StoryEditorOCM
Crna kronikasuicid u lepoglavi

U zatvoru se ubio Harald Kopitz! Lani je u Zagrebu usmrtio svoje troje djece

Piše Dušan Miljuš Hajdi Karakaš Jakubin/JL
25. listopada 2022. - 19:44

Austrijski državljanin Harald Kopitz, čovjek koji je u rujnu u Zagrebu ubio svoje troje djece, četverogodišnjeg dječaka i sedmogodišnje blizance, oko 17 sati u kaznionici u Lepoglavi počinio je samoubojstvo, doznaje Jutarnji list. Odmah je pozvana Hitna pomoć, međutim Kopitz je preminuo u vozilu Hitne pomoći.

Vijest o suicidu službeno nam je potvrđena u Ministarstvu pravosuđa koje utvrđuje sve okolnosti samoubojstva i tijekom večeri očekuje se i službeno priopćenje Ministarstva.

Podsjetimo, Harald Kopitz u lipnju je nepravomoćno osuđen na 50 godina zatvora. U suđenju iza zatvorenih vrata, koje je isti dan počelo i završilo, Kopitz je priznao krivnju za trostruko teško ubojstvo.

image

Harald Kopitz

 

Goran Mehkek/Cropix

Za smrt svakog djeteta pojedinačno dobio je po 27 godina što je objedinjeno u maksimalnu moguću kaznu od 50 godina.

Peteročlano sudsko vijeće za mladež na čelu sa sutkinjom Ivom Gradiški Lovreček presudu je donijelo u istom danu, nakon dvoipolsatnog održanog ročišta te još isto toliko vijećanja.

Ubojici djece 50 godina zatvora; Hladno odmjerio novinare, policija u stanu našla skupocjeni šampanjac s porukom

- Iskoristili ste povjerenje vlastite djece. Iako svjesni da su zbog svoje niske kronološke dobi bespomoćna i potpuno ovisna o vašoj brizi i skrbi o njihovim potrebama, dali ste im na konzumaciju prethodno pripremljeni napitak od kakaa u koji ste smrvili najmanje 30 tableta Diazepama. Djeca su taj napitak, vjerujući vam kao ocu, popila, nesvjesna ugroze zdravlja i života te su uslijed toga preminula od akutnog trovanja. Počinili ste to na podmukao način. Bili ste jedini garant njihovih života u tom trenutku, djeca su vam beskrajno vjerovala, a vi ste tri male osobe lišili života na početku njihova odrastanja uskrativši im budućnost - rekla je u obrazloženju presude sutkinja naglasivši i da je majci ubijene djece oduzeo najveću vrijednost čije posljedice osjeća i cijela zajednica.

-To što ste ostali bez novca nije mogao biti razlog da oduzmete tri mlada života. Oproštajna poruka koju ste ostavili na stolu uz iznimno skupu bocu šampanjca dokazuje da su vam materijalne vrijednosti bile važnije od života djece. Meni kao majci, sucu i čovjeku je potpuno neshvatljiv vaš čin da ste vašu djecu lišili života u trenutku kada se vama više nije živjelo jer ste ostali bez materijalnih dobara na koja se tijekom života navikli. za vaše postupke ne postoji ekvivalentna kazna - zaključila je sutkinja čije je riječi Kopitz bez emocija saslušao.

Kopitzov odvjetnik Marko Ivica nakon objave presude poručio je da će se na nju žaliti:

- Žalit ću se kao branitelj na presudu. Ovo je mučan predmet i težak u svakom pogledu koji je epilog dobio u presudi kakvu smo i očekivali. On ostaje u istražnom zatvoru do pravomoćnosti presude. Presudu smo očekivali odmah danas s obzirom na njegovo ranije priznanje i njegovo držanje u cijelom sudskom postupku. Presuda je očekivana, on je i dalje u zatvorskoj bolnici, a što se tiče izručenja Austriji može tražiti da tamo služi kaznu po pravomoćnosti presude, ali nije izrazio želju za time pa će najvjerojatnije ovdje nastaviti služiti kaznu.

Velika tuga u Neumu: ‘Molim za njihovu majku, da joj Bog dadne snage da izdrži ovu bol‘, ‘Vidjela sam ljetos djecu. Krasna, lijepo odgojena, baki i djedu velika radost‘

Detalji zločina

Inače suđenje je na prijedlog tužiteljstva s kojim su se složile sve stranke u postupku, bilo zatvoreno za javnost radi zaštite interesa maloljetnih žrtava te njihove majke.

