StoryEditorOCM
Crna kronikaPAMETNO ZA VOLANOM

Udarni vikend na cestama obilježen tragedijama i kolonama: dogodilo se nekoliko težih prometnih nesreća, dvije su osobe poginule

Piše Ivo Bonković/SD
7. kolovoza 2021. - 14:55

Gužve na cestama i prometne nesreće, tako izgleda najudarniji turistički vikend u Hrvatskoj. Na žalost, neke od nesreća odnijele su i ljudske života.

Popis nesreća je zaista dug. U subotu ujutro oko 10.25 dogodila se prometna nesreća na Jadranskoj magistrali na predjelu Solina. Iz PU dubrovačko-neretvanske su objavili kako su se sudarila dva vozila u kojemu je jedna osoba teže ozlijeđena. Na teren su bili upućeni vatrogasci radi intervencije izvlačenja iz vozila.

Zbog prometne nesreće odmah su se stvorile kilometarske kolone kroz Župu dubrovačku, a očevid će očekivano pratiti posebna regulacija prometa naizmjeničnim puštanjem vozila.

U nesreći koja se također u subotu dogodila na jugu Dalmacije, na Jadranskoj magistrali kod Velikih žala, poginula je jedna osoba, a čak četiri osobe su prebačene u dubrovačku Opću bolnicu.

image
Tragedija na cesti kod Trstenog
Dv

U toj su se nesreći sudarila tri vozila, i to kamion i dva automobila. U nesreći su sudjelovala vozila švicarskih, albanskih i splitskih registarskih oznaka.

Na magistrali kod Pakoštana u petak se dogodila prometna nesreća u kojoj su teško stradala dvojica biciklista, 44-godišnjak i njegov 15-godišnji sin.

Vozačica osobnog automobila, 22-godišnjakinja, vozeći iz pravca Pakoštana prema mjestu Vrana, u neposrednoj blizini autokampa izgubila je nadzor nad vozilom.

Vozeći neprilagođenom brzinom, ušla je u oštri zavoj, automobilom se 'zanijela' na suprotni kolnički trak i udarila u dvojicu biciklista, najprije je 'pokosila' oca, potom i njegova 15-godišnjeg sina koji je bicikl vozio iza oca.

Vozačica ni tada nije uspjela uspostaviti nadzor nad automobilom, već je sletjela izvan kolnika.

Prilikom alkotestiranja kod 22-godišnjakinje nije utvrđena prisutnost alkohola u krvi, a policija je protiv nje podnijela kaznenu prijavu.

Dvojica biciklista su sa teškim tjelesnim ozljedama prebačena u zadarsku Opću bolnicu. Ozljede su teške, no obojica su izvan životne opasnosti.

Neobična nesreća se dogodila u petak navečer, oko 19 sati, ali na predjelu planine Dinare. Prevrnuo se quad, a u nesreći je teže ozlijede zadobilo dijete, nizozemski državljanin, te je zadržano u KBC Split. Na sreću, nije u životnoj opasnosti.

Kako saznajemo od Antonele Lolić iz PU splitsko-dalmatinske, dobili su dojavu kako je u bolnicu zaprimljeno dijete koje ima ozljede od posljedica prometne nesreće.

Utvrdili su kako je došlo do prevrtanja quada na bok, kojim je upravljao Nizozemac dok je dijete bilo suvozač, te su o nesreći obavijestili Općinsko državno odvjetništvo u Splitu.

image
Nikola Vilić/Cropix

Od liječnika su saznali da su djetetu utvrđene teške tjelesne ozljede, ali mu je opće stanje dobro. Uzrok prevrtanja bit će poznat nakon što se obave sve očevidne radnje.

Nesreće i neviđena navala turista na Dalmaciju (u splitskoj trajektnoj luci smo saznali da je promet u subotu ujutro za 10 posto veći od onog u 2019. godini) događaji su zastoji na cestama.

Iz Hrvatskog autokluba navode kako je oko 11 sati pojačan promet između naplate Lučko i čvora Bosiljevo II u smjeru mora; kolona vozila na čvoru 5 - Bosiljevo1 prije naplatne postaje pri ulasku na autocestu duga je oko 500 m; bilježi se i kolona vozila u pokretu uz povremene zastoje na autocesti A1 između tunela Bristovac i čvora Maslenica u smjeru Dubrovnika.

Kolona je vozila u pokretu uz povremene zastoje i na autocesti A1 između čvora Zadar II i tunela Bristovac, ali u u smjeru Zagreba.

Zbog prometne nesreće na 360. kilometru između čvora Vučevica i čvora Prgomet u smjeru Zagreba vozi se uz ograničenje brzine 40 km/h.

Prometna je nesreća i u tunelu Plasina u smjeru Dubrovnika, a promet se vodi jednom prometnom trakom. Vozi se uz ograničenje brzine 40 km/h.

Najveća je kolona (oko 4 kilometra) na autocesta A2 Zagreb-Macelj kod naplatnih postaja Trakošćan u smjeru Republike Slovenije, zbog pojačanog prometa na graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija stvorila se kolona duga oko 3 km koja se dijelom proteže i na Istarski ipsilon.

image
Božidar Vukičević/Cropix
19. travanj 2024 18:57