StoryEditorOCM
Crna kronikaMalčanski brijač

U javnost procurili novi bizarni detalji o pedofilu za kojim je tragala cijela Srbija: evo kako se danima skrivao od policije, na nekim elementima bi mu mogao pozavidjeti i - Rambo

Piše Davor Krile
7. siječnja 2020. - 16:06

Kako se iz dana u dan zaokružuju sve bizarniji detalji priče o Malčanskom brijaču, tako ona scenarijem, psihologizacijom i dramaturgijom sve više konkurira najpoznatijim filmskim trilerima o serijskim pedofilima i silovateljima. Nakon što je monstruozni Ninoslav Jovanović nakon 17 dana intenzivne potjere u nedjelju konačno uhapšen na groblju u svom rodnom selu Malča na jugu Srbije, nove informacije iz istrage i njegova iskaza popunjavaju frapantan mozaik aktivnosti i navika manijaka koji je prije zadnje otmice 12-godišnje Monike Karimanović bio čak 11 puta osumnjičen ili osuđivan za više od 30 kaznenih djela: od obljube i silovanja malodobnica, pa do teških krađa.

U zadnju potragu za Jovanovićem bilo je uključeno više od 300 policajaca iz Niša i Zaječara, uključujući helikopterske jedinice, žandarmeriju, pse tragače, dronove i termovizijske kamere. Bjegunac se kretao područjem površine 180 kvadratnih kilometara koje uključuje zone više sela oko Niša, Knjaževca i Svrljiga, te se pretpostavlja da je pješice, prvo zajedno s otetom i zlostavljanom Monikom, a poslije sam, prelazio razdaljine od najmanje 70-80 kilometara. Kako nije utvrđeno da je na tom terenu imao ikakve jatake ili pomagače, tim je frapantiji njegov stil preživljavanja. Tijekom bijega od policije Malčanski je brijač iskazao tako zavidnu razinu taktičke lucidnosti, da bi mu na nekim elementima mogao pozavidjeti i filmski junak Rambo ili vrhunski obučeni vojni specijalac. "Riječ je o čovjeku naviknutom na šumske uvjete života i noćenje u rupama i jazbinama, što je fascinantno za današnje vrijeme, u negativnom smislu" – izjavio je srbijanskim medijima načelnik kriminalističke policije MUP-a Srbije Dejan Kovačević, pravdajući se za predugu potragu i neefikasnu policijsku tehniku.


Osim u praznim kućama i štalama, Jovanović je, naime, spavao u desecima ranije iskopanih i pomno pripremljenih zemunica i rupa u zemlji, zakamufliranih granjem i suhim lišćem. Ni na jednom mjestu nije ostajao predugo i stalno je mijenjao lokaciju, znajući da mu progonitelji s psima dašću za vratom. Izbjegavao je naseljena mjesta jer je znao da bi lako mogao biti prepoznat, kretao se uglavnom noću i po šumama, a kad bi se približio selima šuljao se isključivo po obodima naselja da izbjegne svaki neželjeni susret. Pedofil je navodno priznao policiji - koja je u više navrata bila pomno pretražila njegovo rodno selo Malča - da se u njega vratio zato jer je procijenio da će im tu popustiti pažnja pošto mu ranije nisu pronašli nikakve tragove.


Skrivao se na mjesnom groblju, u improviziranoj rupi nalik na raku koju je iskopao za svoje potrebe i zamaskirao je lišćem i granjem. Kad ga je policija uočila na području groblja, navodno se isprva pokušavao kamuflirati hrpom vijenaca u podnožju nadgrobnoga spomenika te je, primijetivši da je lociran, naglo počeo panično bježati. Kad su ga progonitelji sustigli i oborili na zemlju, najprije je molio "Nemojte da me bijete!". Ubrzo potom priznao je da devet dana ništa nije jeo: smršavio je najmanje desetak kilograma. Čini se da ga je upravo nedostatak hrane, u kombinaciji s noćnom hladnoćom, koštao slobode. Zato jer se smrznuo spavajući u improviziranoj rupi na otvorenom, odlučio se jedne noći zavući u slamu na sjeniku obitelji Cekić. Kad je oko podneva pokušao ukrasti nešto za jelo, primijetili su ga mještani i alarmirali policajce.


Manijak iz Malče je izvorima iz niške policije priznao da je svoju žrtvu, malodobnu Moniku Karimanović, odlučio oteti prilično impulzivno, u trenutku dok je prolazio pokraj nje automobilom u selu Suvi Dol. Rekao joj je da je električar koji treba obaviti neki posao u mjesnoj školi te je zamolio da mu pokaže put, nakon čega ju je ubacio u ukradeno vozilo. Kasnijom je forenzičkom obradom tog napuštenog automobila utvrđeno da su u njemu bili Ninoslav Jovanović i na suvozačkom mjestu mala Monika, koja je deset dana nakon otmice pronađena živa, ali ošišana do glave u jednoj vikendici u selu Jasenik.


46-godišnji pedofil i svoje je ranije malodobne žrtve, za čije je zlostavljanje u dva navrata osuđen na 10 i 12 i pol godina zatvora, prije silovanja također ritualno šišao, zbog čega je i zavrijedio svoj filmski nadimak. Sudeći prema tvrdnjama rodbine, u pozadini njegova sociopatskog i seksualnog izopačenja leži duboka trauma iz Jovanovićeva djetinjstva: njegova majka, na glasu kao laka žena koja je u kuću stalno dovodila brojne ljubavnike, od najranije dobi sina je navodno za neposluh kažnjavala vezivanjem u podrumu i ritualnim šišanjem naćelavo.

20. travanj 2024 11:24