Podsjetimo, riječ je o užasu od 24. na 25. rujna 2021. godine kada su četverogodišnji dječak i sedmogodišnji blizanci provodili uobičajenu večer s ocem dok je njihova majka, bivša Kopitzova partnerica, bila na službenom putu te je ocu svoje djece s punim povjerenjem ostavila mališane.

Kopitz im je priredio večeru. Svakom je pomogao potom da se otušira nakon čega im je dao da gledaju crtiće. Tad je već imao skovan bolestan plan čije će posljedice zgroziti cijelu zemlju, a njega pretvoriti u oca monstruma.

Oko 22 sata otopio je 30 tableta Diazepama u netom pripremljeni topli kakao nakon čega je takav smrtonosni napitak ulio u dječje flašice na kojima su bila slova njihovih imena. S punim povjerenjem dva sinčića i kćerkica su taj kakao nakrcan lijekom popila, a Kopitz je itekako bio svjestan da će takav koktel za mališane biti poguban.

Djeca su preminula od akutnog trovanja u dječjoj sobi, a neki od njih su usnuli čvrsto držeći u rukama plišane igračke s kojima su, najvjerojatnije, i inače odlazili na počinak. Njihova tijela zatim je pokrio poplunom preko glave, nakon čega je Kopitz odlučio presuditi i sebi nagutavši se tableta za snižavanje tlaka.

No prije tog finalnog čina u kojem nije uspio, 11 minuta poslije ponoći 25. rujna 2021. Kopitz je na Facebooku objavio najavu zločina ukazujući na samoubojstvo jer je ostao bez djevojke i novca, ali i jer mu ni njegova braća masoni nisu pomogli iako im se obraćao za pomoć.

Tu dramatičnu objavu su vidjeli njegovi prijatelji, pa su se zbog toga 50-ak minuta kasnije užarili telefoni policije čiji su se djelatnici zaputili do Mlinova, niti ne pomišljajući da ih čekaju jezivi prizori i neopisiva količina tuge. U stanu tijekom očevida kriminalisti su uočili i punu bocu skupocjenog šampanjca Dom Pérignon na kojoj je bio stavljen papirić sa porukom "For your new life".

Dopisivanje u zatvoru

Od toga dana Kopitz se nalazio u Bolnici za osobe lišene slobode gdje je nad njim provedeno i vještačenje koje je pokazalo da je u vrijeme (ne)djela bio ubrojiv, a sedam mjeseci od jezivog čina, optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu potvrdilo je optužnicu koja ga tereti za tri teška ubojstva zbog kojih mu prijeti 50 godina zatvora.

Na sudsko ročište na kojem se odlučivalo o osnovanosti podignute optužnice Koptiza su pravosudni policajci i tada, kao i danas, doveli vezanih ruku i nogu. Dok je odjeven u crnu trenirku prolazio kroz sudske hodnike prepune ljudi, na njegovu ispijenome licu se iščitavala nelagoda, zbunjenost, ali i hladnoća. Svjestan je svega i onoga što ga čeka. S njim u sudnici osim odvjetnika po službenoj dužnosti bila je i prevoditeljica za njemački jezik.

Kako smo ranije pisali, tijekom istrage Kopitz, naviknut na visoki životni standard, iznio je detaljnu obranu u kojoj je objasnio svoje motive što ga je rukovodilo tim strašnim činom i što ga je, kako je kazao, pogonilo da u ubojstvu djece i samoubojstvu vidi jedini izlaz iz situacije.

"Ostao sam bez posla, prijetili su mi da će me izbaciti iz stana kojeg sam bio iznajmio. Zakuhalo mi je u glavi. Pukao sam. I u ubojstvu djece i samoubojstvu vidio sam jedini izlaz iz situacije u kojoj sam se našao", pokušao je objasniti motiv zbog kojeg je ubio djecu.

Inače, pritvorske dane, Kopitzu su kratila između ostaloga i pisma koja mu pišu njemu nepoznate osobe, a kojima on, navodno, uredno odgovarao u pisanom obliku.

Radilo se o pismima podrške u smislu da izdrži i da bude jak pa mu je jedna gospođa tako nepoznate dobi uz mnogobrojne riječi razumijevanja za njegovu situaciju i stanje duha u kojem se nalazi, u kuverti s pismom poslala i 150 kuna za cigarete.

Naznačila je i da bi mu poslala i više novca, ali da nije u mogućnosti. Kopitz joj je na pismo odgovorio te predložio da mu pošalje svoju fotografiju ostavivši otvorenu opciju da mu postane djevojka.

28. svibanj 2023 19:17