StoryEditorOCM
Crna kronikaHodogram zločina u Čistoj Velikoj

Tin Šunjerga je prijetio smrću rodici i ujcu kad su otkrili da se drogira

Piše Ante Taljiaš
29. ožujka 2017. - 13:17

Tin Šunjerga (19), maturant šibenske Prometno-tehničke škole, osumnjičen za dvostruko teško ubojstvo, majke Silvane (46) i oca Marina (45), ispitan je u utorak na Županijskom državnom odvjetništvu za mladež, nakon čega je za njega od istražnog suca zatražen istražni zatvor.

Kako doznajemo, Tin Šunjerga priznao je zločin i pred zamjenikom županijskog državnog odvjetnika izrazio duboko žaljenje i kajanje za ubojstvo svojih roditelja. On je, doznajemo, tijekom ispitivanja bio miran i staloženim riječima do najsitnijih detalja ispričao je način na koji je ubio majku i oca. Govoreći o motivima koji su ga naveli na ovaj nezapamćeni zločin, Tin je naveo verbalne sukobe s roditeljima koji su kulminirali posljednjih dana, odnosno da više nije mogao trpjeti stalne prigovore oca i majke o njegovu načinu života.



U Vodicama, pak, kuloari bruje kako je nedavno Šunjerga preko Fejsa prijetio svojoj rodici, kćerki mamina brata, koji je, inače, policijski inspektor. Navodno je Tin Šunjerga svojoj rodici koja studira u Rijeci, a preko nje i njezinu ocu, uputio prijetnje smrću, uz poruku kako mu je ujac postao mrski neprijatelj.

A povod je bio što je ujac u nekoliko navrata prenio informacije sestri Silvani i zetu Marinu da im se sin povezuje s konzumiranjem narkotika i da se kreće u lošem društvu. Neizbježno je pitanje, ako se znalo za ove prijetnje preko Fejsa, zašto rodica, odnosno ujac, i sam policijski službenik, nisu podnijeli prijavu policiji.

O istrazi ubojstva u Čisti Velikoj oglasilo se i Županijsko državno odvjetništvu u Šibeniku. U njemu se, među ostalim, navodi da je prvookrivljeni za dva kaznena djela teškog ubojstva Tin Šunjerga u subotu u popodnevnim satima u obiteljskoj kući u Čisti Velikoj obio sef i iz njega uzeo očev pištolj te potom pozvao svog prijatelja, drugookrivljenog Ivana Škarića (20) da ide s njim u polje, gdje su njegovi roditelji obavljali radove, na što je ovaj pristao ne znajući za njegove namjere.

Kada se prvookrivljenikova majka Silvana vraćala kući u svom automobilu marke citroen saxo šibenskih registracijskih oznaka, osnovano se sumnja, Tin je ispalio metak u majčinu glavu u predjelu potiljka, nanijevši joj prostrijelnu rana glave i mozga, zbog čega je odmah preminula.

Također se osnovano sumnja da se potom Tin uputio prema obiteljskoj kući i došao do garaže u koju je u međuvremenu iz polja stigao i njegov otac. Iskoristivši trenutak dok mu je otac bio okrenut leđima, s udaljenosti od 30-ak centimetara ispalio je hitac ocu u potiljak. Od prostrijelne rane glave i mozga on je preminuo na licu mjesta.



Postoji osnovana sumnja da je drugookrivljeni 20-godišnjak u popodnevnim satima 25. ožujka 2017. u Čisti Velikoj, nakon što je bio prisutan i vidio da je prvookrivljenik usmrtio na prethodno opisani način svoju majku u osobnom automobilu citroen saxo, izašao iz vozila te otišao svojoj kući a da nadležnim tijelima nije prijavio počinjenje tog kaznenog djela, iako je znao da bi prijavljivanjem djela bilo omogućeno i znatno olakšano otkrivanje djela i počinitelja, a radi se o kaznenom djelu za koje je propisana zatvorska kazna od deset godina i više.

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku sucu istrage Županijskog suda podnijelo je prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv prvookrivljenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela i zbog toga što je istražni zatvor nužan radi neometnog odvijanja postupka za kazneno djelo za koje je propisana kazna dugotrajnog zatvora i kod kojeg su okolnosti počinjenja kaznenog djela posebno teške.

Inače, nakon okrutnih ubojstava svojih roditelja, koja su izvršena u 16 i 17.30 sati, sumanuti ubojica pojavio se na rođendanskoj zabavi u Gaćelezima, na kojoj je, prema priči sudionika, bio od 19 do 20 sati. Prema kazivanju nekolicine ubojičinih poznanika, Tin Šunjerga objavio je sa subote na nedjelju, dakle, nakon počinjenog zločina, post na svom Facebook profilu s porukom kojom se oprašta od prijatelja, te najavio svoje samoubojstvo, da bi taj post nakon sat-dva bio skinut.


'Bio sam izbezumljen kad je Tin ispalio pucanj u majku'
Šibenski kriminalisti podnijeli su kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu za mladež protiv 18-godišnjaka, 20-godišnjaka i 17-godišnje maloljetne osobe, koji su osumnjičeni za neprijavljivanje počinjenjeg kaznenog djela. Terete se da nisu prijavili kaznena djela teškog ubojstva u Čisti Velikoj, iako su znali da je počinjeno teško kazneno djelo i da bi njihova prijava omogućila ili znatno olakšala otkrivanje djela i počinitelja. Nakon što ih je u utorak ispitao zamjenik županijskog državnog odvjetnika, pušteni su na slobodu.
Među njima je i 20-godišnji Ivan Škarić iz Čiste Velike, koji je bio očevidac okrutnog ubojstva Silvane Šunjerge.
Ivan Škarić ispričao je istražiteljima kako je u subotu pomagao Tinu Šunjergi u masliniku u poljskim radovima u kojima su sudjelovali njegovi roditelji Marin i Silvana Šunjerga. Nakon dovršetka posla, Silvana je sjela za volan svog citroena, Tin na mjesto suvozača, a Škarić na stražnje sjedalo. U svom iskazu ovaj mladić je naveo kako je iznenada i bez ikakva upozorenja, bez riječi, Tin izvadio pištolj i ispalio pucanj majci u glavu. Od strašnog prizora, Škarić je izjurio iz automobila i pobjegao prema Čisti Velikoj. Izjavio je istražiteljima da je bio sav izbezumljen i od straha nije izlazio iz kuće, niti je ikome govorio o ovom stravičnom događaju jer se bojao i za svoj život.
Iz pritvora je pušten 18-godišnji mladić iz Vodica Lovre Tabula. On je, naime, priredio rođendansku zabavu u subotu navečer za dvadesetak prijatelja na obiteljskom imanju u mjestu Gaćelezi, između Vodica i Čiste Velike. Kako doznajemo, mladi Vodičanin je istražiteljima ispričao sve detalje vezane za tu rođendansku zabavu i detalje vezane za Tina Šunjergu. I treći mladić, 17-godišnji kojemu se Tin Šunjerga povjerio da je ubio roditelje, u utorak je pušten iz pritvora.

04. svibanj 2024 09:50