udruge.

'Šutiranje je bilo namjerno'

Kažu kako je nedužna životinja umrla u mukama, smrskanih kostiju, a snimke objavljene na ruštvenim mrežama i u medijima "nedvojbeno potvrđuju da je šutiranje kokoši bilo namjerno".

- Gazdek nije niti zastao da provjeri kako je kokoš, nije pokazao žaljenje, pa opravdanja i neuvjerljiva objašnjenja koja je dao poslije utakmice očito imaju namjeru izbjegavanja osude javnosti i kaznene odgovornosti - kažu.

Iznose pomalo bizarnu usporedbu.

- Na teren je moglo istrčati i malo dijete. Bi li i tada za njega bilo opravdano zatrčati se i opaliti dijete nogom? Za iživljavanje nad slabijima i za zlostavljačko ponašanje nikada nema opravdanja, a zakon ne radi razliku između kokoši, psa ili bilo koje druge životinje - priopćili su iz udruge.

Objašnjavaju kako kokoši osjećaju strah, bol i ljubav, održavaju socijalne kontakte i međusobno komuniciraju. U prirodnom okruženju, kažu Prijatelji životinja, majka kokoš kvocat će svojim pilićima i prije rođenja, a oni će joj odgovarati kroz ljusku jajeta.

- Osim toga, kokoši su inteligentne životinje s mnogim osobinama primata. Sposobne su riješiti složene probleme, razumjeti uzroke i posljedice, prenijeti znanje, pokazati samokontrolu i brinuti se o budućnosti. Sposobne su prepoznati i pamtiti više od 100 različitih pojedinaca uključujući ljude. Ipak, u Hrvatskoj ih je prošle godine zaklano oko 47 milijuna - dodaju.

Za kraj ističu kako bi ovakvo primitivno ponašanje u drugoj državi bilo javno osuđeno i sankcionirano, a klub bi ga izbacio iz svojih redova, "kao što je to 2013. učinio argentinski klub CS Bella Vista nakon što je njihov igrač zgrabio za vrat i svom snagom bacio na ogradu izgubljenoga psa koji je utrčao na teren tijekom utakmice".

19. travanj 2024 11:07