StoryEditorOCM
Crna kronikaNepravomoćno

Tomo Horvatinčić proglašen krivim za smrt talijanskih supružnika: Dobio je četiri godine i 10 mjeseci zatvora; Kontroverzni poduzetnik nije se pojavio na izricanju presude (FOTO+VIDEO)

Piše Ante Talijaš, Šibenski.hr
13. ožujka 2019. - 17:21

Na Općinskom sudu u Šibeniku u srijedu je zagrebački poduzetnik Tomo Horvatinčić (72) nakon trećeg suđenja nepravomoćno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 4 godine i 10 mjeseci.

Također, zabranjeno mu je idućih pet godina upravljati svim vrstama motornih vozila. Horvatinčić mora platiti 190.000 kuna sudskih troškova, a u kaznu zatvora uračunava mu se vrijeme provedeno u pritvoru od kolovoza do rujna 2011. godine.

Na presudu se može podnijeti žalba u roku od 10 dana.

Prema presudi koju je donijelo tročlano sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Ivana Jurišića, Horvatinčić je proglašen krivim za izazivanje pomorske nesreće koja se dogodila 16. kolovoza 2011. godine kod otočića Lukovnjak u primoštenskom akvatoriju, a u kojoj su smrtno stradali talijanski supružnici Francesco Salpietro i Marinela Patrola Salpietro.

Horvatinčić je kriv jer je lakomisleno upravljajući motornom jahtom Santa Marina od 900 konjskih snaga i brzinom od 26 čvorova, cijelom dužinom jahte prešao preko jedrilice Santa Pazienza i zdrobio je. Od siline udara smrtonosne višestruke ozljede zadobili su talijanski nautičari čija su tijela odbačena u more.

- Iz razgovora s Horvatinčićem nakon nezgode proizlazi da nije spominjao gubitak svijesti. Dva dana nakon nesreće je obavio pregled. Nikad nije govorio o sinkopi. Skica sačinjena ukazuje da nije izgubio svijest neposredno prije sudara. Znači da je bio ubrojiv i mogao je vladati svojom voljom- kazao je, među ostalim sudac, Jurišić na izricanju presude.

Horvatinčićevi branitelji smatraju da će ova presuda teško opstati te su najavili žalbu.

Izricanje presude Tomi Horvatinčiću pogledajte OVDJE.

Inače, Horvatinčić se nije pojavio na izricanju presude.

Novinari su Horvatinčićevog odvjetnika Veljka Miljevića pitali gdje se nalazi njegov klijent, na što je on odgovorio kako je u Hrvatskoj te da nije obvezno da bude na izricanju presude.

Što je izjavio Horvatinčićev odvjetnik Miljević poslušajte i pogledajte OVDJE.

Inače, Tužiteljstvo predvođeno državnom tužiteljicom Irenom Senečić tražilo je od suca Ivana Jurišića da se Horvatinčića proglasi krivim i osim zatvorom kazni i oduzimanjem dozvola za upravljanje svih motornih vozila, a isto je tražio i Ognjen Frangeš, zastupnik obitelji stradalih Talijana. Horvatinčićevi odvjetnici Branko Baica i Veljko Miljević inzistirali su da njihovog klijenta treba osloboditi svih optužbi.

Prema riječima državne odvjetnice Irene Senečić oni su zadovoljni presudom. Međutim, još nisu odlučili hoće li se žaliti, budući da su tražili gotovo dvostruko veću kaznu od dosuđene.

Zanimljivo, da mu je dosuđeno pet godina zatvora morao bi odmah iza rešetaka. Ovako će zbog dosuđenih dva mjeseca manje, Horvatinčićev odlazak u zatvor pričekati pravomoćnost presude.

06. svibanj 2024 06:08