StoryEditorOCM
Crna kronikaRačunalna prevara

U Šibeniku uhićen mladić (20) koji je preko Facebooka varao na području cijele Hrvatske; Ako ste i vi bili žrtva javite policiji

Piše šibenski.hr
11. veljače 2020. - 10:27
(FILES) This file picture taken on July 4, 2019 in Nantes, shows the logo of the US online social media and social networking service, Facebook. - More than 100 child protection organizations February 6, 2020 urged Facebook to halt plans for strong encryption of all its platforms, saying that would allow predators to operate freely.The social network is working to extend end-to-end encryption across its messaging applications, including Facebook Messenger and Instagram. (Photo by LOIC VENANCE/AFP)ilustracija/Loic Venance

Šibenska policija podigla je kaznenu prijavu protiv 20-godišnjaka osumnjičenog za više kaznenih djela računalne prijevare na štetu više osoba na području Republike Hrvatske, doznaje se od Marice Kosor, glasnogovornice Policijske uprave šibensko- kninske.

Kako javljaju iz policije, mladić je lani od 1. do 27. studenog doveo u zabludu više osoba i to tako da je s njima prvo uspostavio kontakt preko Facebooka obećavajući im realizaciju zajmova, odnosno kredita u različitom novčanim iznosima, a potom bi od njih tražio kupnju i dostavljanje vrijednosnih A-bonova, vaučera koji služe za plaćanje preko interneta, u različitim novčanim iznosima. 

- Nakon što bi mu dostavili bonove, 20-godišnjak ih je realizirao u kladionicama zagrebačke i jedne inozemne tvrtke te po uplatama tih vrijednosnih A-bonova podizao gotovinu u poslovnicama zagrebačke tvrtke u Dugopolju, a tražene zajmove nikada nije realizirao, već je nakon primljenih vrijednosnih A-bonova prekinuo svaki kontakt s oštećenim osobama. 

Do sada provedenim kriminalističkim istraživanjem policija je utvrdila da je osumnjičeni na taj način oštetio  47-godišnjaka za iznos od 7.300 kuna i 59-godišnjakinju za iznos od 900 kuna, a zbog sumnje da je oštećeni na isti način ostvario kontakt s više osoba na području Republike Hrvatske policija poziva građane da, ukoliko su na ovaj način prevareni ili imaju saznanja o nekom tko je prevaren, to jave u najbližu policijsku postaju ili na besplatan broj 192- rekla je Kosor.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja 20-godišnji prevarant je, uz kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu za mladež u Šibeniku, predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave šibensko-kninske. 

19. travanj 2024 08:15