StoryEditorOCM
Crna kronikaNESLUŽBENO SAZNAJEMO

U splitskom USKOK-u svađa oko Pripuza, neki su htjeli da ostane još iza rešetaka: nečuveno je da izađe već nakon 6 dana!

Piše PSD.
30. studenog 2023. - 16:20

Nad Zoranom Pripuzom (63) je ukinut istražni zatvor na zahtjev USKOK-a, na temelju kojeg je sudac istrage Županijskog suda u Splitu donio rješenje. Navodno je osumnjičeni Pripuz trebao izaći na slobodu dan ranije jer su već tada bili saslušani svi svjedoci koji se donose na njega, ali ta odluka nije glatko prošla, kaže naš izvor.

U splitskom regionalnom uredu USKOK-a za predmet je zadužena zamjenica ravnatelja Natalija Petković, koja slovi kao profesionalna i neustrašiva.

Ona se nije protivila izlasku Zorana Pripuza iz istražnog zatvora, ali je bilo određenih prijepora oko njene odluke, kaže nam neslužbeni izvor. 

No, unatoč nevoljkosti određenih struktura da mu se  omogući obrana sa slobode, neoboriva je činjenica da su uzeti iskazi svjedoka te je time prestala mogućnost da on na njih utječe. U svakom slučaju, o internim neslaganjima USKOK se ne izjašnjava u javnosti.

Sretna okolnost po osumnjičenog Pripuza bila je što su se u rekordnom roku, kraćem od tjedan dana, odazvali baš svi svjedoci iz druge županije. S druge strane, pojedinci kažu kako nekom drugom ne bi ni bio određen istražni zatvor za kaznena djela počinjena prije više od godinu dana.

image

Natalija Petković

Paun Paunovic/Cropix

Prema njima, prava osnova za istražni zatvor su kontroverze koje prate lik i djelo 63-godišnjeg poduzetnika rodom iz Ričica kod Imotskog, s prebivalištem u Zagrebu. Kako bilo da bilo, u prošli petak je ušao u istražni zatvor na splitskim Bilicama, da bi ovaj četvrtak izašao.

Bez obzira na prigovore, činjenica je da zakon obvezuje zastupnika optužbe, u ovom slučaju USKOK, da u što kraćem roku sasluša sve svjedoke, pogotovo kada je u igri istražni zatvor. Za saslušanje obično treba od 15 do mjesec dana, ali sve ovisi o broju osumnjičenih, zatim broju svjedoka, koliko daleko žive i kako brzo se mogu organizirati da se odazovu pravosudnim tijelima.

U aferi “ilegalni kampovi”, osim Zorana pripuza su osumnjičeni Neda Livljanić (61), umirovljena voditeljica Odjela za turizam pri Službi za gospodarstvo i imovinsko-pravne odnose Ureda državne uprave u Šibensko-kninskoj županiji, Dario Filipi (54), vlasnik automehaničarskog servisa, Eduard Maržić, bivši predsjednik Hrvatske udruge kampova i Boris Kulušić, ugostitelj i poduzetnik.

image

Zoran Pripuz

Damjan Tadic/Cropix

Neda Livljanić je bila službenica županije koja je izdavala rješenje za gradnju kampa i smještaja u domaćinstvu. Istražuju se navodi prema kojima je uzela mito kako bi izdala nezakonito rješenje, a kojeg su joj posrednici, koji imaju veze s poslovanjem kampova, predali u ime investitora.

Nju USKOK sumnjiči za zlouporabu položaja i ovlasti, a ostalu četvoricu za poticanje. Istražni zatvor je osim nad Zoranom Pripuzom, bio određen i nad Nadom Livljanić i Dariom Filipijem.

Svjedoci vezani za njih dvoje su tijekom četvrtka trebali dati dati USKOK-u svoje izjave, tako da se očekuje i njihov izlazak na slobodu.

23. veljača 2024 10:39