StoryEditor
Crna kronikaPodignut helikopter

U tijeku velika potjera za švercerom koji je migrante ostavio u tonućem kombiju: steže se obruč, traže ga po minskim poljima, policija koristi dronove - "U toj šumi nema šanse, bolje da se preda"

Piše PSD
27. kolovoza 2019. - 00:08

Svi rodovi hrvatske policije, od temeljne do interventne, pa čak i specijalci s dronovima i termovizijskim kamerama, još uvijek tragaju za muškarcem koji je pobjegao u minski sumnjivo područje nakon što je u nedjelju oko 3 sata s kombijem u kojem je krijumčario 11 migranata sletio u rijeku Kupu, piše Dnevnik.hr.

Područje koje je potpuno blokirano u nedjelju i ponedjeljak pretraživao je i policijski helikopter.
"Ključno u cijelom događaju je to što se sve dogodilo u minski sumnjivom području. Cijeli taj dio je okružen minama i osoba je pobjegla u minsko polje i samim tim onemogućila policiji praćenje", rekao je Alenko Vrđuka, voditelj službe za granicu PU sisačko-moslavačke.

Nikša Bogdanović, načelnik Hrvatskog centra za razminiranje, kaže da je na tom području, prema njihovim informacijama, dvjestotinjak protupješačkih mina. "Ova je šuma izuzetno opasna, jer je to područje koje je za vrijeme Domovinskog rata bilo minirano, odnosno minirano od strane neprijateljskih, srpskih paravojnih snaga. Minirano je s odskočnim protupješačkim minama i onima koje su ukopane u zemlju", rekao je Bogdanović za Dnevnik.hr i dodao da je 550 tisuća kvadratnih metara šume pod minama. "Teret je brdovit, izuzetno je težak. Opasnost je velika."

Bogdanović smatra da muškarac ima vrlo male šanse za bijeg kroz takvu šumu. "Nastavno na radnje koje provodi policija u cijelom ovom dijelu i kako osigurava, odnosno prati cijelu situaciju, svu komunikaciju. Procjenjujem da su mu šanse slabe. Savjetujem mu da se preda."

Kako policija ne može biti sigurna nalazi li se spomenuti muškarac još uvijek na području nedaleko od Slatine Pokupske ili je pobjegao, ona postupa kao da je još uvijek tamo, a nemaju niti informaciju ima li on oružje. Vrđuka drži da osobe koje žive u blizini unatoč tome nemaju razloga za brigu. "Nema razloga za brigu. Osoba je sve svoje stvari ostavila na mjestu bijega, on je isto tako bježao, mi oružje nismo pronašli, vjerujemo da ga ni nema."

Policija za sada ne zna je li riječ o profesionalcu.
Podsjećamo, u mjestu Slatina Pokupska kod Gline, policijski službenici su oko 3 sata iza ponoći pokušali zaustaviti kombi vozilo njemačkih nacionalnih oznaka koje se na svjetlosne znakove nije zaustavilo, već je vozač ubrzao brzinu kretanja uslijed čega je sletio u rijeku Kupu. Vozač je prilikom slijetanja iskočio iz kombija i pobjegao prema minski sumnjivom području, ostavljajući kombi da tone. Policijski su službenici iz kombija iz rijeke spasili 11 migranata, međutim, jedna ženska osoba je kasnije tijekom pružanja liječničke pomoći na mjestu događaja preminula.
Svi migranti koje su službenici hrvatske policije spasili iz tonućeg kombija zatražili su azil u Hrvatskoj, piše Dnevnik.hr.

Izdvojeno

12. kolovoz 2020 01:11